Smaller Default Larger

Святкова Божественна Літургія з нагоди урочистого вшанування Покровителя Провінції Св. Миколая

 

17 грудня 2017 р., в Малоберезнянському монастирі Отців Василіян була відслужена святкова Божественна Літургія з нагоди урочистого вшанування Покровителя Василіянської Провінції Св. Миколая в Україні.

Очолив Божественну Літургію Протоігумен Провінції Св. Миколая о. Андрій Белеканич ЧСВВ, з яким співслужили: Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик ЧСВВ, Провінційний Вікарій та Настоятель Імстичівського монастиря о. Павло Кречун ЧСВВ, Провінційний Радник та Намісник Малоберезнянського монастиря о. Михайло Станко ЧСВВ, Настоятель Боронявського монастиря о. Тарас Іванина ЧСВВ, о. Никанор Ситар ЧСВВ з Василіянського Інституту в Брюховичах, Економ Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Веніамин Чернега ЧСВВ, о. Мелетій Рішко ЧСВВ з Боронявського монастиря, о. Еміліян Гавей ЧСВВ з Мукачівського монастиря, Настоятель Ужгородського монастиря Чину Братів Менших о. Егідій Мрозек ЧБМ та Сотрудник Перечинської парафії МГКЄ о. Михайло Микуланинець.

Участь у богослужінні взяли Сестри монахині Чину Святого Василія Великого з м. Перечина на чолі з Настоятелькою с. Партенією Школик ЧСВВ та м. Мукачева – з Настоятелькою с. Емелією Кияк ЧСВВ.

Також на свято прибули вірні з різних василіянських парафій Провінції Св. Миколая.

Літургійний спів провадили ченці-василіяни (монаший хор «DEISIS») разом з парафіянами.

 

Під час Літургії, Протоігумен о. Андрій виголосив святкову проповідь:

 

 

Вкінці богослужінь були висловлені подячні промови: Протоігумена о. Андрія Белеканича ЧСВВ, Протоігумена о. Йоана Школика ЧСВВ та Провінційного Вікарія о. Павла Кречуна ЧСВВ.

 

 

На завершення відбулося мирування та окроплення свяченою водою.

З нагоди святкування, у храмі була виставлена для почитання Ікона Святого Миколая, написана з нагоди Ювілею Василіянського Чину Св. Йосафата.

 

*************

 

  • Історична довідка:

Монаше життя на Закарпатських землях, від початків розквітало за правилами св. Василія Великого. Після реформи й об’єднання українсько-білоруських монастирів в один Василіянський Чин під проводом митрополита Йосифа В. Рутського і св. Йосафата, закарпатські Ченці прийняли Правила Й. В. Рутського. З того часу (ХVІІ ст.), монахів на Закарпатті стали називати «Василіянами».

У 1733 році відбулося об’єднання закарпатських монастирів: Мукачівського, Березнянського, Імстичівського, Краснобрідського і Зарічівського в одну Провінцію, Протоігуменом якої став тодішній ігумен Святомиколаївського монастиря на Чернечій горі в Мукачеві, о. Григорій Булко ЧСВВ.

У 1920 році, розпочалася реформа василіянських монастирів на Закарпатті, яку проводили Василіяни з Галичини. Після завершення реформи, Конгрегація для Східних Церков, Декретом від 2 квітня 1932 p., канонічно створила Закарпатську Василіянську Провінцію під назвою − «Провінція Святого Миколая».

11-14 липня 1932 p. відбулася Провінційна Капітула в Мукачеві, на якій було обрано першу Провінційну Управу, у такому складі: Протоігумен – о. Полікарп Булик ЧСВВ. Консультори: 1. о. Гліб Кінах ЧСВВ − представник закарпатських монастирів; 2. о. Атанасій Максим ЧСВВ − представник румунських монастирів; 3. о. Миколай Дудаш ЧСВВ − представник мадярських монастирів.

У березні 1939 р., після окупації Карпатської України мадярськими військами, місцеві Василіяни стали об’єктом переслідування з боку мадярського уряду.

29 червня 1945 року Закарпатська Україна була приєднана вже до УРСР. З цього часу розпочалася ліквідація Василіянського Чину на Закарпатті, разом з греко-католицькою церквою. Протоігуменом Ченців Провінції Святого Миколая в часах підпілля був о. Антоній Мондик ЧСВВ.

Після виходу з підпілля греко-католицької церкви, Протоігуменом Провінції у 1990 році було обрано о. Павла Мадяра ЧСВВ. Однак, через брак достатньої кількості ченців і організаційні труднощі, вже у 1992 році, монастирі Провінції було підпорядковано Протоігумену Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

У 2008 році Генеральна Капітула, на пропозицію представників Провінції з України, схвалила „ідею відновлення діяльності Закарпатської провінції св. Миколая” і передала дану справу Головній Управі на подальший розгляд і остаточне вирішення.

25 жовтня 2008 року, Всесвітліший о. Василій Ковбич ЧСВВ – Протоархимандрит Василіянського Чину, видав Декрет про відновлення Провінції св. Миколая.

2-4 лютого 2009 року, у Малоберезнянському монастирі відбулася перша Капітула відновленої Провінції св. Миколая, на якій було обрано Протоігумена о. Павла Райчинця ЧСВВ і його Раду.

9 лютого 2016 р., новообраним Протоігуменом став о. Андрій Белеканич ЧСВВ.

На даний час Провінція Св. Миколая в Україні обʼєднює чотири монастирі в Закарпатській області: Осідок Провінції – Монастир у Малому Березному (Великоберезнянський район), Монастир у Бороняві (Хустський район), Монастир у Мукачеві та Монастир у Імстичеві (Іршавський район).

Станом на 2016 р., Провінція налічує 27 ченців: 16 ченців-священиків та 11 братів-монахів. Також в Провінції виконують служіння три ченці з Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

 

*************

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції