Smaller Default Larger

Різдвяне послання Преосвященних владик: Мілана – єпископа мукачівського, Ніла – єпископа-помічника - 2018

 

Вірникам Мукачівської греко-католицької єпархії і всім людям доброї волі

Дорогі браття у священстві,

преподобні браття і сестри у монашестві, дорогі брати і сестри у Христі!

 

ХРИСТОС РАЖДАЄТЬСЯ! СЛАВІТЕ ЄГО!

 

“Бог ся раждає, хто ж Го може знати”, – співаємо в колядці в час різдвяних свят. Цейпростий текст народної колядки показує велике захоплення людини, яка дивиться навифлеємські ясла та споглядає з одного боку Бога, “несказанного, незбагненного, невидимого, неосяжного”, і з другого боку – тайну Воплочення, що Бог став людиною. Це правда, що тайна Воплочення Бога є незбагненною, незрозумілою для людського розуму, і осягнути її можна тільки вірою. Без віри Різдво, ясла, Вифлеєм і вертеп можна зарахувати до казкових пригод, банавіть вони можуть стати тільки приводом для доброї рекламно-комерційної акції.

В ці дні споглядаємо Бога, Який захотів повністю розділити з нами нашу природу і, хоч зачатий від Святого Духа, зволив бути виношуваний під серцем матері, народжений і вихований у сім’ї. Таким чином Христос підтвердив порядок створіння та людської природи, передбачений Богом і реалізований в Його святій дії. У своєму навчанні Христос багаторазово говорив проподружжя, про його святість та нерозривність. У вифлеємській історії ми бачимо подружжя Йосипа і Марії, яке схоже на всі інші подружжя: приймають життя, приймають одне одного, хоч і не без труднощів, бо ж Йосип хотів віддалити свою наречену, мають проблеми матеріального плану, є переслідувані…

Дорогі брати і сестри! У цей різдвяний час молімося за всі християнські подружжя, якіпроживають у нинішньому часі багато випробувань. Диявол, який є споконвічним ворогом Бога, збунтований проти Його волі та проти Його створіння, є передусім ворогом любові та єдності, і через це є ворогом подружжя, котре для цього світу є якраз знаком цієї любові та єдності. Противник Бога і людини використовує багато засобів для знищення подружжя: фінансова скрута, неприхильність із боку суспільних інституцій, підтримка загального менталітету короткочасності подружжя, страх перед прийняттям обов’язків, що тягне за собою життя без шлюбу, без Таїнства і навіть без реєстрації, а також – начебто новітній і модерний погляд на співжиття двох осіб, який стверджує, що подружжя – це не обов’язково зв’язок чоловіка й жінки. Бачимо, як диявол хоче знищити природу людини, сягаючи її фундаменту.

Отже, одним із наріжних каменів існування людства є інститут подружжя. Припадаючи довифлеємських ясел, принесімо молитву: “Спаси нас, Сине Божий, що родився від Діви.” Нехай Христос, Який став дитиною та захотів жити у назаретській сім’ї, вихований подружжям Йосипа і Марії, збереже всі подружжя для добра людства і Церкви.

З нагоди Різдвяних свят бажаємо Вам, дорогі браття і сестри у Христі, радості, тепла ізлагоди. Щиро бажаємо всім подружжям, щоб між ними, як у назаретській родині, був присутній Христос. Нашій багатостраждальній Україні бажаємо закінчення війни. Нехай в нійнастане так довгоочікуваний мир.

 

Христос раждається! Славіте Єго!

 

Ваші у Христі

 

Владика Мілан,

єпископ мукачівський

 

Владика Ніл,

помічний єпископ

 

  • Циркуляр МГКЄ

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції