Smaller Default Larger

25-ліття служіння сестер-монахинь Конгрегації Доньок Св. Франциска Асижського у Великому Березному

 

У суботу, 25 серпня, у Парафії Пресвятої Тройці Мукачівської Дієцезії Св. Мартина Римо-Католицької Церкви відбулися урочистості з нагоди 25-ліття служіння сестер Конгрегації Доньок Св. Франциска Асижського у смт. Великий Березний, що на Закарпатті.

Свято розпочала привітальним словом теперішня Настоятелька Великоберезнянської спільноти с. Колета Пуга, СFSF, після якого відбулася фото-презентація про заснування тут францисканської місії. Зокрема, світлини ілюстрували початки та різнобічне соціальне служіння хворим, похилим віком, убогим, дітям, позбавленим гідного дитинства та життя, також було представлено катехитичне та парафіяльне служіння.

Свою місію в Україні сестри - монахині Конгерегації Доньок Св. Франциска Асижського з Словацької Провінції   розпочали 1 серпня 1993 року. Також, це служіння пізніше благословив та підтримав Апостольський Адміністратор Мукачівської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні Його Екселенція Антал Майнек, що також належить до монашої родини Св. Франциска. На той момент на Парафії Пресвятої Тройці у Великому Березному душпастирювали оо. Лазаристи, Спільноти Св. Вінкентія де Поля. Першими сестрами, які розпочали працю у Великому Березному були: с. Анна Баранкова, с. Анастасія Станкова та с. Віаннея Булваснакова. У різний час у тутешній спільноті звершили своє служіння понад 15 сестер, дві з яких, с. Марістелла та с.Кунікунда, вже переставилися до вічності. Нині свою місію виконують, крім згадуваної Настоятельки с. Колети, ще с. Анна Баранкова, с. Богуміла Ярінковічова та с. Бенедетта Урамова.

Після презентації відбулася Св. Меса, яку очолив правлячий ординарій Мукачівської дієцезії Римо-Католицької Церкви його Екселенція Антал Майнек. Йому співслужили о. Станіслав Ірисик СМ, настоятель Парафії, о. Артур Білик, ЧНІ та о. Василь Зінич, СМ, які походять з великоберезнянської парафії та є вихованцями сестер францисканок. Також, у Св. Літургії взяли участь отці візантійського обряду: о. Василь Данилаш, Настоятель храму Вознесіння у смт. Великий Березний та отці з Малоберезнянського монастиря Св. Миколая - Михайло Станко, ЧСВВ та Лука Буняк, ЧСВВ. На свято чисельно прибули і свівсестри з францисканської монашої родини з Словаччини, зокрема: Генеральна Настоятелька Конгрегації Мати М. Герарда Фарська, Провінційна Настоятелька с. К’яра Анталова, Настоятелька монаших спільнот Св. Франциска з співсестрами з Братіслави, Свідніка, Зволена, Бача, та Іванка біля Дунаю. Серед гостей були присутні сестри-монахині св. Вінкентія з м. Перечина та спільноти Чудотворного Медальйону Вінкентійської родини Мукачівської дієцезії, а також парафіяни місцевого храму, більшість яких належить до покоління, що його виховували сестри Св. Франциска.

Після Св. Меси з привітальним словом виступили єпископ Антал, Провінційна Настоятелька с. К’яра, а також п. Ярослав Ревай, представник парафіяльної ради. Свято завершилося спільними світлинами та частуванням.

 

  • Повідомив о. Лука Буняк, ЧСВВ
  • Фото: с. Колета Пуга, СFSF

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції