Smaller Default Larger

Екскурсія молодших парафіян Малоберезнянського монастиря на зооферми Хустщини

 

Наприкінці літніх вакацій, 30 серпня, молодші парафіяни Монастиря Св. Миколая оо. Василіян у Малому Березному взяли участь у пізнавальній християнській подорожі-екскурсії та відвідали зооферми Хустського району.

Загалом, участь у екскурсії взяли 40 дітей різного віку під проводом Адміністратора парафії о. Луки Буняка, ЧСВВ. Наймолодшій Олександрі всього 4 роки, а найстаршому Дмитру – 18. Також, активну участь у подорожі взяли 8 батьків, серед яких два медики та фотограф.

Подорож розпочалася спільною молитвою у монастирській церкві, де о. Лука уділив усім Боже благословення на щасливу дорогу. Першим пунктом екскурсії стала страусина ферма, неподалік м. Хуста. Тут багато хто з дітей вперше мав можливість побачити та, навіть, погодувати страусів. Цікава розповідь фермера Василя та його експеримент зі страусиним яйцем вразили та надовго запам’яталися юним туристам.

Наступною зупинкою стала ферма неподалік с. Липчі, Хустського району, де серед карпатських лісів на декількох десятках гектарів розташоване оленяче господарство. Хоч майже усім оленям було вже відрубано їх великі роги, для туристів все-таки залишився один, який і зустрів нашу екскурсію на території ферми. Після короткої цікавої розповіді тутешнього фермера, діти зробили чимало пам’ятних фото з рогатим красенем.

Черговим пунктом подорожі став Монастир оо. Василіян у с. Бороняві. У монастирському храмі спільною молитвою «Богородице Діво» діти віддали шану Пресвятій Богородиці перед її чудотворним образом. Ось підійшов уже й обід, яким ласкаво нас пригостили оо. Василіяни. Після смачного обіду о. Лука провів невеличку екскурсію по монастирі та показав різні храми чернечої обителі.

Вражаючою стала наступна зупинка у с. Стеблівка, де у водяній лагуні туристи зустріли карпатських буйволів, що охолоджувалися спекотного дня.

Напевно, особливо запам’ятається підйом до руїн Хустського замку, що став випробуванням для дітей. На маківці, під жовто-синім українським стягом, усі подорожні заспівали гімн України та почули розповідь про заснування хустської фортеці.

Після, діти мали спільну молитву біля пам’ятного знаку світлої пам’яті о. Йосифа Завадяка, ЧСВВ, неподалік с. Рокосова. Саме тут, 1958 року було здійснено вбивство отця. Доречі, отець Йосиф у 1939 році був настоятелем Малоберезнянського монастиря.

Останньою зупинкою став меморіяльний комплекс «Красне поле». На цьому місці у березні 1939 року відбулася битва між юними карпатськими січовиками та окупаційними угорськими військами. У цій нерівній битві загинуло понад дві сотні січовиків, їх могили розкидані по різних селах, але найбільше їх загинуло саме тут. Після молитви за полеглих, з рукою на серці діти одноголосно виконали український гімн та віддали шану захисникам Карпатської України.

Так насичений день добіг до свого кінця, залишаючи позаду різні враження та приємні спогади. З цієї нагоди, щиро дякуємо усім організаторам цієї подорожі, отцям Василіянам, батькам, а також нашому фотографу − п. Яні, яка зафіксувала найкращі моменти екскурсії на фото-світлинах, які запрошуємо переглянути.

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції