Smaller Default Larger

Глава УГКЦ: «Ми сьогодні радіємо з нашими православними братами в цей історичний день»

 Фото: Президент України

 

Дивлячись на генеалогію нашого народу, ми можемо побачити, як Господь Бог упродовж віків вів наш народ до нашої особистої, національної, церковної повноти і зрілості. Як в останніх десятиліттях дарував нам свободу, вільну і незалежну державу, як в останніх днях начебто виконує свої обітниці нашому віруючому народові, нашій Київській Церкві.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав напередодні Різдва Христового в Патріаршому соборі Воскресіння Христового під час проповіді до вірних.

«Сьогодні є історичний день для наших православних братів, з якими ми сьогодні разом радіємо. Господь є той, хто є альфою і омегою, джерелом і вершиною, вінцем нашої з вами історії», – додав Предстоятель.

 

 

Проповідник зауважив, що сьогодні особлива неділя, яка цього року співпадає з Навечір’ям Різдва Христового, коли ми відчуваємо, що ось час приготування кожного з нас до цього великого свята – народження во плоті Господа і Спаса нашого Ісуса Христа – уже близько.

Миряни та духовенство довго готувалися до цього дня: передріздвяним постом, старалися очистити свою душу, своє серце у сповіді, причаститися Тіла і Крові нашого Спасителя… Мабуть, кожна українська родина вже приготувала Святу вечерю. «Але є ще хтось інший, – сказав Предстоятель, – який готується до Різдва. Усі ці приготування, щойно згадані, це були приготування людини, приготування духовні, культурні, національні, сімейні до цього дуже важливого свята. Але той, хто насправді є Господарем, хто приготував цей момент, хто приготував свято Різдва – це є наш Господь Бог».

І ось те, як Бог готував і готує Різдво, ми сьогодні чуємо у Слові Божественного Євангелія.

«Євангелист Матей, – розповів Блаженніший Святослав, – подає нам книгу родоводу Ісуса Христа. Він начебто показує, декларує, ким є той, хто має народитися. І Матей називає його двома такими фразами – Син Давида і Син Авраама. Не даремно Матей згадує нам про Христа як Сина Авраама і Сина Давида. Тому що той спосіб, яким Господь Бог готував і далі нас готуватиме до таїнства Різдва – це є момент, коли Бог спілкується з людиною і щось їй обіцяє. Дає певну обіцянку, а відтак, коли настає відповідний час чи повнота часів, цю свою обіцянку сам Бог сповняє».

Згадуючи про Авраама, Боже Слово нам каже, що у таїнстві Різдва Христового, Господь Бог до кінця виконує те, що обіцяв прабатькові у вірі кожного з нас – Авраамові, в момент, коли він жертвував Богові найдорожче, що мав, – свого сина Ісаака. Бог йому був пообіцяв: З тебе вийде великий народ, з тебе безплідного блукаючого старця…

«Усі ці обіцянки, дар народу, дар землі, дар благословення для всіх народів Господь Бог виконує в момент народження во плоті свого Єдинородного Сина. Бог стає людиною і виконує всі ті обіцянки, які дав людині. Тому Різдво Христове є осердям, кульмінацією, вершиною і завершенням історії усього людства», – переконує Глава Церкви.

 

 

За словами духовного лідера українців, коли ми чуємо оцю божественну історію приготування до Різдва Христового, до певної міри ми отримуємо запрошення відкрити сенс, зміст, значення нашої з вами історії, історії нашого особистого життя, історії наших дітей, зміст життя історії нашого народу, а відтак нашої держави.

Покликаючи кожного з нас вітати новонародженого Спасителя, Боже Слово, наш Господь, Церква Христова запрошує кожного з нас відкрити наше особисте життєве завдання. «Бо ми з вами, – наголошує Предстоятель, – появилися на світі не в наслідок сліпого випадку. Історія не є безглуздою, абсурдною чи сумішшю якихось сліпих випадків. Господарем історії у своєму провидінні є Господь Бог, який веде її до свого вінця».

Те, що людині здається незрозумілим, страшним, каже архиєрей, Господь Бог може відкрити, даруючи нам свого власного Сина. Знаючи про це, без остраху, у повній довірі до Бога, з вірою наших праотців: Авраама, Ісаака, Якова і царя Давида, в довір’ї до Бога вступаємо в цей новий час.

 

*******

 

Глава УГКЦ: «Томос консолідує український народ і ми зможемо протистояти ворогу, який хоче нас знищити»

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав привітав українців із врученням тексту Томосу про надання Константинополем автокефалії Православній Церкві України.

 

Фото: Президент України

 

«Вітаю братів православних з цією, без перебільшення, історичною подією, на яку чекало наше суспільство, зокрема православна спільнота, впродовж століть. І Матірна Церква древнього Константинополя зробила крок на зустріч своїм дітям в Україні», – сказав Предстоятель під час щорічного різдвяного інтерв’ю для «5 каналу», яке вийде в ефір у день Навечіря Різдва.

На переконання Блаженнішого Святослава, сьогодні ми ще до кінця не розуміємо, яке значення матиме ця подія на майбутнє.

«Думаю, – сказав Предстоятель, – ми до кінця сьогодні ще не усвідомлюємо цього. Але те, що вона матиме значний вплив, це сьогодні є очевидним. Гадаю, тут уже можна добачити кілька вимірів цього впливу. Найперший – спадкоємці Київського християнства в Україні: православні, греко-католики, справді зможуть краще пізнати свою тотожність, ким ми є як діти нашої Київської Церкви. Ми зможемо відкрити правду про наше коріння».

Бо дуже часто, нагадав духовний лідер українців, історія Київського християнства або була замовчувана, або була зманіпульована в угоду тим чи іншим імперським геополітичним інтересам і перетворена на ідеологію.

«Ми не можемо змінити історію, – наголосив Блаженніший Святослав, – але ми можемо збудувати майбутнє. І тому ось це визнання Церкви-матері, що її київська дочка дозріла для того, аби бути самостійною автокефальною Церквою, перш за все у православному контексті розуміння цього поняття, є дуже важливим. Це знак зрілості».

Глава УГКЦ також відзначив, що це також гарна нагода нарешті вийти з внутрішньої ізоляції і заговорити потужним голосом до світового християнства. «І тут я сподіваюся, що УГКЦ і наша сестра Православна Церква України будемо разом одним голосом говорити правду про Україну, правду про наші болі і страждання», – додав Предстоятель УГКЦ.

Також Глава Церкви бачить у об’єднанні православних Церков України здатність України перемогти російського агресора. «Чому? Бо коли ми зростаємо у внутрішній єдності, єдності, яка консолідує наш народ, усуває лінії роздорів, розколів, які є між нами, ми стаємо сильнішими. Наша християнська єдність може стати необхідною платформою для єдності народної, суспільної, єдності державної. І тоді, безперечно, ми зможемо протистояти всім зовнішнім силам, які намагаються знищити нашу церковну, національну тотожність, а також знищити нашу з вами державність – соборність українського народу, століття відновлення якої ми урочисто святкуватимемо в цьому році», – вважає Блаженніший Святослав.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції