Smaller Default Larger

У Луцьку відбулася проща монашества УГКЦ

 

Напередодні дня богопосвячених осіб, 9 лютого, відбулася всеукраїнська проща монашества Української Греко-Католицької Церкви, яка цього року проводилась у місті Луцьк. Гаслом спільної зустрічі стали слова священномученика Омеляна Ковча: «Мій володар — Христос, і я буду йому вірний».

Кількасот богопосвячених осіб з різних куточків України зібралися на молитву у храмі Василіянського монастиря св. Василія Великого, де відбулася Архиєрейська Божественна Літургія. Очолив молитву Преосвященний владика Йосафат Говера, екзарх Луцький, у співслужінні з владиками Михайлом Бубнієм, екзархом Одеським й Головою Патріашої комісії у справах монашества, Василієм Тучапцем, екзархом Харківським, Володимиром Груцою, єпископом-помічником Львівської архиєпархії, Петром Лозою, єпископом-помічником Сокальсько-Жовківської єпархії та владикою Віталієм Кривицьким, єпископом Луцької дієцезії РКЦ.

Крім того, у Богослужінні чисельно взяли участь вищі настоятелі, ігумени та ієромонахи різних Чинів та Згромаджень. Літургію супроводжував своїм співом чоловічий монаший хор «Deisis» з Василіянського інституту, що у Брюховичах.

У своїй гомілії владика Йосафат зосередився на темі покликання та особливостей служіння богопосвячених осіб. «Покликання не є скарбом, який можна сховати у серці, а тому воно потребує також підтримки усієї Христової Церкви». Особливо це важливо у сучасному світі, який нав’язує свій стиль думання. Архиєрей сказав, що так було завжди стосовно того, хто відважився піти за Христом. Тому необхідна також молитва. Папа Франциск каже, що за кожним покликанням до монашого життя завжди стоїть чиясь щира молитва — бабусі, дідуся, матері, батька, громади.

Крім того, не варто боятися, адже з нами Бог, який підтримує людину у її добрих намірах та рішеннях. «Людям, які чують у своєму серці заклик Бога йти за ним, не треба боятися стати на цей шлях», - відзначив проповідник.

Говорячи про приклад блаженного Омеляна Ковча, владика Йосафат сказав, що у ньому інші могли побачити Бога, адже він був Йому вірним серед різних випробовувань.

Після Божественної Літургії владика Михайло подякував усім за спільну зустріч та розповів про постать святого Йосафата, уродженця Волинської землі та блаженного Миколая Чарнецького, який служив на цих землях. Гостей вітали також представники обласної ради та влада міста Луцька. Натомість, ігумен Луцького монастиря о. Терентій Цапчук, ЧСВВ, висловив слова подяки владикам, які розділили радість спільного моління.

Після трапези богопосвячені особи вирушили великою пішою ходою вулицями міста, прославляючи Бога спільною колядою. Йдучи до музею Волинської ікони, монашество зупинилося перед Пам'ятником-каплицею Борцям за волю України, де звучала молитва за Україну «Боже великий, єдиний». У музеї богопосвячені особи молилися Молебень перед Холмською іконою Пресвятої Богородиці в наміренні за покликання до монашого стану й розвиток різних Чинів і Згромаджень.

Після відвідин храму св. Петра і Павла РКЦ, усі зібралися на території Луцького замку, де знаходяться залишки катедри Івана Богослова, центрального храму Луцької єпархії УГКЦ, яка нараховувала до XVІІІ ст. близько 1200 храмів. З цікавістю богопосвячені особи слухали історію не лише про цей храм, а й про інші святині, зокрема, про унійні (греко-католицькі) монастирі Волині.

На завершення прощі свою подяку висловив владика Йосафат, який запросив монаші спільноти на служіння до Луцького екзархату.

З молитвою та прославою Бога завершилася цьогорічна проща монашества УГКЦ, яка зібрала багатьох монахів і монахинь, щоб разом відчути силу та єдність тих, які у спільних зусиллях освячують себе та ближніх, щоб поширювати Євангеліє та служити Церкві, згідно з духом своїх засновників та дарів, якими кожного обдаровує люблячий Господь.

 

  • Прес-служба osbm.in.ua
  • Світлини:  о. Августин Запоточний, ЧСВВ

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції