Smaller Default Larger

Cвяткування з нагоди проголошення Єпархії святого Миколая в Руському Крстурі (Сербія)

 

Префект Конгрегації Східних Церков здійснив візит до Сербії, в рамках якого провів офіційні зустрічі та взяв участь у святкуваннях з нагоди піднесення до рівня Єпархії місцевого Апостольського Екзархату для вірних візантійського обряду.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

 

 

Кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков, відвідав Сербію, куди прибув ввечері, 17 травня 2019 року. Головною метою візиту була участь у святкуваннях з нагоди проголошення Єпархії святого Миколая в Руському Крстурі для вірних візантійського обряду та введення на престол першого Єпарха.

Як було оголошено 6 грудня 2018 р., Папа Франциск підніс Апостольський Екзархат для вірних візантійського обряду, що проживають у Сербії, до рівня Єпархії, надаючи новій церковній структурі титул «Єпархія святого Миколая з осідком в Руському Крстурі». Першим Єпархом Святіший Отець призначив тодішнього екзарха владику Юрія Джуджара.

 

 

  • Візит до Предстоятеля Сербської ПЦ

В суботу, 18 травня, вранці, кардинал Сандрі разом з Апостольським Нунцієм здійснив візит до Його Святості Патріарха Іринея, Предстоятеля Сербської ПЦ, якого також супроводили деякі члени Синоду. Префект Конгрегації передав вітання від Папи Франциска та склав побажання з нагоди святкування 800-річчя автокефалії Сербської ПЦ. Зустріч також стала нагодою обговорити різні теми спільного зацікавлення. Опісля ватиканська делегація відвідала патріарший катедральний собор та храм святого Сави.

 

  • Урочистості в Новому Саді

Після обіду кардинал Сандрі разом із супроводом прибув до Нового Саду, адміністративного центру Воєводини, де також розташований осідок греко-католицького єпарха. В співкатедральному соборі святих Петра і Павла відслужено вечірню та відбулася урочиста академія. В заході взяли участь єпископи та духовенство, що прибули з України, Угорщини, Хорватії, Словаччини, Канади, Німеччини, Північної Македонії, Греції.

 

  • Проголошення єпархії та інтронізація Єпарха

Вранці, 19 травня, учасники святкувань прибули до Руського Крстура, де в катедральному соборі святого Миколая відслужено архиєрейську Божественну Літургію, під час якої прочитано папські булли про створення Єпархії та призначення Єпарха. Префект Конгрегації Східних Церков ввів владику Юрія на єпархіальну катедру, а після читання Євангелії виголосив проповідь.

Коментуючи євангельську розповідь про зустріч Ісуса з жінкою-самарянкою, яка перемінила її життя, проповідник зауважив, що кожному з нас сьогодні пропонується зустрітися з Ісусом, дозволити, аби Він зцілив рани серця, завдані гріхом, які закривають нас перед Богом і перед ближніми. Боже ж милосердя, водночас, не є даром, який робить нас непорушними, а, навпаки, спонукає ступити на дорогу свідчення.

«Сенс подію, яку Святіший Отець встановив для вашої спільноти полягає в тому, щоб визнати церковну зрілість, отож, піднесення Екзархату до Єпархії не слід сприймати як винагороду чи мету, але як відповідальність за християнську присутність поряд з братами з Латинської Церкви та відкритість на співпрацю з братами із Православної», – сказав представник Папи Франциска, який наприкінці богослуження уділив від його імені Апостольське благословення.

 

  • Історична довідка

Апостольський екзархат для вірних візантійського обряду в Сербії і Чорногорії був створений 28 серпня 2003 року, виокремившись із території Крижевацької єпархії, яка до 2001 року охоплювала греко-католиків на всіх теренах колишньої Югославії. Від 2013 року ця структура стала називатися Апостольський екзархат у Сербії. Серед вірних нової єпархії, яких нараховується приблизно 22 тисячі – нащадки вихідців з України (Закарпаття і Галичини), хорвати та румуни.

 

 

 

Урочистості в Новому Саді

 

 

 

Проголошення єпархії та інтронізація Єпарха

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції