Smaller Default Larger

«Віра вашої Церкви є великим даром від Бога», – кардинал Леонардо Сандрі у соборі Святої Софії в Римі

 

1 вересня у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яка увінчала ювілейні святкування 50-річчя собору та розпочала роботу Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви.

Очолив Літургію Блаженніший Патріарх Святослав у співслужінні із єпископи Української Греко-Католицької Церкви із цілого світу. Після богослужіння зі словом до вірних звернувся кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков.

«Дякую Господеві за дар єднання з вами в урочистому служінні Божественної Літургії, на якій зібралися Єпископи Української Греко-Католицької Церкви на початок щорічного Синоду разом із своїм Отцем і Главою, Верховним Архиєпископом Його Блаженством Святославом, та разом із чисельною групою вірян-паломників з України, вшановуючи 50-у річницю освячення прокатедрального Собору Святої Софії в Римі, яке відбулося 28 вересня 1969 року», — розпочав своє слово кардинал Сандрі.

 

 

Вказуючи на історичний шлях УГКЦ, кардинал Сандрі зазначив: «Ваше життя і ваша віра є цінним даром, який Господь продовжував оберігати, незважаючи на болючі випробування далекого і недавнього минулого: Він є Господом історії, Він вершить долі народів і здатний привести їх терпеливо до навернення: чи то від поганських культів минулих століть, чи то від культу особи, ідолопоклонства ідеології та тоталітарної держави. Він подає хліб голодному і відроджує народ такий як ваш, який в Голодоморі був винищений через те, що в нього забрали зерно та їжу».

Відтак промовець звернув увагу на величних постатей в історії Української Греко-Католицької Церкви, які присвятили усе своє життя служінню Божому людові та своїй Церкві. «Він є Господом, який продовжує вести свою Церкву через служіння пастирів. Тут, у Римі, нам спадають на гадку різні Наступники Петра, але особливо святий Іван Павло ІІ, який прибув як паломник у вашу землю і проголосив блаженними ваших мучеників; і Папа Франциск, який за декілька днів прийматиме ваших владик і який молився у цій базиліці минулого року і забажав створити тут в Італії Апостольський екзархат, щоб можна було надати більш уважну та ретельну пастирську опіку для ваших вірних. Піднесімо наші молитви за дорогого кардинала Ахіле Сільвестріні, мого попередника та Префекта Конгрегації з 1991 по 2000 роки, Чин похорону якого відбувся в п’ятницю та який піклувався життям Церкви в Україні», — зазначив кардинал Леонардо Сандрі.

Префект конгрегації також згадав митрополита Андрея Шептицького: «Не можемо не згадати при цій нагоді постать митрополита Андрея Шептицького, який прибув до Риму 90 років тому на зустрічі греко-католицьких ієрархів, і кардинала Йосифа Сліпого, який освятив базиліку Святої Софії 50 років тому, будучи впевненим, що навіть якщо в Україні Церква була вимушена перейти в непевність підпілля та катакомб, то вогонь віри і сила Слова Божого, що діє у серцях віруючих, не могла бути прихованою. Церква, яка є собором душ греко-католиків, в ідеалі стала паломницею, знайшовши прихисток біля мощей святих апостолів Петра і Павла».

«Впевненість у Божому милосерді, яке провадило життям Вашої Церкви, нехай відкриє серце, щоб воно очистилось від усякої злоби чи зрозумілої по-людськи втоми прощати і щоб воно жило не лише досвідом зовнішньої свободи, але в першу чергу мало досвід внутрішньої свободи. Ще раніше за мури Собору для народу у вигнанні, Мудрість Божа собі дім збудувала і охоче продовжувати його будувати в серцях вірних, які здатні жити Євангелієм, що дає силу змінити історію, пригадує про нагальність миру та примирення, і дарує можливість шукати спільний шлях між тими, що поділяють одне хрещення через занурення в Пасхальне Таїнство і одне помазання, що освячує нас як народ священичий, царський та пророчий», — мовив проповідник.

Наприкінці, Префект Конгрегації для Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі поручив заступництву Пресвятої Богородиці, яку з особливою побожністю вшановують в Зарваниці, працю Синоду Єпископів, щоб вона вимолювала для владик дар Божої Премудрості і розпізнавання знаків теперішнього часу. «Нехай Вона покриє своїм омофором Україну, а особливо супроводжує своїми молитвами життя новоутвореного екзархату в Італії для надання пастирської опіки багатьом синам і дочкам вашої Церкви», — закінчив своє слово промовець.

 

 

*******

 

 

У свою чергу Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час своєї проповіді до вірних закликав усіх віднайти своє особисте місце в Божому задумі щодо України і світу, а також знайти свою роль у тому, щоб у сучасному світі проявлялася Божа Премудрість.

У своєму слові до вірян Блаженніший Святослав зауважив, що людське життя, а не матеріальні блага для Бога є надзвичайно цінними. Адже сьогодні зі сторінок Святого Писання ми дізнаємося про те, що Царство Небесне схоже на царя, що хотів звести рахунки зі своїми слугами. Тож, коли він розпочав зводити рахунки, йому привели одного, який був винен десять тисяч талантів, а той простив йому його борг. У проповіді Глава Церкви розтлумачив цей епізод з Євангелія та зазначив, що людям варто шукати передусім Премудрості Божої, а тоді ми будемо мати і гроші, і славу, а нащадки нас благословлятимуть.«Кожен віруючий християнин відчуває себе прощеним боржником. На останній зустрічі з нашими митрополитами Папа Франциск промовив слова, які повинні бути гаслом нашого християнського життя: «Йди і роби так само, будь подібним у своїй життєвій мудрості, пріоритетах, у своєму стосунку до іншої особи і до земних благ... Будь схожим до мудрого, милосердного та всепрощаючого Бога, і тоді отримаєш все», — сказав проповідник.

Архиєрей згадав про постать патріарха Йосифа Сліпого, який зробив великий внесок для розвитку Церкви та українського народу, попри великі та важкі випробування. Завдяки, зокрема, йому УГКЦ тепер є глобальною, але єдиною Церквою.

«Будуючи цей собор, патріарх Йосиф у своїй премудрості, як віддзеркаленні Премудрості Божої, залишив маніфест ідентичності українця, українського християнина, вірного сина і доньки УГКЦ. Свого часу він сказав, що цей собор є дзеркалом Софії Київської. Йосиф Сліпий хотів показати Божу Премудрість і бажав прославити її у цьому соборі. Це київське християнство, наше народне буття, — є дзеркалом божественної мудрості, — вважає духовний лідер греко-католиків і додає. — Божа софійність пронизала своїм світлом і силою усе буття та історію нашого народу. А Божа мудрість втілилася в тіло українського народу в момент Хрещення Русі святим князем Володимиром».

Глава УГКЦ переконаний, що саме у Хрещенні князя Володимира ми стали народом і носіями Божої мудрості. Ба більше, патріарх Йосиф Сліпий промовляє до нас, що та софійність — християнське коріння нашої Київської софійної цивілізації. Тож за півстоліття свого існування храм став важливим центром духовного, культурного та національного життя українського народу.

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції