Smaller Default Larger

Лекції з екуменізму для катехитів в Ужгородській богословській академії

 

20-24 січня 2020 р. Б., в Ужгородській греко-католицькій Богословській академії імені блаженного Теодора Ромжі, серед викладів, які проводились для катехитів Катехитично-педагогічного інституту, були також лекції з Екуменізму, які прочитав о. д-р Павло Кречун ЧСВВ, Настоятель Імстичівського монастиря.

  • Про це розповіла учасниця курсу Тетяна Комарницька:

Кожного року, взимку та влітку, десятки людей (різного віку чи навіть конфесії) з усіх куточків Закарпаття, залишаючи свої життєві турботи, навчання, роботу та рідних, йдуть за покликом серця туди, де збагачуються духовно.

Так, кількість цих людей невелика, але тішить своїми плодами, адже багато хто з них вже катехизує чи допомагає пароху при церкві в роботі з молоддю. Кожен із нас тут не лише для того, щоб отримати папірець, який буде засвідчувати закінчені курси, а насамперед, тому, щоб збагатитися знаннями й духовним світлом, яке згодом понесемо у свої домівки, серця молоді та парафіян. Ми маємо змогу свідчити, що Бог живий, Він тут, серед нас.

Так-от, вже багато років при Ужгородській греко-католицькій Богословській академії імені блаженного Теодора Ромжі існує Катехитично-педагогічний інститут із чотирирічним терміном заочного навчання. Цю ідею запропонувала сестра Августина Зейкан, ЧСВВ, праця якої вже сьогодні дає рясні плоди .

Цього тижня в інституті зібралося близько десяти катехитів з Ужгорода, Рахівщини, Мукачівщини, Виноградівщини, Воловеччини, Міжгірщини та Перечинщини. Вони мали змогу прослухати такі дисципліни, як: "Догматичне богослов’я", "Патрологія", "Літургіка", "Історія філософії", "Святе Письмо", "Катехитика", "Історія Церкви" та інші, тобто те, що неабияк потрібно сучасному християнину.

Крім цього, ми ознайомилися з предметом, тісно пов’язаним із темою Церкви, яка вже давно прагне подолати міжконфесійний бар’єр. Адже саме в цей період проходив екуменічний тиждень молитов. А допоміг нам відкрити сучасні горизонти й порушити ці актуальні питання отець-доктор Павло Кречун, ЧСВВ, настоятель греко-католицького монастиря Святого Архистратига Михаїла в с. Імстичово Іршавського району, викладаючи предмет "Екуменізм". Як наголошує отець, у першу чергу, ми маємо молитися за міжконфесійну єдність, адже спільна молитва це гарна нагода для християн зробити крок назустріч один одному. У нас, християн, більше того, що нас з’єднує, аніж того, що роз’єднує. Це дуже важливо розуміти. Ми повинні навчитися однієї мови – мови, якою говорить до нас сам Ісус Христос, мови любові. Завдяки лекціям, проведеним отцем Павлом, усі не тільки зрозуміли суть екуменізму, але й його історію, спроби Церкви поєднатися та діалоги любові.

Тож, творімо єдину Церкву Церкву Христа, бо можемо поділити конфесії, але не Бога. Наша тісна спільнота катехитів буде рада бачити кожного, хто наважиться кинути виклик сучасному світу, а в першу чергу, собі. Бо як будемо ближче до Христа, будемо й ближче один до одного. Щиро бажаємо миру у Ваших серцях і спільнотах.

  • Тетяна Комарницька

Студентка 2 курсу УжГкБА

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції