Smaller Default Larger

Празник Успіння Пресвятої Богородиці в Мукачівському монастирі та проголошення Ювілейного року в Провінції Св. Миколая

 

27-28 серпня 2020 р. Б., в Мукачівському монастирі Отців Василіян відбулися відпустові святкування з нагоди празника Успіння Пресвятої Богородиці, під час яких було також проголошено Ювілейний рік в Провінції Св. Миколая з нагоди 100-ліття від початку реформи Василіянського Чину на Закарпатті.

 

27 серпня, в Навечір’я празника Успіння, в Монастирі була відслужена Велика Вечірня з Литією (служив Настоятель Боронявського монастиря о. Еміліян Гавей ЧСВВ), Співана Вервиця та Архієрейська Божественна Літургія, яку, у співслужінні з ієромонахами-василіянами та єпархіяльними священиками, очолив Кир Ніл Лущак ЧБМ – Апостольський Адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії.

 

28 серпня, у свято Успіння, чернеча спільнота зранку молилися Утреню та Акафіст до Пресвятої Богородиці, які очолив о. Еммануїл Хмара ЧСВВ (Провінційний економ, ієромонах Боронявського монастиря).

Об 11:00, після процесійної ходи, на відпустовій каплиці розпочалася Урочиста святкова Божественна Літургія, яку очолив Протоігумен Провінції Св. Миколая о. Франціск Онисько ЧСВВ, з яким співслужили ієромонахи-василіяни: о. Даниїл Дербаль (Настоятель Мукачівського монастиря), о. Лука Буняк (Настоятель Малоберезнянського монастиря), о. Еміліян Гавей (Настоятель Боронявського монастиря).

Під час Літургії, після Євангелія, Протоігумен звернувся до чернецтва та вірних з проповіддю, яку завершив наступною молитвою:

Пресвята, Пречиста, Найдорожча наша Небесна Мати, Пресвята Богородице!

Це свято є для нас не розлукою з тобою, а навпаки, ще більшим поєднанням.

Бо хоч тілом і душею у своєму Успінні ти переставляєшся від землі до справжнього Життя, будучи Матір’ю цього Життя, але одночасно ти переселяєшся також до кожного свого сина і дочки, яких ти отримала і народила в годині Ісуса під його Хрестом.

Сьогодні Ти, наша найдорожча Нене, переставляєшся теж до наших домівок – переселяєшся до наших сердець, аби їх освячувати і наповнювати своєю молитвою і своєю єдністю з Христом.

Твоє Успіння – це є твоя година. Це година, яку ти по-особливому найбільше чекала. Це година твого цілковитого поєднання зі своїм Сином, якого Ти прийняла з незбагненною для нас любов’ю у Благовіщенні, якого народила у найбільшій простоті в Вифлиємі, якого берегла і охороняла на чужині, з яким пережила усі моменти його прихованого і публічного життя, з яким довершила в незбагненному болі найбільше його Чудо на Хресті, якого наново народила у Воскресінні і якого віддала Отцеві у його Вознесінні.

Сьогодні з Ним нарешті ти навіки у Вічній Єдності. Сьогодні Він навіки у твоїх обіймах, як безмежно люблене дитя.

Але сьогодні, твоєю годиною стаємо і ми, зібрані довкола тебе у Твоєму Успінні. Нехай буде Тобі, наша Мати, найбільша честь і слава, й нехай цією честю та славою буде для тебе життя кожного з нас, як наслідування твого пресвятого життя. Амінь.

 

  • Після Божественної Літургії Протоігумен також звернувся до присутніх із словом, з нагоди проголошення Ювілейного року в Провінції Св. Миколая, присвяченого 100-річчю від початку монашої реформи Василіянського Чину на Закарпатті.

Згадавши історичні моменти пов’язані з цією реформою, Вищий настоятель анонсував початок цього Ювілею на 2 листопада. В цей день, коли 100 років тому до Мукачівського монастиря прибули 6 ченців-василіян з Галицької провінції для започаткування справи реформи, в цьому ж монастирі, який діє вже на новому місці, буде відслужена урочиста Божественна Літургія. Протягом Ювілейного року, який завершиться на Свято Успіння Пресвятої Богородиці 2021 р. Б., під час центральних богослужінь та інших заходів згідно ювілейної програми, найперше будуть молитовно вшановані наші попередники – провідники реформи, як також будуть переосмислені історичні події й постаті, пов’язані з цією подією та їхнє значення для сучасної Провінції Св. Миколая.

На завершення цього слова був зачитаний Декрет проголошення Ювілейного року, після якого Протоігумен о. Франціск, по виголошенню молитви до «Покровительки Закарпаття», уділив присутнім Апостольське благословення з повним Відпустом.

 

В це свято, свій 10-літній ювілей відзначив монастирський хор «Базілеус», якому з цієї нагоди особливу подяку висловив місцевий Настоятель, а Протоігумен уділив їм своє благословення.

Завершилося це василіянське святкування процесійною ходою з окропленням свяченою водою.

 

*******

 

 

 

 

*******

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції