Smaller Default Larger

Різдвяне привітання Преосвященного Владики Ніла, Апостольського Адміністратора Мукачівського – 2021

 

Вірникам Мукачівської греко-католицької єпархії і всім людям доброї волі

«Ходім лишень до Вифлеєму та подивімся на ту подію, що Господь об’явив нам». (Лк.2,15)

Ці слова вифлеємських пастухів є заохоченням для нас споглядати очима нашої віри незбагненну таємницю народження Божого Сина. Також і ми, Господи, хочемо прийти до Вифлеєму, бо саме там Ти на нас чекаєш. Тут, в місті Давида, звершилась велика подія - народився так довгоочікуваний Месія, той, на кого з таким нетерпінням очікували всі племена землі.

Вифлеєм означає «дім хліба», і в цьому домі Господь в предивний спосіб зустрічається з кожною людиною, з тобою і зі мною. Це маленьке містечко стає центром світу, бо тут Небесний Отець перемінює хід історії - тут народжується Хтось, для кого ти і я є дуже важливі та дорогі. У «домі хліба» народжується Той, хто скаже про себе: «Я хліб живий, що з неба зійшов». Він прийшов, щоб дарувати нам вічне життя, щоб годувати нас Божим Словом і Божим Тілом. Також ми повинні зрозуміти, що сьогодні цим «домом хліба» є Свята Мати Церква, яка подає нам Євхаристійного Христа та благовістить нам Євангеліє.

Григорій Богослов так чудово пояснює велике таїнство Воплочення: «Той який інших збагачує, стається вбогим. Він приймає вбогість мого тіла, щоб я осягнув багатство Його Божества. Той який є повнотою слави, понизив самого себе, на короткий час позбувся своєї слави, щоб я мав участь в Його повноті. Чому ж такий великий надмір доброти? Чому ж ці таємничі задуми щодо мене? Я був створений на образ Бога, але того образу не зберіг. Він приймає таке тіло як моє, щоб образові принести визволення, а тілу безсмертя. Він творить з нами нову спільноту, наскільки ж більш гідну подиву від тієї першої». Так просто і глибоко Отці Церкви пояснюють прихід Спасителя в нашу людську дійсність, кажучи, що такий був Божий план спасіння - людина мала бути посвячена через входження Бога в людську реальність, щоб Він сам нас звільнив, своєю силою долаючи того, хто володів нами, і за посередництвом Сина приводячи нас знову до Себе. І Син робить це на славу Отця, якому, як це бачимо, є у всьому послушний.

Народження Єдинородного Сина Отця, підкреслює святий Іван Павло ІІ, приносить визволення в кожну закутину нашої землі і в кожній хвилі історії. Для кожного чоловіка і для кожної жінки народжується Дитя, «І дадуть йому ім'я: Чудесний Порадник, Бог Сильний, Отець довічний, Князь Миру» (Іс. 9,5). Це Дитя, каже Папа, приносить із собою відповідь, яка може звільнити нас від страху і оживити нашу надію. Коли темрява та зло здаються тріумфуючими, Христос повторює нам: Не бійтесь! Своїм пришестям на світ Він переміг потугу зла, визволив нас з неволі смерті і дав нам наново участь в бенкеті життя.

З такими одночасно простими і глибокими думками входимо в це прекрасне Свято Христового Різдва. Рік, який ми з Вами прожили, був особливий, дуже сильно відрізнявся від попередніх через пандемію коронавірусу, яка принесла багато болю і труднощів для всіх людей. Мабуть і Різдвяні свята цього разу зовнішньо сильно відрізняються від попередніх, тому що переживаємо нелегкі часи. Але для внутрішньої духовної людини Христове Різдво завжди наповнене великою надією, бо Господь є з нами і не залишає нас самих. Тому відкриймо свої серця на тих, що є важко хворі, на тих, що почуваються самотніми, переживають депресію та матеріальні труднощі. Будьмо близько тих, хто втратили своїх найдорожчих. Несімо до них радість Різдва через проголошення Божого Слова, через доброту нашого серця та через наші прекрасні Колядки. В ці особливі дні огортаймо своєю щирою молитвою нашу Батьківщину, нашу Єпархію, наших військових та всіх, кого носимо в своєму серці.

З нагоди прекрасних Різдвяних Свят бажаю всім Вам та Вашим родинам обильних Божих ласк, міцного здоров'я, Христового миру та уділяю всім Апостольське благословення!

 

ХРИСТОС РАЖДАЄТЬСЯ! СЛАВІТЕ ЄГО!

Ваш брат у Христі

+ Ніл, ЧБМ

 

УЖГОРОД, РІЗДВО 2021

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції