Smaller Default Larger

Міжнародна конференція, присвячена святому Йосафату. День перший

1

13 листопада 2023 р. Б. у Папському Східному інституті розпочалась дводенна Міжнародна наукова конференція «Ідентичність і культ: богословський, культурний та історичний виміри Йосафата Кунцевича»

* * * * * * *

На початку події зі словами привітання звернулися: кардинал Клаудіо Ґуджеротті, префект Дикастерії для Східних Церков та великий канцер Папського Східного інституту, о. д-р Давид Назар ТІ, ректор Папського східного інституту, а також Глава Української Греко-Католицької Церкви. Блаженніший Святослав, зокрема, подякував науковцям, які презентуватимуть плоди своїх наукових пошуків. На його думку, ці наукові доробки сприятимуть деідеологізації постаті святого Йосафата, який об’єднує чотири народи – український, литовський, білоруський та польський. «Ми потребуємо об’єктивності наукової методології, щоб деідеологізувати постать святого Йосафата, а також ті справжні процеси пошуку єдності Христової Церкви, єдності в наших спільнотах, єдності й сопричастя між учнями Христа», – сказав він.

2

У свою чергу, Протоархимандрит Василіянського Чину святого Йосафата о. Роберт Лисейко, ЧСВВ сказав, що Ювілейний рік сприяв тому, щоб ченці василіяни наново відкрили для себе особу свого святого співбрата. «Це є поштовхом для нас, щоб практикувати духовність святого Йосафата, яка є малодосліджена, забута чи маловідома», – сказав він. Говорячи про особливість Папського Східного інституту, покликаного досліджувати спадщину Східних Церков, він зазначив, що дана конференція є також можливістю для дослідження спадщини святого Йосафата, приносячи добрі плоди не тільки для Східної Церкви, але й для Західної.

Відтак з привітальним словом виступив Андрій Ясиновський, декан Гуманітарного факультету УКУ, який від імені ректора д-р Тараса Добка, привітав присутніх, відзначивши зусилля святого Йосафата у плеканні ідентичності Унійної Церкви. Після вітальних слів д-р Марка Морозовича з кафедри українських церковних студій ім. Василя Г. Лостена, відбулася основна частина наукових доповідей першої сесії на тему: «Київська унійна митрополія в конфесійну добу. Зокрема, професори з Польщі та Литви розкрили дану тему, описуючи контекст та локальні акценти з увагою на місця служіння святого Йосафата.

3

Друга сесія «Канонізація Йосафата Кунцевича: Процедури та результати» супроводжувалася розкриттям теми, яку з різних перспектив представили науковці Папських навчальних закладів Риму та університетів Німеччини. Доповідачі окреслили особливості беатифікаційного та канонізаційного процесу владики Йосафата, спростовуючи поширені стереотипи та наголошуючи на важливих подіях, пов’язаних із визнанням владики Йосафата святим Католицької Церкви.

4

Після кожної сесії відбувалася жвава дискусія, а присутні мали можливість поставити додаткові питання для глибшого розкриття окремого аспекту презентованих наукових доробків.

Джерело

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції