Smaller Default Larger

Ювілейні святкування у Добромильському монастирі

18 листопада 2012 р., у Василіянському монастирі св. Онуфрія у Добромилі, відбулося святкування 400-ліття започаткування монашого життя на цій Чернечій горі та одночасно 130-річчя Добромильської реформи.

Розпочались урочистості з Утрені, яку відслужив ректор ВІФБС, о. Йосафат Хаймик ЧСВВ.

У водосвятті, Божественній Літургії та освяченні хреста з нагоди ювілею, взяли участь Блаженніший Святослав, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький владика Ярослав Приріз, Канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре владика Іриней Білик ЧСВВ, Протоархимандрит Василіянського Чину Святого Йосафата о. Ґенезій Віомар, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ, Протоігумен Провінції Святого Миколая в Україні о. Павло Райчинець ЧСВВ, священнослужителі та чисельні вірні.

У своїй промові про зцілення кровоточивої жінки та воскресіння доньки Яіра, Глава УГКЦ зазначив:

«Там, де є Бог, там є Божа сила, там є життя. Без Бога немає оздоровлення, немає життя, немає щастя, немає майбутнього.

Дорогі брати і сестри, 400 років монашого життя тут, на тій Чернечій горі, це є особливий знак, вияв, що Бог є серед нас. Бо саме Він обирає собі час і місце і хоче аби люди до нього прийшли і наповнилися його силою. Скільки оздоровлень від гріха і смерті отримали цілі покоління тут, на цьому святому місці. Скільки відпущено гріхів, оздоровлено людей за 400 років. Скільки можливостей торкнутися нашого Спасителя, який є присутній між нашою Церквою. Тому що підчас Божественної Літургії ми маємо можливість торкнутися не так уже краю одежі нашого Спасителя, але маємо можливість прийняти цілого Христа у Його Тілі і Крові, у тайні Пресвятої Євхаристії».

Вітаючи василіянське монашество, Блаженніший наголосив на тому, що якби не було Добромильської реформи, хто знає, чи були б місіонарі по цілому світі, ті монахи, які пішли служити нашому народові, щоб бути серед людей як Христос.

Глава УГКЦ подякував за 400 років праці і жертви на цьому святому місці та висловився, що покладає великі сподівання на Василіянський Чин.

Блаженніший також пригадав, що Святіший Отець проголосив цей рік Роком віри в Католицькій Церкві.

«Отож уся Вселенська Церква намагається збудити у своїх дітях здатність відчути й прийняти те, що Бог є поруч з нами. Святіший Отець словами Христа кличе кожного з нас: Кажу тобі, пробудися, подивися на світ, на власне життя очима віри. Відкрий таїнственну Божу присутність біля себе, бо без Бога ти не можеш нічого, а з Богом ти можеш усе».

«Сто тридцять років Добромильської реформи є особливою нагодою подумати, сказав Блаженніший Святослав, яким чином передавати віру наших предків наступним поколінням, як зробити так, щоб до багатьох дітей доторкнулася животворяща рука, як зробити, аби наші внуки й правнуки залишилися християнами, віруючими людьми».

«Роль монашества є сьогодні надзвичайно велика, – сказав Глава УГКЦ, – бо Добромильська реформа якраз і полягала в тому, щоб повернути всю силу монашого подвигу Христовій Церкві, зокрема тут, на Галичині, щоб вічне життя в нових обставинах, у новий спосіб могло торкнутися серця кожного українця. І тоді ця обитель засяяла на весь світ друкованим словом, освітою, наукою, святим життям, прикладом якого є Митрополит Андрей Шептицький».

Блаженніший Святослав словами Христа запросив кожного Ченця Василіянського Чину: «Пробудися, прийми у своє серце запал Духа Святого, яким горів святий Василій Великий і перші монахи, які прийшли на цю гору й жили в печерах. Церква чекає на слово, яке б давало нове життя, оздоровлювало».

На закінчення Божестевенної Літургії, Блаженніший сердечно привітав усе василіянське монашество, подякував за 400 років праці й жертовність на цьому місці. Подякував отцям і братам, які першими прийшли до цієї зруйнованої обителі на початку 90-х років, аби дати їй нове життя.

Глава Церкви також висловив подяку Владиці Ярославові Прирізу, Єпарху Самбірсько-Дрогобицькому, Владиці Іренеєві Білику ЧСВВ, який спеціально прибув на урочистості з Рима та звернувся до ченців та черниць Чину святого Василія: «Я на вас покладаю великі сподівання. Без Вас, богопосвячених осіб, Святіший Отець не здійснить Божого діла, не пробудить душу українців та різних народів». Врешті, Блаженніший подякував усім численним вірним, отцям, ігуменам, які приїхали з різних монастирів.

В особливий спосіб Ієрарх подякував Протоігумену Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Пантелеймону Саламасі ЧСВВ.

Також, Блаженніший Святослав висловив подяку за присутність на святкуванні Протоігумену Провінції Святого Миколая о. Павлу Райчинцю ЧСВВ. Василіянська Провінція Св. Миколая діє поза межами УГКЦ, тому за словами Блаженнішого, в присутності Протоігумена о. Павла на святкуваннях у Добромилі, в певній мірі проявляється єдність Христової Церкви.

Від імені Ченців Василіянського Чину, слово подяки висловив Протоархимандрит о. Ґенезій Віомар ЧСВВ: „Особливим способом, з цілого серця, хочемо подякувати Блаженнішому за участь у святі. Ідучи за словами Папи Льва XIII, який тоді сказав, благословляючи Добромильську реформу особливим документом, під заголовком, Особливою охороною, де він каже: «як те вікове дерево якого коріння святе, через защеплення нових віток, щоб цей Чин приносив гарні і рясні плоди»… Дякую від імені Чину зі всіх закутків землі, де б він не знаходився, тому що він черпає якраз оте благословення і ту силу з цього місця… Дякуємо владиці Ярославові, владиці Іринею і просимо молитов надалі, щоб ми могли все приносити оті рясні плоди у співслужінні з цілою Церквою, щоб ми могли передавати якраз оту живу віру, над якою ціла Церква зараз працює і молиться, передати Христа, передати Його любов до народу. І щоб це дійство здійснилось має докластись і Чин”.

На згадку і пам’ять про подію отець Пантелеймон ЧСВВ, подарував Блаженнішому Святославу ікону святого князя Святослава.

Завершилися святкування освяченням кам’яного хреста на честь ювілейної події.


За матеріалами: osbm.info, ugcc.org.ua



 

Проповідь Блаженнішого Святослава під час святкувань у Добромильському монастирі

 



ФОТОГРАФІЇ З ПОДІЇ:


 


 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції