Smaller Default Larger

Вшанування пам’яті загиблих за незалежність Карпатської України

Вже вкотре, 16 березня, щороку, отці Василіяни збирають молодь із усіх закарпатських духовних спільнот, аби вшанувати пам’ять загиблих героїчною смертю за незалежність Карпатської України.

Так і цьогоріч, 16 березня 2013 р. Б., о. Мелетій Рішко з боронявською молоддю, о. Михайло Станко зі спільнотою із с. Імстичево, о. Михайло Погоріляк з молоддю із с. Крива, о. Віталій із с. Золотарева, с. Антонія з хустською молоддю і бр. Теодор та спільнота з Джублика приїхали на Красне Поле, де, власне, і сталася віковічна подія: саме тут суверенна держава під назвою Карпатська Україна постала всупереч 700-літній угорській неволі, наперекір намаганням асимілювати русинів-українців, що від віків мешкали за високими Карпатськими горами.

15 березня Сойм Карпатської України проголосив державну незалежність краю і ухвалив Конституцію. Президентом Карпатської України став о. Августин Волошин – провідний культурний і громадсько-політичний діяч Закарпаття, греко-католицький священик, 1924 р. іменований папським шамбеляном. Героїчний опір 40-тисячній угорській армії по лінії Ужгород-Мукачево-Берегове-Севлюш чинили близько 2 тисячі вояків Карпатської Січі. Зрозуміло, що горстка слабо озброєних сміливців не в силі була оборонити край від повністю забезпеченої регулярної армії.

В нерівній та несправедливі боротьбі полягли молоді люди, що безмежно любили свою, щойно створену, молоду, а, головне, – їхню Державу!

Красне Поле майоріло синьо-жовтими та інших кольорів прапорами – це було надзвичайне видовище! Не по-весняному шалений вітер хитав ними – здавалося, Господь так проявляв Свою присутність на цьому форумі! Народ зібрався як із найближчих околиць – м. Хуст, с. Рокосово, с. Крива тощо, – так і з Галичини та Франківщини. Було багато священиків, зокрема нововисвячений єпископ Ніл, який виступив з промовою та благословенням.

Враження та спогади тодішніх подій висловлювали прямі нащадки героїв того часу – не без сліз на повіках вони розповідали про боротьбу Закарпаття за рідний край і наголошували на тому, що проголошення державності Карпатської України мало величезне значення в історії цілої Європи ХХ століття, бо ще раз засвідчило, що, незважаючи на багато століть поневолення, український народ не втратив прагнення до національної незалежності і соборності всіх українських земель!

Після того, як закінчився форум, молодь під проводом отців ЧСВВ вирушила до сільського клубу в с. Рокосово. Найпершим пунктом програми був виступ шкільного історика, п. Ігора, який провів невеличкий екскурс у далекі 38-39 рр. Далі о. Михайло Станко показав нам рідкісні фотографії тих часів, листівки, кадри з документальних фільмів, що відображали всю трагедію смерті більше, ніж тисячі юнаків-гімназистів за рідний край.

Потім о. Мелетій Ріщко представив увазі молоді документальний художньо-історичний фільм про події, що сталися в середині березня 1939 р. Б. – він дозволив чіткіше простежити всі факти та почути думки очевидців тих страшних днів…

Насамкінець усі гуртом співали патріотичних пісень в пам’ять про тих, хто свідомо пішов на смерть, адже, як наголошувалося вище, надто вже нерівним був бій, надто мало було наших хлопців проти сорокатисячної армії противників, які безжально вбивали молодих:

«Чи чулисьте рідні браття,

Як боролось Закарпаття

Сорок тисяч воювало,

Кров невинну проливало…»

Мета подібних молодіжних зустрічей – єдність! Єдність у Господі під єдиним небом рідної країни! Ми не вибирали, де нам народитись, Бог послав нас туди, де ми і маємо бути! Берімо за приклад героїчний вчинок таких, іще зовсім юних, гімназистів! Не тікаймо від труднощів своєї землі, адже там тільки добре, де нас немає – живімо тут і зараз, прикладаймо всіх зусиль, аби жити в мирі та злагоді! Підтримуймо одне одного та борімося! Борімося до останнього, адже від нашого теперішнього залежить майбутнє наших нащадків – дітей, онуків, правнуків.

Навчімося все своє життя присвячувати іншим, не собі! Думати про інших – не про себе! Тільки в такій, Богом благословенній країні, буде щастя!

Вічна память героям за волю Карпатської України!

Слава Україні!

Героям – слава!

Яна Бобик, учасниця зустрічі



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції