Smaller Default Larger

Свідчення є підставою для життєвого вибору, – Блаженніший Любомир (Гузар)

Дитина, вихована на свідченнях очевидців, робитиме свідомий вибір у своєму подальшому житті, – вважає єпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир (Гузар). 17 квітня в УКУ він зустрівся з молоддю та людьми, які пережили репресії.

За словами владики, впродовж століть люди і обставини життя не змінюються радикально. «Те, що було актуальне кількасот років тому, є актуальним для нас сьогодні і буде в майбутньому. Є певна тяглість, і цю нитку не можна розірвати», – зазначив Блаженніший на зустрічі «Мужність свідчити віру в сучасному світі», на якій зібралися люди, що пережили репресії за свою віру та молоде покоління. Кожен міг поділитися своїм досвідом та переконанням, як можна попри нелегкі обставини залишитися вірним Богові та не зрадити свою віру.

«Коли ми говоримо чи згадуємо про минуле, людей, які відійшли у вічність, то насправді ми це робимо не тільки з формальної пошани, а з надією на майбутнє. Суть нашої зустрічі, щоб ці живі свідчення віри, як та естафета, переходили з рук в руки, і стали тим фундаментом, на якому ми будуватимемо майбутнє», – зазначив проректор з наукової роботи УКУ, історик Олег Турій.

Наталя Николин, яка зазнала переслідування від радянської влади за те, що не зреклася своєї віри, розповіла, що найстрашніше у цьому всьому було те, що за такий вибір могли постраждати інші – батьки, рідні. «Я вдячна своїм батькам, що в цю важку хвилину вони підтримали мене, і скріпили мою віру в Бога. Люди готові були іти на будь-які жертви, не знаючи, що буде далі, але з думкою про те, що все в Божих руках».

Своїми свідченнями віри поділились також молоді люди, наголосивши, що на зміну одним перешкодам на шляху віри постають нові. «Так, сьогодні ми живемо у суспільстві, де не треба помирати за свою віру. Однак культура споживацтва відкидає всі християнські цінності, замінюючи їх на буденність. І просто бути християнином та діяти за християнськими цінностями стає все важче», – йшлося під час обговорення.

Як підсумок, Блаженніший Любомир (Гузар) порадив молоді дослухатися до того, що говорить їхнє серце та довіритися Богові. «Сьогодні, коли ми говоримо про мужність, постає питання: до якої межі ми готові дійти, щоб відстояти власні переконання? Їх слід відстояти не в дусі впертості, а в дусі служіння Богові. Сьогодні потрібно мати велику відвагу, щоб сказати: «Я буду чинити так, як велить мені віра в Бога, моя людська гідність, я маю визнавати свою віру незважаючи ні на що», – зазначив колишній Глава УГКЦ.


За матеріалами: ucu.edu.ua


 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції