Smaller Default Larger

Божественна Літургія за український народ в Ужгородському кафедральному соборі


23 лютого 2014 р., у Мʼясопусну неділю, Протоігумен Отців Василіян Провінції Святого Миколая в Україні, Високопреподобний Отець Павло Райчинець ЧСВВ, очолив Божественну Літургію (українською мовою) у Хрестовоздвиженському Кафедральному Соборі в м. Ужгороді, за мир, справедливість і людську гідність в Україні, за більш ніж сотню невинно вбитих жертв на Майдані в Києві та за сотні поранених, протягом останніх кривавих днів в Україні.

Під час своєї проповіді, зверненої до присутніх, Протоігумен о. Павло, між іншим, звернув увагу на те, що згідно уявлення більшості християн, Бог присутній в нашому житті тоді, коли є щастя і радість та мир і добробут. Однак в сьогоднішній євангельській розповіді про загальний суд, який відбудеться наприкінці світу, Ісус перераховує зовсім протилежні стани людського життя, і саме в цих станах, згідно Його слів, Він між нами укритий:

«Я голодував… мав спрагу… чужинцем був… нагий… хворий… у вʼязниці…, і ви навідались або не навідались до Мене» (Пор. Мт. 25, 31-46).

В цих станах також присутній Христос, укритий в наших ближніх. А сьогодні цей Христос є теж в тілах убитих синів, яких матері тримають з плачем і болем на своїх руках, адже Христос сам був мертвий на руках у своєї Матері.

Тому ми не можемо не бачити Бога в стражданнях, в горю і смерті, які є довкола нас.

Якщо нам здається, що у всьому цьому Бога немає, то це тільки із-за того, що ми не хочемо вийти Йому на зустріч. Не хочемо допомогти нужденній і прибитій горем людині. Не хочемо нагодувати голодного і полікувати хворого. Не хочемо ходити до увʼязненого і віддати свій одяг нагому.

Проповідник заохотив вірних вже сьогодні шукати відповіді на ті питання, які постануть в нас на остаточному суді: «Господи, коли ми бачили Тебе голодним або спраглим, чужинцем або нагим, недужим або в тюрмі…?».

Божественну Літургію з Протоігуменом о. Павлом Райчинцем ЧСВВ співслужив о. Роман Курах, який вкінці богослужінь подякував Протоігумену і пригадав вірним, що в цей день Церква в Україні в особливий спосіб молиться за мир і справедливість, та за жертв, убитих і поранених на Майдані в Києві.

о. Франціск Онисько ЧСВВ



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції