Smaller Default Larger

75 річниця Карпатської України


15 березня 2014 року, Отці Василіяни Провінції Святого Миколая, на чолі з Протоігуменом отцем Павлом Райчинцем ЧСВВ, взяли участь в урочистому вшануванні 75 річниці Карпатської України, яке відбулося на території Меморіального парку «Красне Поле» поблизу м. Хуста, Закарпатської області.

В цьому заході брали участь представники державної влади, численні організації та спілки, інтелігенція краю та духовенство різних конфесій.

Разом із священнослужителями Мукачівської Греко-Католицької Єпархії на урочистостях був присутній Преосвященний Владика Ніл Лущак.

З вітальним словом та промовами виступали: Хустський міський голова Володимир Кащук та доктор історичних наук Микола Вегеш, як також представники інших організацій, згадуючи події 1938-1939 років, пов’язані з проголошенням Карпатоукраїнської держави (15 березня 1939 р.), президентом якої був обраний греко-католицький священик Августин Волошин.

В цю ювілейну річницю, по-особливому згадувалася кривава битва за незалежність Карпатської України, що відбулася 15-17 березня 1939 року на «Красному полі». Під час цієї битви, молоді юнаки, які незадовго до початку боїв увійшли в Організацію народної оборони «Карпатська Січ», відбивали наступ окупаційних угорських військ на новоутворену Карпатоукраїнську державу.

Шансів відбити наступ фашистських загарбників у молодих січовиків не було, адже сили їхні були нерівні, однак як сказав їм тоді Начальник генерального штабу Карпатської Січі Михайло Колодзінський: «Коли вже немає розумного виходу з тяжкого становища, то треба вміти вмерти по-геройськи, щоб така смерть була джерелом сили для молодих поколінь».

Згадуючи події 1939 року, учасники вшанування 75 річниці Карпатської України, висловлювались про теперішню боротьбу українського народу за свою незалежність. Словом пам’яті згадували загиблих 75 років тому січовиків і цьогорічну «Небесну сотню», яка віддала своє життя за нашу гідність і свободу.

Після промов та вручення відзнак, священнослужителі Церков Закарпаття, відслужили Панахиду за загиблими Героями Карпатської України та звернулися до присутніх з пастирським словом.

Під час заходів звучали також стрілецькі пісні у виконанні заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

Вкінці, присутні поклали квіти до підніжжя Пам’ятного Хреста на Красному Полі, вклоняючись тим, хто віддав своє життя за свободу цієї землі і цього народу.

о. Франціск Онисько ЧСВВ



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції