Smaller Default Larger

Протоігумен о. Павло Райчинець ЧСВВ взяв участь у похороні Владики Яна Гірки в Пряшеві (Словаччина)


15 квітня 2014 р., у словацькому місті Пряшеві, в соборі св. Івана Хрестителя, відбулися похоронні богослужіння за владикою Яном Гіркою, греко-католицьким єпископом-емеритом Пряшівської Митрополії, який відійшов до вічності 10 квітня цього року. В похороні владики Яна, на якому була присутня велика кількість єпископів, священиків та монашества, взяв участь також Протоігумен Василіянської Провінції Св. Миколая в Україні, отець Павло Райчинець ЧСВВ.

Попрощатися з покійним владикою, прибули теж і Отці Василіяни Словацької Провінції Святих Кирила і Методія, на чолі зі своїм Протоігуменом – о. Методієм Біланчиком ЧСВВ.

Перед заупокійною Архієрейською Божественною Літургією, головним служителем якої був Пряшівський Архієпископ і Митрополит владика Ян Бабʼяк, присутні помолилися Панахиду за покійним єпископом, яку очолив Кошицький єпарх Владика Мілан Хаутур.

Заупокійну Літургію співслужили греко-католицькі та римо-католицькі єпископи зі Словаччини, Угорщини, Румунії та Мукачівської Греко-Католицької Єпархії в Україні, а також близько 300 священиків, від імені яких головний служитель під час проповіді, висловив памʼятне слово подяки покійному владиці Яну, за його служіння Церкві.

Після Божественної Літургії, відбувся Чин похорону, вкінці якого мав слово Апостольський Нунцій у Словаччині, Монсіньор Маріо Джордана.

Від імені Конференції єпископів Словаччини, прощальну промову висловив Братіславський Архієпископ і Митрополит Станіслав Зволенськи.

Поховали Владику Яна Гірку в його родинному селі Абрановце. Перед похованням, Пряшівський єпископ-помічник Мілан Лах, відслужив ще Панахиду в місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці.

Владика Ян Гірка народився 16 листопада 1923 року в с. Абрановце, біля Пряшева. Священничі свячення прийняв 31 липня 1949 року у м. Пряшеві, з рук Блаженного владики Василя Гопка. З 1950 по 1968 р. зазнавав переслідувань з боку тоталітарного режиму Чехословаччини, в якій тоді Греко-Католицька Церква була заборонена. У 1968 році, Святіший Отець Павло VI, іменував о. Я. Гірку Пряшівським Апостольським Адміністратором з правами єпархіяльного єпископа. В 1989 році, Папа Іван Павло ІІ, іменував його єпископом Пряшівським. Єпископську хіротонію прийняв 17 лютого 1990 року у м. Пряшеві, з рук Кардинала Йозефа Томка. Єпископом-емеритом став 11 грудня 2002 року. Відійшов до вічності 10 квітня 2014 року. Вічная йому памʼять.

о. Франціск Онисько ЧСВВ


 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції