Smaller Default Larger

Празник святого Йосифа робітника й початок Марійського місяця

Празник святого Йосифа робітника й початок Марійського місяця

1 травня у Католицькій Церкві відзначають празник святого Йосифа, робітника, небесного покровителя усіх трудівників. Це також перший день місяця, який, за традицією, присвячений Пречистій Діві Марії.

Згадане свято встановив Папа Пій ХІІ 1955 року, щоб відповісти на знаки часу й підкреслити важливість людської праці та присутність Ісуса Христа і Церкви серед робітничого світу. Святий Папа Іван ХХІІІ вибрав святого Йосифа Небесним покровителем ІІ Ватиканського Собору, 1961 року написавши Апостольського Листа, в якому, серед іншого, згадує те, що писали про святого Йосифа його попередники, починаючи від Папи Пія ІХ і закінчуючи Пієм ХІІ. Святий Папа Іван Павло ІІ в Енцикліці «Із праці своєї» наголошував, що також і в сучасному суспільстві треба свідчити «Євангеліє праці», про яке він говорив у цій Енцикліці. В Апостольському Листі «Опікун Спасителя» він підкреслював, що всі трудівники запрошені наслідувати приклад цього «праведного чоловіка».

Особистий досвід святого Йосифа певним чином відбивається у житті кожної трудящої людини. І хоч їхня робота може бути дуже відмінною, однак, вона завжди спрямована на те, щоб задовольнити якусь людську потребу, щоб служити людині. Більшу частину свого життя святий Йосиф провів біля верстата у своїй теслярні в Назареті. На перший погляд його життя могло здаватись таким самим, як і багатьох інших, що, як і він, займались важкою фізичною працею. Якщо ж замислимось, то побачимо, що праця святого Йосифа, отой його щоденний труд, був освячений присутністю Ісуса Христа. Він забезпечував матеріяльний прожиток для Святої Родини і все, що він робив, робив для Господа Бога і робив щиро та самовіддано. Віруючі християни добре знають, що в кожній людині прихований Христос, адже Він сам сказав, що «все, що ви зробили одному з братів моїх найменших – ви мені зробили» (Мт 25,40). Отже, кожною роботою можемо служити самому Христові, наслідуючи приклад святого Йосифа, охоронця Божого Сина.

«Із прикладу святого Йосифа, – навчав Папа Венедикт XVI, хресне ім’я якого також Йозеф, – ми всі черпаємо сильне заохочення з вірністю, простотою та чесно виконувати завдання, яке доручене нам Божим провидінням». Папа Франциск в одній із проповідей звернув увагу на те, що Євангелія показує нам святого Йосифа, як мужа сильного, відважного, працьовитого, але його дух виявляється лагідним, що не є «чеснотою слабких, а навпаки, підкреслює силу духа, здатність бути уважним, співчутливим, бути справді відкритим на іншого, любити. Ми не повинні боятися доброти, лагідності!» – наголошує Папа Франциск.

Згадуючи святого Йосифа та домівку Пресвятої Родини в Назареті, думка лине до Пречистої Діви Марії. Папа Франциск, звертаючись до вірних під час однієї із аудієнцій сказав: «Просімо у святого Йосифа та в Пречистої Діви Марії, щоб навчили нас бути вірними своїм щоденним обов’язкам, жити вірою у своїх щоденних вчинках, а також давати якомога більше місця для Бога в нашому житті, зупинятися, щоб споглядати Його обличчя».

Чудовим засобом для зросту набожності до Пречистої Діви Марії служать маївки – травневі богослуження у церквах та капличках на честь Пресвятої Богородиці, під час яких також звучать проповіді та роздумування про Її життя й чесноти, зворушливі пісні на Її честь, які проникають до глибини сердець. Ці маївки запам’ятовуються на все життя і багатьом віруючим спогад про ці відправи допоміг встоятись серед важких переслідувань віри.

Джерело:  http://uk.radiovaticana.va/news/2015/05/01/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D1%81%D0%B2_%D0%B9%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B0_%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%96%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%B9_%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BA_%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%8F%D1%86%D1%8F/1140994

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції