Smaller Default Larger

Папа Франциск про три погляди Ісуса

Папа Франциск про три погляди Ісуса

Яким поглядом Ісус дивиться на мене сьогодні? Відповісти на це запитання заохотив Папа Франциск під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 22 травня 2015 р., коментуючи євангельську розповідь про діалог Христа з Петром, який відбувся на березі Тиверіадського озера після воскресіння.

Євангелист розповідає, що Ісус приготував поживу для Своїх учнів, а після того, як вони поїли, розпочав напружену розмову з Петром. Святіший Отець запропонував уявити, яким був погляд Христа, коли Він дивився на Петра. Він вказав на три моменти: обрання, покаяння та місію.

Коли брат Андрій привів Симона до Ісуса зі словами: «Ми знайшли Месію», – то в цій події бачимо погляд, сповнений ентузіазмом. Христос поглянув на нього і сказав: «Ти Симон, син Йони. Відтепер зватимешся Петром». Наслідком цієї зустрічі, за словами проповідника, став ентузіазм, який спонукав рибалку залишити все та іти за Учителем.

Далі Папа скерував думку слухачів до подій страсного четверга. У Євангелії читаємо, як після трьохразового відречення, коли заспівав півень, погляд Петра перетнувся із поглядом Ісуса, наслідком чого стало те, що учень розкаявся і гірко заплакав. «Ентузіазм наслідування Ісуса, – зауважив Петро наших днів, – перемінився у плач, викликаний усвідомленням гріха: він відрікся Ісуса. Цей погляд перемінив Петрове серце ще більше, ніж отой перший. Першою зміною була зміна імені та покликання. А цей другий погляд – це погляд, який перемінив серце».

Про третій погляд розповідає згаданий на початку євангельський уривок. Це був погляд, яким Ісус підтверджує місію апостола, але також вимагає підтвердження любові. Тричі Христос запитував учня: «Чи любиш ти мене?», – доручаючи пасти Свої вівці та ягнята.

«Можемо замислитися над тим, – підсумував Святіший Отець, – яким поглядом сьогодні Ісус дивиться на мене? Як Він споглядає на мене? Поглядом покликання? Прощення? Місії? На Його шляху всі ми перебуваємо під Ісусовим поглядом. Він завжди дивиться на нас з любов’ю. Чогось від нас просить, прощає та доручає завдання».

У цьому контексті Папа заохотив учасників Євхаристійного богослуження звернутися до Ісуса, що сходить на вівтар, словами: «Господи, Ти, що перебуваєш тут, між нами. Зосередь Свій погляд на мені та скажи, що маю чинити, як повинен оплакувати свої помилки й гріхи, з якою сміливістю я повинен ступати на шлях, яким Ти пройшов перший?».

Джерело:  http://uk.radiovaticana.va/news/2015/05/22/%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0_%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%BA_%D0%BF%D1%80%D0%BE_%D1%82%D1%80%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8_%D1%96%D1%81%D1%83%D1%81%D0%B0/1146028

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції