Smaller Default Larger

Католицька Церква не залишає Антарктиди. Закрита тільки Сніжна каплиця новозеланської місії

Католицька Церква не залишає Антарктиди. Закрита тільки Сніжна каплиця новозеланської місії

Минулого тижня викликала гучний розголос новина про те, що католицька Церква залишила Білий континент із закриттям Сніжної каплиці – єдиного католицького храму, розташованого в Антарктиді. Церковні ЗМІ говорили про це з гіркістю та смутком, а протицерковні – з відкритим злорадством. Однак, відразу слід зауважити, що ця новина неповна, адже із закриттям католицької місії, яка залежала від Нової Зеландії, далі успішно продовжують свій апотсолят католицькі священики з Аргентини та Чилі, Міжнародна Антарктична рограма передбачає спорудження каплиці на італійській станції Маріо Зукеллі, є цілий ряд каплиць на субантарктичних островах.

Отже, розглянемо про що йшлося і яка теперішня ситуація.

Радіо Нової Зеландії повідомило, що після 57 років діяльності буде закрита Сніжна каплиця на новозеландській дослідницькій базі, а священик о. Дон Дейл, який служив тут з 1984 року, відкликаний до США. Він пояснив, що закриття місії пов’язане із зменшенням кількості працівників науковою бази та скороченням бюджету. Однак, вірні не залишаться без духовної опіки – на станцію прибуде військовий капелан.

Але, як було сказано, присутність католицької Церкви в Антарктиді не переривається – там служать численні аргентинські та чилійські священики, які продовжують євангелізаційну місію. Про це інформує аргентинське католицьке прес-агенство AICA. Аргентинська місія розпочалась ще 1946 року з прибуттям першого священика-єзуїта Феліпе Леріда, який був першим, що відправив Святу Месу в Антарктиці та спорудив 8-метровий хрест. Він отримав окреме благословення від Папи Пія ХІІ. Тепер священики служать на трьох наукових станціях – Марамбіо, Бельґрано та Есперанса.

В Марамбіо розміщена наукова та військова база Аргентини. Каплиця присвячена Матері Божій з Лорето (Італія), що є Небесною Покровителькою авіаторів. В храмі почитається посвячена копія Пресвятої Богородиці з Люхану, найвідомішого Марійського санктуарію в Аргентині. О. Пабльо Кабажеро Каранік, який очолює місію в Марамбіо, розповів, що священики розгортають широкий апостолят у цій частині Білого континенту. 5 березня 2014 року тут відбулось посвячення дзвіниці, найпівденнішої у світі. Згодом вони отримали телефонний дзвінок від самого Папи Франциска.

На станції Бельґрано ІІ розташований незвичайний храм Сніжної Божої Матері, повністю зроблений з льоду. Тут почитається Пресвята Богородиця з Ітаті, Марійського відпустового місця на півночі Аргентини.

В каплиці на станції Есперанса, яка присвячена святому Францискові з Ассісі, зберігаються цінні реліквії: вервиця і піуска, тобто невелика біла шапочка, яку одягає Папа, подаровані самим Святішим Отцем Франциском, та мощі святого Франциска з Ассісі.

На базі Карліні дія каплиця Матері Божої делла Валле, на станціЇ Оркадас – храм Марії, Морської Зорі, а на науковій базі Сан Мартін є каплиця Христа подорожуючого.

На чилійській території у Вілья-лас-Естрельяс, споруджений храм Святої Марії, Цариці Миру.

Католицька Церква завжди присутня на Білому континенті і розвиває свою місію, відповідно вимог  сучасності. Раніше єдиним засобом комунікації із світом буои радіоприймачі і працівники наукових станцій відчували себе дуже самотньо. Розмови із священиком були великою розрадою. Інтернет змінив цю ситуацію, але вірні й далі прагнуть духовного проводу. Священики, що служать в Антарктиді, відправляють Святі Меси, уділяють Святі Тайни, дбають не тільки про релігійні та духовні потреби вірних, але займаються питаннями культури й освіти, дбають про створення атмосфери тепла і приязні, які дуже важливі у цій віддаленій закутині земної кулі.

Джерело:  http://uk.radiovaticana.va/news/2015/08/03/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0_%D0%BD%D0%B5_%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%94_%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B8_/1162687

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції