Smaller Default Larger

Пленарна аcамблея Ради Єпископських Конференцій Європи

«Жива віра, засвідчена щоденним життям християн, є сильнішою від новітніх ідеологій», — Глава УГКЦ в Іспанії

 

В Іспанії, у паломницькому центрі Європи Сантьяго-де-Компостела, місті, де спочивають мощі св. ап. Якова, першого єпископа Єрусалиму, триває чергова пленарна аcамблея Ради Єпископських Конференцій Європи. Тема асамблеї: «Європо, час прокинутися! Ознаки надії».

Україну представляють: Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, архиєпископ Мечислав Мокшицький, віцепрезидент Римо-Католицької Єпископської Конференції України, і владика Мілан Шашік, єпископ Мукачівський.

Упродовж першого дня пленарних засідань очільники єпископатів Європи заслухали аналітичну доповідь відомого французької філософині Шантал Дельсоль (Chantal Delsol) на тему «Католицизм у дехристиянізованому суспільстві». Під час дискусії над запропонованим аналізом єпископи обговорили присутність у сучасній культурі секуляризованої Європи ознак християнського пробудження і надії.

У своєму слові Блаженніший Святослав, на основі досвіду переслідування УГКЦ комуністичним режимом і душпастирства в умовах війни, підкреслив, що найсильнішим способом проповіді Євангелія є його свідчення життям християнської спільноти. «Найбільшою бідою Церкви є християни, які живуть звичаями, що суперечать їхній вірі: своїми ділами зрікаються Христа, Його істини», — сказав Блаженніший Святослав.

«У час, коли відбувається радикальна зміна самої парадигми життя суспільства на європейському континенті, жива віра, засвідчена щоденним життям християн, є сильнішою від новітніх ідеологій», — наголосив Глава УГКЦ.

Він висловив упевненість, що найсильнішим знаком надії Європи є те, що у ній люди все ж таки вірять в Бога. «Спосіб її вияву перед обличчям інших людей радикально змінюється. Однак, коли твій особистий світ, світ твоєї певності та захищеності, розвалюється на твоїх очах, людина завжди шукає Бога і є особливо чутливою до Його Слова. На війні на Донбасі атеїстів немає!» — ствердив Блаженніший Святослав.

 

*******

 

«Прокинься Європо!»: послання очільників європейських єпископатів

У посланні, яке члени Ради Єпископських Конференцій Європи оприлюднили за підсумками Пленарної Асамблеї, йдеться про протиріччя, що характеризують сучасне європейське суспільство, та про відповіді, які пропонує Церква.

 

Члени Ради Єпископських Конференцій Європи в Сантьяго-де-Компостеля

 

«Від гробу святого Якова, що є метою багатьох паломників з різних частин нашого континенту, також і ми, ієрархи Ради Єпископських Конференцій Європи, відновлюємо наше визнання віри на апостольських підвалинах», – цими словами розпочинається послання учасників Пленарної Асамблеї цього об’єднання, що проходила від 3 до 6 жовтня 2019 р. в іспанському місті Сантьяго-де-Компостеля на тему «Європа: час пробудитись? Знаки надії».

Єпископи зазначають, що подібно до багатьох інших паломників, які переходили через Портик Слави катедрального собору святого Якова, вони піднесли святому апостолові свої скорботи й прохання з надією та вірою в майбутнє.

 

  • Протиріччя сучасної Європи

Пояснюючи тему Пленарної Асамблеї, ієрархи вказали на деякі труднощі й протиріччя, що характеризують країни сучасної Європи, серед яких – прагнення Бога, але, одночасно, непослідовність у християнському житті; боротьба за людські права, але також втрата пошани до людської гідності; з одного боку, прагнення внутрішнього миру, що виражається в духовних пошуках, але, з іншого – відкинення цього шукання в багатьох публічних дискурсах.

 

  • Свідчення святих і мучеників вказують на зерна надії

«Ми зосередилися на суттєвих питаннях, що перебувають в глибині людського серця й ніколи не зникають, навіть, якщо, іноді, вони затемнені матеріальними прагненнями», – пишуть європейські єпископи, пояснюючи, що кожна людина плекає бажання зустріти когось, хто б допоміг пробудити усвідомлення суттєвих питань людського існування.

«Прокинься, Європо!» – з цим закликом ієрархи звертаються до старого континенту, наголошуючи, що в історії та традиціях різних європейських країн, у старих і нових проблемах існують елементи надії, на що вказує свідчення святих і мучеників – «світильників, що підбадьорюють теперішнє й звіщають майбутнє».

«Відкрий своє коріння, Європо!» – закликають члени Ради Єпископських Конференцій Європи, вказуючи на приклад численних святих, таких як святий Венедикт Нурсійський, святі Килило й Методій, свята Бриґіта Шведська, свята Катерина Сієнська та свята Тереза Венедикта від Хреста. Всі вони, за словами ієрархів, є свідченням об’єднаної Європи з її відмінностями.

 

  • Оцінити внесок добрих християн

Автори звернення також закликали Європу оцінити великодушність багатьох людей, які щодня докладають зусилля в будування справедливішого й гіманнішого суспільства, та приклад віри й життя багатьох сімей, здатних дати Європі майбутнє. Саме вони, за словами ієрархів, повинні будувати європейський континент і трудитися задля нового європейського гуманізму, здатного на діалог та інтеграцію, пригадуючи те, що є найціннішим для традиції старого континенту: захист людського життя й гідності, сприяння сім’ї та пошана до фундаментальних прав людини.

На завершення очільники європейських єпископатів наголошують, що «справжньою відповіддю на всі суттєві питання є Ісус Христос», бо лише Він є повним відкриттям Божого таїнства й відповіддю людства на цю таємницю Любові та Милосердя. Тих, хто Його приймає, Він вчиняє здатними слухати, любити й служити іншим, особливо, найбільш потребуючим.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції