Smaller Default Larger

Глава УГКЦ: «Ми не зможемо відповісти на виклики Церкви без нашого монашества»

 

Хотів би, щоб монашество було численно представлене на Соборі 2020 року. Бо я не уявляю собі, як ми можемо відповісти на ті глобальні виклики перед нашою Церквою, яка швидко розвивається, без нашого монашества. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у день Святого Миколая на зустрічі з вищими настоятелями та настоятельками монастирів, чинів і згромаджень УГКЦ.

Предстоятель висловив побажання, щоб монахи та монахині обговорили тему собору у своїх спільнотах. «Бо коли наші єпархії та екзархати обиратимуть делегатів на Патріарший Собор, ми просимо, щоб було мінімум чотири делегати з кожної єпархії та екзархату: двоє мирян, одна богопосвячена особа і один священник. Мені буде дуже цікаво побачити, хто з яких спільнот богопосвяченого життя буде обраний делегатом на Патріарший Собор, – сказав Блаженніший Святослав і додав: – Коли ваші владики скликатимуть єпархіальні собори, дуже прошу вас, беріть у них участь. Якщо треба, то навіть домагайтеся своєї присутності».

Глава Церкви відзначив важливість монашества в житті Церкви. «Якщо все церковне тіло піде вперед, а монашество відстане, наше церковне життя в новому часі буде не цілком цілісне. Навіть неповноцінне. Я б дуже хотів, аби ми рухалися за подихом Святого Духа туди, де Він нас поведе. Тому дуже вас прошу інтегруватися в той процес загальноцерковного соборування і зрозуміти, яка ваша роль і місія», – сказав він.

Для когось, за його словами, місія буде молитися за тих людей, які розсіяні по всьому світі і не мають можливості доступу до свого священника, до своєї Церкви. Хтось має поїхати туди, де є ці люди, стати поруч і помогти їм пізнати Бога, допомогти їм не розчинитися, зберегти свою віру.

Предстоятель нагадав, що цього року УГКЦ отримала новий екзархат в Італії. «Хто збудував наш екзархат в Італії? Наші побожні жінки, які, приїхавши туди, просили священника. Якби не вони, які хотіли молитися, хотіли жити своїм літургійним життям, не стукали і не впоминалися, нічого б не було. Гадаю, те саме нас ще чекатиме в інших країнах; куди нас Господь запровадить, я не знаю», – зазначив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви відзначив також глобальний масштаб Церкви. Він розповів, що на наступний рік він запросив реколектанта до Київської Трьохсвятительської семінарії – отця Річарда Су. Він китайського походження і є настоятелем китайської греко-католицької парафії у Ванкувері.

«Я його спеціально запросив, бо хто з нас в Україні коли-небудь бачив китайця-греко-католика?! Хочу цим сказати, що наша Церква не є етнічним гетто. Ми відкриті до всіх культур і народів. Навіть більше, ми маємо чим поділитися. Ці питання хочемо осмислити в контексті підготування до Патріаршого Собору», – сказав духовний лідер українців.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції