Smaller Default Larger

Великоднє звернення Протоігумена Провінції Св.Миколая 2013 р. Б.

ВЕЛИКОДНЄ ЗВЕРНЕННЯ

ПРОТОІГУМЕНА ПРОВІНЦІЇ СВ. МИКОЛАЯ

ВАСИЛІЯНСЬКОГО ЧИНУ СВ. ЙОСАФАТА В УКРАЇНІ

ВИСОКОПРЕПОДОБНОГО ОТЦЯ ПАВЛА РАЙЧИНЦЯ ЧСВВ

Високопреподобні Отці, Преподобні Брати!

Дорогі Брати і Сестри у Христі!

Христос Воскрес!

Воскресіння Ісуса є найвищою правдою нашої віри у Христа, однак подібно як апостоли, в наших життєвих обставинах, ми все ще деколи стикаємося із сумнівами по відношенню до цієї правди. В щоденному житті, Воскреслий Христос і сьогодні для нас буває більше схожий на якесь видіння, ніж на реальну особу, що сповнює нас життям.

Беручи участь у Пасхальній Містерії, яка здійснюється в Церкві, немов жінки-мироносиці, ми приступаємо до Воскресіння Христового, неначе до гробу, в якому було поховано Ісуса. Ми перейняті своєю стурбованістю про стан світу і про місце Бога в цьому світі. Ми ставимо собі запитання: «Чому Бог не виправдав наших сподівань, стосовно нашого особистого життя?» Але попри це, ми все одно йдемо до «свого Бога», часто зі сльозами і журбою.

Натомість Церква – Вісник Воскресіння Христового, серед інших запитань, ставить нам сьогодні це одне і важливе: «Чому шукаєте живого між мертвими?», а потім додає: «Його нема тут: Він воскрес!» (Лк. 24, 5-6).

В цьому запитанні, Церква звертає нашу увагу, що ми часто шукаємо Бога там, де Його немає. Наші уявлення про Бога деколи є помилковими. У своєму християнському житті ми часто ставимося до Бога, як до похованого у гробі, а не як до Воскреслого.

Більше того, в своїх щоденних змаганнях за щастя і добробут, ми часто шукаємо життя серед «мертвоти запустіння». Скороминущі речі, є для нас найвищою цінністю життя. Ми намагаємося «відкочувати величезні каміння» на шляху до осягнення своїх цілей, а виявляється, що це – «намагання відкотити камінь від порожньої гробниці».

Тому слова Євангелія, де описується Воскресіння Христове, по-особливому сьогодні промовисті до нас: «Чому шукаєте живого між мертвими?».

Як показано в Євангелії, місцем Воскресіння Христового для кожної людини, повинні стати її серце і розум.

Коли ми самі станемо місцем, де Христос Воскресає, тоді Він стане для нас причиною неземної радості і божественної сили, яка буде наповнювати кожен день нашого життя.

Нехай Воскреслий Христос відкриє наш розум на розуміння божественних правд і нехай запалить наші серця своїм Духом, коли Він до нас промовляє різнорідними знаками. Нехай допоможе нам знайти Його, оминаючи фальшиві і омертвілі цінності світу.

Шукаймо не місце, яке визначає Христові світ, а шукаймо самого Христа. І хоч Воскреслий Христос деколи виявляється відмінним від наших уявлень, саме Він є джерелом нашого життя, нашої сили і духовного відродження.

Христа немає серед «мертвоти запустіння», Він воскрес. Саме в цю сторону нам потрібно скерувати свій погляд і все своє єство, тому що й ми самі повинні дійти до Воскреслого, знайти Його і злучитися з Ним навіки!

З найщирішими великодніми вітаннями,

о. Павло Райчинець ЧСВВ

Протоігумен

05.05.2013 р. Б.

Малий Березний

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції