Smaller Default Larger

Пасхальне привітання Преосвященного Владики Мілана. 2012 р.

Христос воскресе! Воістину воскресе!

Вірникам Мукачівської греко-католицької єпархії і всім людям доброї волі!

Дорогі браття у священстві, преподобні браття і сестри у монашестві, дорогі брати і сестри у Христі!

Празник Воскресіння Христового є завжди доброю нагодою для того, щоб задуматися та глибше зрозуміти, що основою нашої християнської віри є «подія, зустріч з Особою, яка надає нашому життю нову перспективу та визначає його напрям», як говорить Святіший Отець Бенедикт ХVІ у своїй енцикліці Deus caritas est (Бог є любов,1). У повноті своєї краси віру можна відкрити тільки тоді, якщо вона опирається на зустрічі із воскреслим Христом. І в сьогоденні віра залишається даром, який потрібно відкрити, плекати та свідчити про нього, щоб Господь дав кожному із нас зажити красу та радість бути християнином.

Тому звертаючись до Вас, у цей святковий час запрошую всіх до роздумів над цим великим даром – вірою. Святіший Отець Бенедикт ХVІ, вбачаючи важливість цієї чесноти, апостольським  листом Porta Fidei (Двері віри) оголосив для Католицької Церкви Рік Віри, який розпочнеться 11 жовтня 2012 року, та завершиться 24 листопада 2013 року. Цей рік має бути часом старання краще пізнати навчання Христа так, як нам його подає Церква у світлі Другого Ватиканського собору. В цьому листі Папа звертається до кожного вірника словами: «Рік Віри є запрошенням до автентичного і нового навернення до Господа, єдиного Спасителя світу. У таємниці Його смерті та воскресіння Бог показав у повноті любов, яка спасає і закликає людей змінити своє життя через відпущення гріхів. За словами апостола Павла, любов впроваджує людину в нове життя: "Ми поховані з ним через хрещення на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям" (Рим. 6,4). Завдяки вірі це нове життя  формує все людське існування, базуючись на радикальній новині воскресіння. Такою мірою, в якій людина добровільно виказує готовність, її думки, почуття, мислення та поведінка поступово очищуються і перемінюються в процесі, який в цьому житті ніколи повністю не зупиниться. "Віра, що чинна любов'ю" (Гал. 5, 6), стає новим критерієм мислення і дій, які змінюють усе людське життя.» (Porta Fidei,1).

Таким чином, стоячи перед цим великим скарбом, ми знову покликані до певного вибору, оскільки наше сьогодення чим далі більше приводить нас до розриву між вірою та повсякденним життям, який за допомогою різних мас-медійних чинників вважається реалізованим тільки тоді, коли наповнений добробутом та різними розважальними видовищами.

Чотиридесятниця, яку ми проживали як підготовку до празника Христового Воскресіння, служила нам передусім для більш реалістичного бачення нашого життя. Бо через молитву, піст та милостиню, ми могли кожний для себе відкрити важливість служіння та любові до ближнього, яка може здійснитися лише з допомогою любові до Бога. Отож, очищені через піст, ми можемо зажити зустріч із Воскреслим Христом, і празник Пасхи стає для нас не тільки святом, наповненим різними народними звичаями, але Подією, що може формувати наше життя у вірі.

Закінчуючи свого листа Porta Fidei, Папа наголошує: «Доживаючи свого земного життя, Святий Павло просить свого учня Тимотея "шукати віри" (2 Тим. 2, 22) з тією ж постійністю, як і в юнацтві (пор. 2 Тим. 3, 15). Ми чуємо, що цей заклик спрямований до кожного з нас, щоб ніхто не зростав у вірі ледачим. Віра супроводжує все наше життя, що дозволяє увесь час заново сприймати чуда, які Бог для нас робить. Віра, намагаючись розпізнавати знаки часу в сучасності, доручає кожному з нас бути живими знаками присутності Воскреслого Господа у світі. Світ нині потребує достовірного свідчення людей, які мають розум і серце просвітлені Божим словом, та здатні відкривати серця і розум багатьох до прагнення Бога і правдивого життя – життя вічного.» (Porta Fidei,14).

Віра є особистою та одночасно спільною дією – цей Божий дар проживається у великій спільноті Христової Церкви та прагне бути переданим цілому світу.

Бажаю всім Вам, щоб кожні наші починання та ініціативи протягом цього Року Віри підтримували і додавали кожному нові сили в радісному знову відкритті віри та свідченні про неї.

Радісної Пасхи всім Вам, дорогі браття та сестри, і всім християнам нашого краю та всієї України.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОІСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

З архієрейським благословенням

Владика МІЛАН,

єпископ Мукачівський

в Ужгороді, в єпископській резиденції,

на празник Світлого Воскресіння Христового 2012 року Божого

Джерело: mgce.uz.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.