Smaller Default Larger

Зустріч українського монашества в Римі з нагоди відзначення ХХІ Світового Дня богопосвяченого життя

 

У середу 1 лютого представники різних спільнот богопосвяченого життя Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви в Україні, які перебувають в Італії, зібралися на традиційну вже зустріч з нагоди відзначення на свято Стрітення Господнього за григорянським календарем Світового Дня богопосвяченого життя. Цього року зустріч відбулася в монастирі Головної Управи Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Римі.

Сестри Служебниці гостинно прийняли представників інших спільнот, які прибули до них. Зустріч розпочалася близько 18:30 в монастирській каплиці Благовіщення Божої Матері. Сестра Стефанія Юрченкова, СНДМ, Генеральна дорадниця, коротко розповіла про Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії та про його співзасновницю Блаженну Йосафату Гордашевську, мощі якої знаходяться в цій каплиці. Сестра Стефанія відзначила, що ця зустріч монашества в монастирі Сестер Служебниць відбувається під час святкування 125-ї річниці від заснування Згромадження.

Після цього почалася Велика Вечірня з Литією свята Стрітення, яку відслужив о. Григорій Джала, МЗСАА, разом із Преосвященним владикою Діонісієм Ляховичем, ЧСВВ, Апостольським візитатором для греко-католиків в Італії, та Головним радником о. Степаном Стареправо, ЧСВВ, капеланом Сестер Служебниць.

Після закінчення Литії і мирування владика Діонісій мав коротке пастирське слово до всіх учасників молитви, звернувши увагу на зміст події, до якої нав’язує це свято. Стрітення – це зустріч, зустріч Ісуса Христа, Бога, який став людиною, з Небесним Отцем і його зустріч з Симеоном та Анною, які представляють ціле людство, у тому числі всіх нас. Також владика привітав усіх присутніх з їхнім святом, Днем богопосвяченого життя.

Конференцію для учасників зустрічі з нагоди свята Стрітення Господнього приготувала сестра Назарія Михайлюк, ЧСВВ, Головна дорадниця. У невеликому впровадженні до головної теми с. Назарія зосередила свою увагу на цінності богопосвяченого життя, яке взорується на отій відданості Божого Сина Отцеві, яку ми, зокрема, спостерігаємо в події Стрітення. Після цього вона запросила всіх переглянути відеопрезентацію – роздуми над зображенням події Стрітення Господнього в іконографії, його символічним та духовним змістом. Переглядаючи на великому екрані ікони різних епох з різних європейських країн, у тому числі українські ікони Стрітення з різних століть, учасники зустрічі могли порівняти, як цю подію зображають іконописці різних часів і культур. Презентація була цікавою, повчальною, з багатством фактичного матеріалу. Після цього сестра Назарія представила ще одну презентацію – про іконописний канон та його розуміння.

На закінчення слово мала Генеральна Настоятелька Згромадження Сестер СНДМ сестра Тереза Слота, яка подякувала всім за спільну молитву, владиці Діонісію – за духовну науку і сестрі Назарії – за проведену конференцію та мистецьку і богословську презентацію і запросила всіх до спільної фотографії, а після того – до монастирської трапезної на вечерю.

Вечеря була у форматі фуршету, що дозволяло учасникам зустрічі, споживаючи страви, приготовані руками сестер, переходити з місця на місце, спілкуватися між собою, знайомитися одні з одними або обговорювати різні справи, ділитися своїми думками з іншими.

Під кінець вечері слово взяв о. Роберт Лисейко, ЧСВВ, духовник Папської Української Колегії Святого Йосафата, який був співорганізатором цьогорічної зустрічі монашества. Він від імені всіх склав щиру подяку Генеральній Настоятельці с. Терезі та всім сестрам Головного дому на вія Кассія за те, що організували в себе цю зустріч, приготували вечерю та служили під час неї і взагалі, виявили сердечну гостинність усім її учасникам. Отець зазначив, що в цьому році змогли прибути не всі, але ті, які взяли участь, представляють 13 спільнот, з них три спільноти Сестер Служебниць (в Головному домі, українській та румунській Папських Колегіях), дві спільноти Сестер Василіянок (дому Головної Управи та спільноти при соборі Святої Софії), та дві – Отців Василіян (дому Головної Управи і Колегії Святого Йосафата). Інші Згромадження – це Сестри Катехитки Святої Анни, представник Місійного Згромадження Святого Апостола Андрія о. Григорій Джала, Сестри Милосердя Згромадження Святого Вінкентія а Паоло, які віднедавна виконують служіння в м.  Авеліно, сестри Згромадження Пресвятої Родини, які виконують служіння в м.  Помпеї, а також дві представниці монашества Римо-Католицької Церкви: із Згромадження Сестер Місіонерок Святого Духа та Згромадження Малих Сестер Непорочного Серця Марії (Гонораток). Учасником зустрічі був також о. Роман Кривий, душпастир УГКЦ в Авеліно, який привіз у Рим сестер з Авеліно та з Помпеїв.

Отець Роберт зазначив, що такі зустрічі дають можливість українському монашеству обидвох обрядів підтримувати добрі взаємини і бути співпрацівниками, – а не конкурентами! – у спільній справі, до якої всіх покликав Господь, – будування Царства Небесного. А на закінчення він висловив впевненість, що зустріч наступного року обов’язково відбудеться, хоч ще зарано говорити, яка із спільнот буде її організатором.

Усіх представників різних спільнот було більше 50-ти, не змогли взяти участі в цьогорічній зустрічі студенти ієромонахи Студитського Уставу та деякі представники монашества Римо-Католицької Церкви в Україні. Учасниками цієї зустрічі від василіянської спільноти в Римі був о. Протоархимандрит Ґенезій Віомар та ще 10 отців і братів.

Після вечері гості, подякувавши сестрам господиням за гостинність, повернулися до своїх спільнот.

Автор світлин та відео о. Єфрем Кончак, ЧСВВ.

При написанні статті використано інформацію з сайту Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.