Smaller Default Larger

Торжество Пресвятої Тройці у Боронявській обителі

alt

«Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю прийди і вселися в на, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші»

Цією, добре нам відомою молитвою до Святого Духа, розпочалася святкова Божественна Літургія з нагоди празника Пресвятої Тройці у Боронявському монастирі оо. Василіян. Святу Літургію відслужив о. Лука Буняк, ЧСВВ у співслужінні з ієродияконом Максимом Піштою, ЧСВВ та піддияконом Єміліяном Гавеєм, ЧСВВ, який прочитав апостола.

У Слові Божому о. Лука зокрема звернув увагу на зміст свята Пресвятої Тройці: «Сьогодні, ми, християни, переживаємо наріжний камінь нашої віри – Тайну Пресвятої Тройці. І хоча цю істину неможливо пізнати нашим людським розумом, проте людина віруюча завжди здатна прийняти правду об’явлену Богом як незаперечний, а, воднораз, і переконливий доказ. Цю тайну віри ми, зокрема, виражаємо, коли осіняємо себе знаком св. Хреста промовляючи при цім слова: в ім’я Отця і Сина і Святого Духа… Кожного разу, коли ми хрестимося, – приносимо славу Богові, в Тройці Єдиному, виражаємо наші особисті християнські переконання, але також засвідчуємо перед іншими наші віру. Тому важливо є побожно, правильно і розуміючи здійснювати на собі хресне знамено.»

Особливим це свято стало також і тому, що на Службі Божій була присутня велика кількість маленьких дітей, які разом зі своїми молодими батьками створювали родинну та радісну атмосферу.

Святу Тайну Покаяння уділяв о. Мелетій Рішко, ЧСВВ. До Пресвятої Євхаристії приступило чимало вірних.

Після Служби Божої духовенство, разом з вірними, тричі обійшли монастирський храм. Читання молитов, уривків зі Святого Євангелія, молитви із заклинаннями проти несприятливих погодніх умов, шкідників та напастей нечистих духів, становлять особливий чин освячення пшеничних колосків, які у народі називають цариною. Освячувати поле на Свято Пресвятої Тройці – це давня традиція Боронявського монастиря.

Наприкінці процесійної ходи, біля входу храму отці оголосили традиційне многоліття та помазали вірних пахучим миром.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції