Smaller Default Larger

Надвечір’я празника Успіння Пресвятої Богородиці у Мукачівському монастирі

Ти, що в успінні нас не залишила, але й сьогодні вислуховуєш молитви наші…

(уривок з молитви до Мукачівської Чудотворної ікони)

Вже два роки поспіль оо. Василіяни роблять старання аби відновити славні Успенські відпусти у Мукачівському монастирі.

 

 

Історія діяльності та присутність оо. Василіян у місті над Латорицею занадто відома, щоб вкотре наголошувати. Так прикро навіть інколи важко спостерігати, як у рідному домі, який для кожного сучасного Василіянина є колискою, господарюють інші «чужії люди». Такими словами великого Кобзаря можна окреслити теперішніх господарів. Усе виглядало б драматично, якби ще з’явилися романтичні меланхолійні відчуття за втраченим минулим…

В усі часи існувала спокуса жити минулим та намагатися його реставрувати. Багато хто таки спокушається і, на жаль, тому не здатен будувати теперішнє. За Божим допустом, так склалися обставини, що сьогодні Василіяни творять нову історію у Мукачеві, і хоч ця історія, свідками якої ми є, відбувається на іншому місці, та для нас перш усе важливо будувати храми людських душ.

Мури, собори - все це не має значення, якщо храми людських душ зруйновані. Драматично, та, на жаль, такі реалії сьогодення. І чим скоріше ми це зрозуміємо, тим швидше багато людських душ будуть відбудовані для Царства Божого.

Непросто починати з нуля, та коли заглянемо до Святого Письма,то переконаємося, що неодноразово Христос у своїй діяльності починав спочатку, або візьмімо до прикладу апостолів. Скільки разів Христос переконливо повчав, робив чуда, свідками яких були апостоли, однак,останні і надалі ілюстрували невір’я. Тому нічого дивного, а навпаки, така ситуація уможливлює нас бути гнучкими для кожного, хто працює у Божому винограднику.


Цьогорічні святкування, до яких наполегливо готувалися як отці, так і наші парафіяни, розпочалися о 19. 00 великою Вечірнею з Литією, яку відслужив о. Даниїл Дербаль, ЧСВВ, намісник Малоберезнянського монастиря. Далі Молодіжний хор «Базілеус», що діє при нашій обителі, відспівав вервицю до Пресвятої Богородиці. О 21.00 розпочалася Божественна Архієрейська Літургія, яку очолив преосвященний владика Кир Мілан Шашік, єпарх Мукачівський, йому співслужили о. ігумен Веніамин Довганич, ЧСВВ, інші єпархіальні священики, а також гості, отці зі Словаччини та Риму. Під час Служби Божої Владика уділив дияконські свячення іподиякону Ярославу Тегзі з Хуста. Цю Архієрейську Літургію вперше супроводжував співом вже згадуваний молодіжний хор під керуванням регента Мар’яни Хомин.

Після Божественної Літургії, традиційного многоліття та подяки о. Веніамина преосвященний Мілан покропив усіх свяченою водою. Далі молодь Боронявського монастиря відспівала ще одну вервицю, після якої розпочалися нічні чування для молоді, які провадила молодіжна євангелізаційна група з м. Тячева.

Так минув перший день святкування цьогорічного Успенського відпусту - у тиші молитви та Божим благословенням над древнім Мукачевом.


Ієромонах Лука Буняк, ЧСВВ

Джерело: osbm-mukachevo.org.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції