Smaller Default Larger

Католицька Церква у 2011 році

Підсумок головних подій в житті Католицької Церкви за 2011 рік.

 


 

 

 

Січень

2011 рік розпочався неочікуваною новиною. 14 січня Ватикан оголосив про беатифікацію Івана Павла ІІ.

Отець Федеріко Ломбарді, прес-секретар Апостольського Престолу, зазначив: «Папа підтвердив дату беатифікації  1 травня цього року. Це відбудеться у Неділю Божого Милосердя, у важливу дату його життя і зустрічі з Богом».

За останні тижні 2010 року експерти і лікарі Конгрегації в справах канонізації святих підтвердили, що зцілення французької монахині Марії Сімони П’єр не може бути пояснено науково. Папа підтвердив чудо.

У січні Бенедикт XVI провідав хворих дітей у римській лікарні Джемеллі. Він пояснив їм значення Різдва і благословив центр догляду за дітьми з проблемами хребта. День пізніше він охрестив 21 дитину ватиканських працівників. Обряд  хрещення відбувся у Сікстинській Капелі.

Лютий

У лютому Ватикан оприлюднив нові статистичні дані щодо Церкви. Відповідно до даних Центрального Офісу Статистики, у 2009 році було висвячено 809 священиків, що відповідає 1,8% зростанню за останні 10 років. Континент з найбільшим зростанням кількості покликань – Африка.

Бенедикт XVI прийняв президента Росії Дмітрія Медвєдєва у Ватикані. Це була їх перша зустріч після встановлення повних дипломатичних стосунків між Росією і Ватиканом. Ще декілька місяців до цієї зустрічі обидві країни мали лише «постійних представників», а не повноцінних послів.

В цьому місяці 68-річний кардинал Жан-Луї Торан був призначений Кардиналом Протодияконом, тобто саме він проголосить фразу “Habemus Papam” у випадку обрання Папи конклавом.

Кардинал Торан також відповідальний за міжрелігійний діалог Ватикану, зокрема, з мусульманським світом.

Крім того, у лютому 80-ту річницю відзначало Радіо Ватикан. З нагоди річниці, святкування розпочали у Ватиканському музеї відкриттям виставки про найпам’ятніші події 2010 року.

Березень

У березні Папа приймав чилійського президента Себастьяна Пінеру. В часі зустрічі Папа розпитував про стан здоров’я гірників, які протягом більш як двох місяців перебували 2000 футів під землею.

Потім Папа зустрівся з директором Світової Продовольчої Програми ООН. Більша частина розмови була присвячена гуманітарній кризі того часу у Лівії.

В березні у віці 42 роки був убитий єдиний міністр-католик в уряді Пакистану. Шабхаз Бхатті відповідав за релігійні меншини країни. Йому декілька разів погрожували після того, як він пробував сприяти відміні місцевого закону про богохульство, який приводить до смертельних покарань для всіх, хто образить іслам чи пророка Магомета.

У березні кардинал Марк Квелле представив другий том Папської книги «Ісус з Назарету», яка містить роздуми про Страсті, Смерть і Воскресіння Христа. Книга була надрукована накладом 1,2 мільйони копій сімома мовами.

У часі приготування до Великодня Папа і кардинали Римської Курії переживали час духовної віднови. Отець-кармеліт Франсуа-Марі Летель був відповідальним за проповіді і медитацію. Спільне переживання реколекцій було однією з найбільших подій року у Ватикані.

Отець Франсуа-Марі Летель розповів: «Ми представили ці духовні вправи як приготування до великої події року – беатифікації Івана Павла ІІ».

У кінці місяця Папа відвідав Печери Адріана біля Риму, де німецька армія у 1944 році розстріляла 335 мирних жителів. В часі цього історичного візиту Папу супроводжував Головний Рабин Риму.

«Те, що сталось тут 24 березня 1944 року, було тяжким злочином проти Бога, бо це навмисне насильство людини проти людини», - сказав Папа.

В кінці березня Папа освятив нову парохію св.Корбініана у районі Інфернетто у південній частині Риму. Парохія названа на честь покровителя рідного міста Папи у Німеччині як дар Риму для німецьких єпископів.

Квітень

На початку квітня Папа зустрівся зі Святославом Шевчуком, новим Верховним Архиєпископом УГКЦ. Це найбільша зі Східних Церков у співпричасті з Римом, яка має 6,5 мільйонів вірних.

Під час загальної аудієнції 6 квітня Папа висловив стурбованість щодо військових дій, які цього часу зростали у силі у Лівії на Березі Слонової Кості: «Насилля і ненависть – завжди пропаща справа! Тому я звертаюсь з новим і сердечним закликом до всіх сторін з метою почати процес примирення і діалогу, щоб уникнути нового кровопролиття».

16 квітня Папі виповнилося 84 роки і він отримав численні повідомлення від вірних з найкращими побажаннями.

Потім Ватикан наповнився святкуваннями з нагоди наближення Страсного Тижня, у Пальмову Неділю відбулась процесія на Площі св. Петра. Традиційно перед Великоднем Папа обмив ноги 12-ом священикам на спомин оригінального акту Ісуса Христа.

Цього ж тижня Бенедикт XVI став першим Папою, котрий відповідав на питання в прямому ефірі телебачення. Перше питання було від семирічної японської дівчинки. Багато її друзів загинули або пропали безвісті після японського землетрусу. Дівчинка запитала Папу, як Бог може допустити страждання дітей.

«Ми не маємо відповіді, але знаємо, що Ісус страждав точно так, як ви, тому що теж був невинним. Правдивий Бог, Котрий прийшов у життя в Ісусі Христі, є з нами. Навіть у часі суму, коли ми не маємо всіх відповідей, Бог на нашій стороні, і це нам допомагає», - відповів Бенедикт XVI.

У п’ятницю Страсного тижня Папа взяв участь у Хресній Дорозі в Колізеї, на згадку про дванадцять зупинок Ісуса, коли Він ніс хрест.

Травень

Місяць травень розпочався беатифікацією Івана Павла ІІ. Пам’ятники блаженному та його фотографії були розміщені по всьому місту.


Першим заходом було молитовне чування у Цирку Максімус. Тут 200 тисяч осіб мали нагоду послухати свідчення папського секретаря Станіслава Дзівіша, колишнього прес-секретаря Ватикану Йоахима Наварро Вальса, а також сестри Марі Сімон П’єр, яка чудесно зцілилась за посередництвом Івана Павла ІІ.

Багато паломників провели ніч безпосередньо навпроти Ватикану напередодні церемонії 1 травня.

В часі беатифікаційної Літургії Бенедикт XVI проголосив: «З нашої апостольської влади ми визнаємо, що Преподобний Слуга Божий Іван Павло II, Папа, буде називатися відтепер блаженним».

Для церемонії труну Івана Павла ІІ ексгумували і розмістили у базиліці св. Петра. Труна з тілом залишалася у базиліці до ночі, і нескінченна черга паломників приходила до неї  помолитись.

Беатифікація стала також нагодою для Ватикану провести першу конференцію блогерів-католиків. Вони приїхали зі всього світу з численними ідеями і концепціями для побудови міцніших стосунків.

Потім Папа поїхав до Венеції, де відбув тур містом на гондолі і зустрівся з місцевими церковними єрархами.
Цей місяць став історичним для Бенедикта XVI ще і тому, що  він став першим папою, який здійснив телефонний дзвінок у космос. Папа говорив з групою астронавтів Міжнародної Космічної Станції.

У травні був також вбитий Усама бен Ладен. Офіційно з цього приводу у Ватикані заявили, що навіть зважаючи на те, що він представляв насильство, католики не повинні святкувати вбивство жодної людини.

Також у травні було оголошено, що італієць Джованні  Анжело Беччю став Заступником Держсекретаря Ватикану, що рівнозначно місцю №3 у єрархії.

Червень

Папа розпочав червень важливим державним візитом лідера Палестинської Автономії Махмуда Аббаса. В часі зустрічі Папа висловив думку про те, що Палестина має законне право стати державою.

Потім Папа відбув дводенний візит до Хорватії. Це був 19 закордонний візит в часі його понтифікату. Основною темою візиту було відзначення національної зустрічі родин у столиці Загреб.

«Ваше щоденне завдання допомагати новому поколінню в його формації у вірі, у передподружній підготовці і підтримці сімей є фундаментальним шляхом для віднови Церкви та виробничих потужностей країни», - сказав Папа.

Після повернення до Риму Папа взяв участь у процесії Тіла Христового. Після Літургії у базиліці св. Івана Латеранського процесія пройшла вулицями Вічного Міста.

Ватикан запустив власний інформаційний сервіс на сайті news.va. Це зробив сам Папа дотиком до iPad, яким Папа також написав свій перший твіт про запуск.

29 червня Церква святкувала день святих Петра і Павла. Ця подія мала особливе значення, оскільки співпала з 60-ою річницею священства Бенедикта XVI.

З цієї нагоди він сказав: «Це час подяки: дякую Господеві за дружбу, яку він дарував мені і яку хоче дарувати всім нам. Дякую людям, які мене формували і супроводжували».

Цього року Папа прийняв 40 новопризначених архиєпископів за останній рік. Кожному з них він вручив паліум. Це білий вовняний шарф з шістьма чорними хрестами, які символізують єдність кожного єпископа з Папою.

Папа закінчив червень врученням богословської Нагороди Ратцінгера іспанському священику Герману Цістеціану. Цю премію прирівнюють до «Нобеля» серед нагород своєї галузі.

Липень-серпень

Минуле літо у Ватикані було багатим на події. У липні відбулись незаконні свячення кількох китайських єпископів. Уряд Китаю підтримав Церкву і заявив, що там можуть вибирати і висвячувати єпископів на свій розсуд. Це, звичайно, створило напруження у відносинах між Католицькою Церквою та Китаєм, хоча деякі законні єпископи стверджували, що уряд їх примусив взяти участь у цих незаконних церемоніях.

Потому Папа вирушив до Кастель Гандольфо, щоб почати там свою літню відпустку. Кожного року Святіший Отець відпочиває у невеличкому італійському місті, щоб уникнути сильної спеки.

У середині серпня Папа їздив до Мадриду на Всесвітні Дні Молоді 2011 року. Там його вітали понад  1 млн. 300 тисяч молодих людей.

Впродовж цих кількох днів Папа закликав молодь не соромитися своєї релігії. Мабуть, найбільш пам'ятною церемонією була та, яку перервали проливні дощі.

«Дякую Вам за радість і підтримку. Ваша міць сильніша, ніж дощ. Дякую Вам. Господь посилає нам своє благословення з дощем. І до того ж, ви будете служити прикладом»,– говорив Бенедикт XVI до присутньої молоді.

Папа оголосив, що наступний Всесвітній День Молоді відбудеться у Бразилії 2013 року. Його гаслом буде «Ідіть і навчіть всі народи».

Вересень

У вересні цього року Ватикан написав лист до уряду Ірландії, в якому відповів на звинувачення у серії сексуальних зловживань за участю представників Католицької Церкви. Ця справа почалася ще у липні, коли підготовлений урядом звіт по ірландській єпархії Клойн показав, що єпископи не дотримувались встановлених правил та не повідомили про близько 40 випадків зловживань в період між 1996 та 2009 роками.

Тоді прем’єр-міністр Ірландії виступив у парламенті із гострою промовою стосовно цієї справи. Він зачитав лист, датований 1997 роком, який надіслав єпископам новий нунцій, висловлюючи сумніви Конгрегації клиру стосовно пропозиції примушувати єпископів звітувати про випадки сексуальних зловживань.

У громісткій відповіді представники Ватикану зазначили, що нунцій намагався обережно не допустити до того, щоб добрі наміри привели до зміни канонічних процесів. У відповіді також зазначено, що на той час ірландський парламент не приймав рішення про обов’язкову необхідність звітувати про випадки зловживань.

У свою чергу, уряд Ірландії не відкинув своїх сумнівів, але висловив надію на віднову діалогу з Ватиканом.

Трохи пізніше цього місяця Папа відвідав свою рідну країну – Німеччину. Там він виголосив 17 промов, в тому числі у парламенті, де закликав законодавців чинити те, що правильне, а не популярне.

«В житті сучасного політика-демократа питання про те, що є істинним законам, що по-справжньому є справедливим і може стати законом, не так очевидне. У тому, що стосується фундаментальних антропологічних питань, не дуже легко побачити, що є справедливим. У питаннях, як розпізнати добро і таким чином служити закону, ніколи не було легко знайти відповіді, і сьогодні такі питання стали набагато важчими» – зазначив Бенедикт XVI у зверненні до німецьких депутатів.

Під час цього візиту Папа також відвідав августиніанський монастир, де навчався Мартін Лютер до того, як очолив Протестантську Реформацію. На знак християнської єдності, Понтифік зустрівся із лютеранами і закликав їх боротися проти секуляризації.

Цього місяця Ватикан також запропонував лефевристам повернутися до Лона Католицької Церкви. 14 вересня на руки лефевристського єрарха Бернарда Фелле був переданий текст «Доктринальної преамбули», в якому зазначені умови приєднання групи традиціоналістів. Пізніше, в грудні, єпископ Фелле публічно відкинув пропозицію Ватикану.

Жовтень

Цей місяць відзначився візитом Папи до італійського містечка Асиж. Там на знак миру зібралися релігійні лідери з усього світу. Під час хвилини мовчання усі вони присягнули релігійній толерантності та більше ніколи не використовувати релігію як інструмент насилля.

«Ні» насильству! «Ні» війні! «Ні» тероризму! Нехай кожна релігія в ім’я Бога приносить світові Справедливість і Мир, Прощення і Життя, а також Любов,– говорив Папа Бенедикт.

Серед релігійних лідерів були також Варфоломій І, головний лідер Православної Церкви, Роуен Вільямс, англіканський примас, принц Йорданії та головний рабин Риму. Ця зустріч була вже третьою такого типу. Першу організував у 1986 році Іван Павло ІІ.

Раніше цього ж місяця у Ватикані скромною церемонією вітали на посту нового губернатора – Архиєпископа Джованні Бертелло та нового Секретаря Ватиканського Губернаторства, Джузеппе Шякка. Губернаторство відповідає за громадське управління Держави-Міста Ватикан, включаючи готівку, поштові послуги, поліцію, а також управління музеями.

В середині жовтня Папа відкрито засудив смертельні напади, які забрали життя близько 25-ти християн-коптів у столиці Єгипту. Окрім того 200 осіб отримали поранення.

Святіший Отець сказав: «Я глибоко засмучений випадками насильства, що були скоєні в Каїні минулої неділі.

Приєднуюсь до горя сімей жертв та всього єгипетського народу, що страждає внаслідок спроб підірвати мирне співіснування між своїми спільнотами, що, навпаки, важливо зберігати, особливо в цей перехідний період.»

Також у жовтні, у світлі економічної кризи, Ватикан висловив пропозицію для нового підходу до світових фінансових ринків. У цій пропозиції під назвою «Реформування міжнародної фінансової системи» пропонується створити глобальний орган, який би стежив за тим, чи усі учасники ринку дотримуються встановлених правил.

«Для того, щоб захистити глобальне благо, необхідною є швидка міжнародна координація між Державами. Наприклад, у справах глобального забруднення чи фінансової стабільності. Необхідно є краща міжнародна координація, швидше реагування та правдиве уявлення» – вважає римський економіст Леонардо Беккеті.

Цей документ не є частиною папського Вчительського Уряду, а лише шляхом покращення переговорів між різними країнами та установами з метою полегшення негативних наслідків економічної кризи.

Листопад

У листопаді Католицька Церква молиться за померлих. Саме тому на початку місяця Папа Бенедикт XVI відвідав крипту під базилікою Св. Петра, де поховані його попередники і помолився за них.

Папа також зустрівся із делегацією Ради Глав релігій Ізраїлю, до якої входять представники ісламу, юдаїзму та християнства. Під час цієї зустрічі обговорювалось те, що релігії можуть зробити для миру в цьому регіоні.

«В наші тривожні часи, діалог між різними релігіями стає дедалі важливішим для творення клімату взаємного розуміння та пошани, яка приводить до дружби та повної довіри один до одного».

Цього місяця у Ватикані також провели важливу зустріч із експертами у сфері дослідження стовбурових клітин дорослих.  Папа зазначив, що підтримує їх дослідження через те, що вони підтримують життя і показують хороші результати.

В середині листопада Папа вдруге поїхав до Африки. Цього разу він відвідав Бенін – країну, яка є зразком миру та демократії на Африканському континенті. Саме там Святіший Отець підписав свій перший офіційний документ стосовно Африки під назвою Апостольське Повчання «Africae Мunus». Цей документ є підсумком Синоду для Африки, що завершився у 2009 році. У своєму Повчанні Папа порушив тему СНІДу, використання презервативів, корупції та економічного розвитку.

Однією із найбільш зворушливих була зустріч із Місіонерами Милосердної Любові, що дбають про тисячі покинутих дітей. Бенедикт XVI зустрівся із деякими з них, навчаючи їх як молитись і розповідаючи про молитву на вервиці.

Повернувшись до Риму, Папа прийняв на аудієнції прем’єр-міністра Лівану Наджиба Мікаті, котрий офіційно запросив Понтифіка відвідати Ліван наступного року. Папа молиться за мирне співіснування християн та мусульман у цій країні, і сказав, що його турбує релігійна свобода в регіоні Близького Сходу.

Листопад завершився важливою зміною для англомовних католиків – в останню неділю місяця був запроваджений новий переклад Місалу, котрий є більш відповідним до тексту оригіналу. Попередній переклад використовували впродовж 41-го року.

Грудень

На початку грудня у базиліці Св. Петра Папа Бенедикт XVI відправив Службу Божу іспанською мовою на відзначення 200-ліття незалежності Латинської Америки.

Під час цієї урочистості Святіший Отець оголосив про свій намір відвідати Мексику і Кубу весною 2012 року.

«Я планую здійснити апостольську подорож до Мексики і Куби напередодні Великодня»,– зазначив Папа.

В грудні до Ватикану прибув вражаючий подарунок від України. На Площу Св. Петра привезли ялинку вагою близько 5 тон та висотою близько 30 метрів. Під час церемонії відкриття на Площі звучали українські колядки і маленькому хлопчикові надали честь запалити вогні на ялинці для Папи.

«Для нас ця подія на Площі Св. Петра є дуже важливою, оскільки Україна символізує єдність і мир. А це – фундаментальні цінності, які Церква проголошує світові ще від народження Ісуса»,– наголосив Верховний Архиєпископ УГКЦ Святослав Шевчук.

За кілька днів до Різдва Папа відвідав римську в’язницю Ребіббія. Там він зустрівся із 300 в’язнів. Після цього ув’язнені мали змогу поставити Папі запитання і отримати на них відповіді.

Федеріко запитав: «Ви – Папа для усіх нас. Прошу Вас подбайте про те, щоб нас не позбавили гідності та свободи. Чому вважається, що бути ув’язненим означає бути відкиненим назавжди?»

Омар: «Хочу попросити Вас дозволити у наших терпіннях і терпіннях наших сімей триматися за Вас як за електричний провід, з допомогою якого ми спілкуємося з нашим Господом. Я Вас люблю.»

«Ув’язнені є людьми, які, незважаючи на вчинений злочин, заслуговують на повагу та гідність»,– наголосив Святіший Отець.

Цей момент був одним із найбільш пропам’ятних у 2011 році. Для Папи, котрий затримувався, щоб поговорити із багатьма ув’язненими, він мав особливе значення.

 

Джерело: КАТОЛИЦЬКИЙ ОГЛЯДАЧ

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції