Smaller Default Larger

Велика вечірня з литією в соборі Святої Софії в Римі в рамках національної прощі з нагоди відзначення 150-річчя від канонізації святого Йосафата

 

У суботу 24 червня 2017 року о 17 год. у Прокатедральному соборі Святої Софії в Римі відбулася Велика вечірня з литією, яку відслужив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук у співслужінні з Високопреосвященним владикою Володимиром Війтишиним, Архиєпископом і Митрополитом Івано-Франківським, Преосвященним владикою Діонісієм Ляховичем, ЧСВВ, Апостольським візитатором для українців греко-католиків в Італії, та іншими єпископами УГКЦ, як з України, так і з інших країн світу. Співслужили із Главою УГКЦ також архимандрит Сергій Ґаєк, Апостольський візитатор для греко-католиків у Білорусі, о. Марко Семеген, Голова Товариства «Свята Софія» і ректор собору, о. Луіс Касіян, ЧСВВ, ректор Папської Української Колегії Святого Йосафата в Римі.

Спільно з ними молилися численні священики, диякони та представники монашества УГКЦ. Зокрема, в молитві взяли участь представники Василіянського Чину Святого Йосафата: о. Протоархимандрит Ґенезій Віомар, члени Головної управи та Протоігумени і представники Провінцій Чину, які прибули до Рима на прощу. Провінцію святого Миколая в Україні представляли: Протоігумен о. Андрій Белеканич, ЧСВВ, Провінційний Радник о. Михаїл Станко, ЧСВВ, Провінційний Економ і Секретар о. Франціск Онисько, ЧСВВ та о. Мелетій Рішко, ЧСВВ. Були представники й інших чоловічих чернечих спільнот, зокрема монахи Студитського Уставу, отці салезіяни.

У молитві взяли участь також сестри Чину Святого Василія Великого, сестри Служебниці Непорочної Діви Марії, сестри Катехитки Святої Анни, сестри Згромадження святого священномученика Йосафата (які прибули на прощу в Рим з України), представниці інших чернечих спільнот.

У богослуженні взяли також участь численні представники української громади Рима та прочани, які прибули до Вічного міста на святкування 150-річчя від проголошення святим священномученика Йосафата Кунцевича, архиєпископа Полоцького.

Співав хор студентів Івано-Франківської вищої духовної семінарії імені святого Йосафата, а служили при літургійних церемоніях студенти Папської Української Колегії Святого Йосафата в Римі.

У слові на закінчення Великої вечірні з литією Блаженніший Святослав привітав учасників спільної молитви і подякував їм за чисельну присутність. Він наголосив, що у неділю Свята Літургія в соборі Святого Петра відбудеться на головному престолі, і цей привілей надав Святіший Отець Франциск у відповідь на особисте прохання Блаженнішого Святослава.

Далі Предстоятель УГКЦ зазначив, що проща для відзначення 150-річчя від проголошення святим священномученика Йосафата, має три головні наміри. Передусім жертвуємо ці молитви і прощу за мир в Україні, бо війна не припиняється ні на день, навіть на період жнив. Другий намір – це єдність, єдність всієї Церкви, яку єдину заснував Христос, але передусім – єдність Церков Володимирового Хрещення, Київської Церкви. За цю єдність молився постійно святий Йосафат і навіть віддав за неї своє життя – не за якусь малу справу, а за єдність Церкви, всіх християн. Третій намір – той особистий, який має кожний з учасників паломництва до Рима.

На закінчення Блаженніший Святослав подякував Організаційному комітетові прощі, який очолює Преосвященний владика Діонісій Ляхович, за добру організацію цього ювілейного паломництва.

Після Вечірні з литією відбулося мирування, яке всім уділив владика Діонісій Ляхович. При цьому священнослужителі, чернецтво і вірні могли вшанувати часточку мощей святого Йосафата.

На закінчення відбувся концерт духовної пісні у виконанні хору студентів Івано-Франківської вищої духовної семінарії імені святого Йосафата.

 

  • Стаття: о. Діонисій Заведюк, ЧСВВ
  • Фото: о. Франціск Онисько, ЧСВВ

 

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції