Smaller Default Larger

Пам'ять про насильну ліквідацію Святомиколаївського монастиря на Чернечій Горі

24 березня 2012 року минуло 65 років із часу ліквідації першого монастиря отців-василіан на Закарпатті – старовинного Святомиколаївського монастиря на Чернечій Горі.


З цієї нагоди 25 березня 2012 року до нового монастиря оо. Василіян, що знаходиться в м. Мукачеві по вул. Монастирській, завітав владика Мілан Шашік – єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії, щоб відслужити Архієрейську Божественну Літургію, як пам'ять про насильну ліквідацію комуністичною владою Мукачівського монастиря оо. Василіян на Чернечій горі у м. Мукачеві, а відтак й всієї греко-католицької єпархії.

Під звуки церковних дзвонів Преосвященного владику Мілана зустрів ігумен Святомиколаївського монастиря о. Веніамин Довганич ЧСВВ. У своєму привітальному слові отець Веніамин наголосив про важливість пам’ятати трагічність тих подій, які відбулись 65 років тому.

 


Під спів хору «Буде Ім’я Господнє благословенне…» владика увійшов до монастирської каплиці, де й розпочалася Божественна Архієрейська Літургія, яку й очолив преосвященний владика Мілан. Йому співслужили о. ігумен Веніамин Довганич ЧСВВ.

У своєму архіпастирському слові Преосвященний владика звернув увагу на велику відвагу тих 32 монахів, яких 24 березня 1947 року було поставлено перед вибором: співпрацювати із радянською безбожною владою, переходячи на православ’я, чи йти на смерть. Однак усі монахи відважно відповіли, що скоріше смерть, ніж зрада своїй вірі. Через півроку від цих подій був заплановано вбитий владика Теодор Ромжа, тепер вже блаженний. Так почалась публічна ліквідація греко-католицької Церкви на Закарпатті.

Однак, на щастя, Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, яку подарував Папа Пія XI ще в 1926 році отцям-василіянам на Чернечій горі, після багатьох років переховувань знову ж повернулась у Мукачево. Тож зараз маємо нагоду, припадаючи до стіп Богородиці, з вірою випрошувати у Неї ласки для себе та своїх ближніх.

Однак, більше часу духовної науки Преосвященний владика Мілан зосередив увагу вірних на проблемі віри християнського життя. Зокрема наголосив про важливість пам’ятати про святий день – неділю, відкинути в цей день все матеріальне, бо воно і так залежить від Бога і Його Волі та посвячувати цей день Всевишньому, віддаючи Йому славу, честь та хвалу. Насправді, багато цікавих настанов щодо духовного життя лунало від владики Мілана Шашіка цього дня в Мукачівському монастирі отців Василіян.

Наприкінці Святої Літургії о. Веніамин подякував Преосвященному владиці Мілану за його присутність і молитву.

А відтак, з нагоди завершення реколекційних наук, після молитви в наміренні Святішого Отця Преосвященний владика Мілан уділив присутнім своє благословення та повний відпуст, після чого окропив усіх вірних свяченою водою.

Завершилась Архиєрейська Служба традиційною молитвою «Під Твою милість…» перед чудотворною іконою Мукачівської Богородиці.

osbm-mukachevo.org.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції