Smaller Default Larger

Горянська ротонда у м. Ужгороді поріднилася з Папською базилікою Санта Марія Маджоре

В днях 23-24 червня, в обласному центрі Закарпаття відбулися урочисті релігійні заходи, з нагоди перенесення копії Чудотворної ікони Божої Матері з Папської базиліки Санта Марія Манджоре, що в Римі, до найстаршого храму в Закарпатті – Горянської ротонди Покрова Пресвятої Богородиці в Ужгороді.

23 червня, у суботу, із 7-ої години ранку до вечора, ікона Божої Матері була виставлена для молитовного почитання в Ужгородському кафедральному соборі.

У неділю, 24 червня, о 10 годині ранку розпочався процесійний хід із іконою Божої Матері з кафедрального собору до Горянської ротонди.

У паломництві взяли участь більше 3-ох тисяч вірних. Очолили процесійний хід:

– правлячий єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Кир Мілан Шашік,

– настоятель Ужгородського Кафедрального Собору о. Іван Тидір,

– Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Томас Едвард Ґалліксон,

– єпископ Іриней Білик ЧСВВ, – канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре,

Опівдні, у храмі Покрова Пресвятої Богородиці, розпочалася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Мілан Шашік у спів служінні з іншими єпископами; в літургії взяв участь також Протоігумен Василіянської Провінції Святого Миколая о. Павло Райчинець ЧСВВ.

Після закінчення Літургії, була проказана молитва відновлення посвяти єпархії Пресвятій Богородиці та уділений Повний відпуст.

Після відпусту, відбулося урочисте Проголошення Декрету про духовне споріднення Горянської ротонди з Папською базилікою Санта Марія Манджоре в Римі – найстаршою Марійською святинею Європи.

У центрі Горян багато людей побачило, як із очей Божої Матері потекли дрібні рясні сльози. Такого дива ніхто із присутніх ніколи не бачив. Усі вірники, хто бачив це диво, були надзвичайно здивовані.

Санта Марія Манджоре є однією із 4-ох головних базилік Риму. Про її заснування говорить цікава легенда. Починається вона ще із 352 року. У ті далекі й минулі часи, в одну із літніх ночей, Папі Ліберію і багатому римлянинові Джованні, явилася уві сні Мадонна і наказала побудувати на тому місці, де наступного дня випаде сніг, церкву.

Зранку, 5 серпня 352 року, на Есквіліні, там де зараз стоїть базиліка, лежав сніг. Після цього великого чуда й почали будувати церкву. Через те, ще й тепер церква має назву лат. Santa Maria ad Nives – Марія Сніжана. Її замінила базиліка, побудована в 440-х роках Папою Сикстом III і присвячена Богоматері. Багато Римських Архієреїв хотіли зробити цю, дуже шановану, римську церкву ще прекраснішою, добудували та прикрашали.

Дзвіниця, найвища у Римі (75 м), датується ще 1377 роком. А сьогоднішній фасад із портиком і лоджією, був побудований в 1740 роках. У лоджії, на стіні, що являє собою старий фасад церкви, зберігся мозаїчний декор початку XIV ст..

Базиліка є найбільшою із 40 церков Рима, присвячених Богородиці. Вона є екстериторіальною областю Ватикану.

 


 

У Декреті, датованому 21 лютого 2012 року та підписаному Його Блаженством Кардиналом Сантосом Ебріл, Архіпресвітером Папської Базиліки Santa Maria Maggiore, проголошується:

“Папська Базиліка Santa Maria Maggiore, перший храм, присвячений Пресвятій Богородиці, слава і похвала Ефеського собору, століттями яснів благочестям Божого люду та особливо Римських Пап, які його з великими духовними благами передавали.

Для відновлення духовного зв’язку з Папською Базилікою є особливо корисна близькість, яка називається ДУХОВНЕ СПОРІДНЕННЯ, що несе з собою прохання, звернені до Апостольської Пенітенціарії, аби надала наступні повні відпусти в кожному випадку в той самий спосіб, яким тішиться сама Базиліка Santa Maria Maggiore, а саме:

1. В день свята Базиліки Санта Марія Маджоре (5 серпня);
2. В день свята цього храму;
3. На всі свята Діви Марії, Богородиці;
4. Один раз на рік в день, обраний самим вірником;
5. Кожного разу, коли береться участь
в спільному паломництві, яке відбувається на цьому місці.”

Повні відпусти надаються з виконанням звичайних умов (таїнство Сповіді, Святе Причастя та молитва в наміренні  Святішого Отця), віруючим, дійсно розкаяним у церкві Покрова Пресвятої Богородиці, якщо вони беруть побожну участь в святих відправах, або принаймні помоляться: Отче наш і Символ віри.

 


 

 

 

 


За матеріалами: Закарпаття онлайн, МГКЄ

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції