Smaller Default Larger

Дияконські свячення у Брюховицькому монастирі

 

14 січня у Брюховицькому монастирі св. Йосифа відбулася монаша коляда та дияконські свячення 7-ох дияконів – студентів Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського.

Архиєрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний владика Діонісій Ляхович, делегат з повними правами Апостольського екзарха для українців візантійського обряду в Італії, у співслужінні з Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоаном Школиком, ЧСВВ, Протоігуменом Львівської Провінції згромадження Редемптористів о. Андрієм Раком, ЧНІ, ректором Василіянського інституту о. Пантелеймоном Трофімовим, ЧСВВ, та іншими ієромонахами.

У своїй гомілії владика, говорячи про Ісусове ім’я, закликав усвідомити значення Тайни Хрещення та імені, яке нам було дано під час цього Таїнства. Крім того, роздумуючи над життям св. Василія, Архиєрей навів вплив сестри Макрини на формування покликання св. Василія до богопосвяченого стану. Сам же святий, за словами владики Діонісія, турбувався про долю Церкви. Саме тому св. Василій засновує монаші спільноти за зразком першої християнської спільноти. Цей ідеал мав би стати оживляючим свідченням для цілої Церкви.

У наведеному контексті Архиєрей виокремив три ключові ознаки для християнина, ченця, священника та єпископа. По-перше, сопричастя любові, де йдеться, зокрема, за ділення особистими дарами з ближніми. Наступною ознакою для всіх християн є дияконія (служіння), яка проявляється у слуханні потреб інших та служіння для найбільш потребуючих. На думку владики Діонісія, саме тут бачимо єдність одного Хрещення в ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Третім виміром слугує мартирія (мучеництво). У цьому контексті йдеться радше про свідчення віри до кінця свого життя. Крім того, владика навів багато прикладів людей, які жили християнським життям та якісно втілювали наведені ознаки у власному житті.

В часі Божественної Літургії владика Діонісій уділив дияконські свячення сімом василіянським студентам: Миколаю Баранюку, Володимиру Буцю, Ігнатію Кучирці, Христофору Кушпіту, Єфрему Шикітці, Давиду Козину та Стефану Дуді.

Після Божественної Літургії о. Йоан Школик, ЧСВВ, подякував Архиєрею за спільну молитву, згадуючи його добрий приклад для студентів у статусі ректора Василіянського інституту.

Відтак усі присутні змогли переглянути Різдвяну виставу монашого театру «В каптурах» під назвою «У пошуках скарбу». Далі усі разом прославляли новонародженого Христа вертепом та веселими колядками від різних монаших спільнот УГКЦ.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції