Smaller Default Larger

Глава УГКЦ відвідав із пастирським візитом монастир Головної управи Василіянського Чину в Римі

 

У неділю 16 лютого 2020 року чернеча спільнота монастиря Головної управи Василіянського Чину Святого Йосафата в Римі та громада вірних, яка щонеділі чисельно бере участь у Святій Літургії в монастирському храмі Христа Царя, мали радість вітати свого архипастиря, Отця і Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава, який при нагоді перебування у Вічному місті прибув відвідати вірних своєї Церкви.

У слові привітання перед початком Святої Літургії на адресу Глави УГКЦ о. протоархимандрит Ґенезій Віомар, ЧСВВ, висловив глибоку радість, що Блаженніший Святослав прибув до цього храму, і від імені церковної громади і чернечої василіянської спільноти запросив його відслужити Божественну Літургію, поділитися з вірними Божим словом і уділити їм своє архиєрейське благословення.

Урочисту ‎Божественну Літургію о 10:00 год. разом з Главою УГКЦ співслужили: о. протоархимандрит Ґенезій, генеральний вікарій о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, секретар Глави УГКЦ в Римі о. Андрій Солецький, генеральний радник і секретар о. Діонисій Заведюк, ЧСВВ, та диякон Валентин Федишин, ЧСВВ. Урочистість звеличили своїм бездоганним служінням студенти Папської української колегії святого Йосафата, а хор церкви Христа Царя прикрасив молитву Святої Літургії своїм ангельським співом.

У цій Святій Літургії взяли участь також генеральна настоятелька Сестер Чину святого Василія Великого мати Марчела Рункан, настоятелька монастиря Генеральної курії Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії с. Дженес Солюк та інші сестри.

На початку проповіді Блаженніший Святослав висловив свою радість, що Господь дає йому цього дня особливу благодать бути разом з вірними у цьому храмі, разом молитися та передати їм слова вітання від рідної України. Не тільки тужите ви, але й Україна за вами тужить, – наголосив Предстоятель УГКЦ. Також він зазначив, що виконує з радістю свою місію – бути знаком любові й опіки Церкви над кожним і кожною із своїх вірних.

 

 

У своїй проповіді, зосередженій на словах Євангелія про прихід Сина Чоловічого і його суд, згідно з читанням на м’ясопусну неділю за новим стилем (Матей 25, 31-46), Глава УГКЦ звернув увагу на те, що Боже слово нагадує нам сьогодні про другий Христовий прихід. Сам Бог неначе відкриває покривало часу і показує, як завершується історія: все закінчиться тоді, коли Господь вдруге прийде зі славою. Такою є віра Церкви, яку ми висловлюємо кожного разу, коли молимося Символ віри, що Христос знову прийде зі славою судити живих і мертвих.

Хоч прихід Христа буде страшним судом, сьогодні Євангеліє представляє нам добру новину, – зазначив Проповідник. – Господь Бог приготував нам найкраще: «Те, чого око не бачило й вухо не чуло, що на думку людині не спало, те наготував Бог тим, що його люблять» (1 Кор. 2,9).

Мірою розрізнення між тими, які праворуч і достойні унаслідувати Царство, приготоване від створення світу, і тими, які ліворуч, буде те, як кожний з нас ставився до тих, які від нас слабші, – наголосив Блаженніший Святослав. Як пастух легко розрізняє овець від кіз, адже ті останні мають ріжки і зовсім інші на вигляд, так Господь легко розпізнає тих, які достойні взяти участь у Його Царстві.

Далі у своїй проповіді Глава УГКЦ перейшов до реалій місцевої церковної громади. Він згадав, що коли ще був студентом у Римі, ця монастирська церква була замкнута, бо не було тоді багато в Римі українців, однак тепер вона відчинена, а отці василіяни, які тут надають душпастирську обслугу та іншу допомогу вірним, таким чином виконують служіння самому Христові, який каже: що зробили ви одному з найменших моїх братів – ви мені зробили. Особливо відзначив Проповідник особу і служіння о. Порфирія Підручного, відповідального за монастирську церкву і душпастирську обслугу вірних, з яким він познайомився особисто ще чверть століття тому і знає, скільки труду той прикладає, щоб послужити вірним якнайкраще.

Під кінець Святої Літургії, після співу «многоліття», Глава УГКЦ подякував о. протоархимандриту Ґенезію та всім іншим за теплий прийом і вже особисто привітав о. Порфирія Підручного. А той, у свою чергу, склав щирі вітання Блаженнішому Святославу, зазначивши, що це вперше він служить як Предстоятель УГКЦ у цьому храмі, тому він сьогодні переповнений вщерть, більш як будь-коли, адже з великим бажанням люди прийшли зустріти свого архипастиря.

Після цього склали вітання й подарунок дорогому гостеві представниці церковної громади, яка щонеділі та у свята збирається на молитву в цій монастирській церкві, членкині спільноти «Матері в молитві».

На завершення усі молитовно заспівали «Боже великий, єдиний», а потім зробили спільну фотографію.

 

 

  • Автор світлин і відео о. Єфрем Кончак, ЧСВВ
  • osbm.info

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції