Smaller Default Larger

Відвідини навчального центру Св. Василія Великого в Гайдудорозі

01

 

21 травня 2021 р. Б., Протоігумен о. Франциск Онисько ЧСВВ, в рамках канонічної візитації у Провінції Св. Стефана в Угорщині, разом з ієромонахами Маріяповчанського монастиря відвідав Навчальний центр Св. Василія Великого в Гайдудорозі, з яким пов’язана історія ченців-василіян Угорської провінції.

Найперше відбулося знайомство з Директором навчального комплексу – Attila Végh та заступником директора з питань розвитку – Károly Bereczki.

Ознайомлення з історією та сучасністю цього навчального закладу провела для василіянської делегації заступник директора з питань освіти – Márta Nyalka.

Школа Св. Василія Великого у Гайдудорозі була заснована у 1941 р. і церемонію відкриття здійснив тоді єпископ-василіянин Миколай Дудаш. На той час це була перша греко-католицька школа не лише в Угорщині, але й у цілій Європі.

Провід цієї школи був доручений якраз Отцям Василіянам, а головним вчителем тут став василіянин о. János Liki, про що свідчить фотографія першого випуску, який відбувся у 1947 році.

З початку 90-их років 20-го ст., духовним провідником для учнів тут довший час був о. Василь Ракацький ЧСВВ.

Головний корпус школи є історичним. Ця будова збереглася з часів заснування. З часом тут були добудовані інші приміщення і тепер заклад має новий сучасний вигляд.

Всередині розміщена каплиця, де щодня відбуваються богослужіння, адже особливістю цієї школи є її церковний характер. Тепер нею опікується митрополит Гайдудорозький Фюліп Кочіш. Вихованцями цього закладу стали близько 60 священиків, з-поміж яких є також ті, що приналежні до Мукачівської греко-католицької єпархії. На даний час школа налічує близько 260 учнів. Тут теж діє школа іконопису.

До центру Св. Василія Великого також входять дитячий садок, інтернат, гуртожитки для учнів і дім для похилих віком.

В рамках цього візиту були обговорені також перспективи співпраці, адже в минулому Отці Василіяни, згідно своєї харизми були провідниками таких навчальних закладів.

При цьому було згадано діяльність ліцею при історичному Ужгородському монастирі Отців Василіян та важливість відновлення і розвитку цієї сфери також в сучасному житті Греко-католицької Церкви.

На завершення візиту Отці Василіяни запросили керівництво центру Св. Василія Великого до Маріяповчанського монастиря, а Протоігумен також запросив відвідати монастирі Провінції Св. Миколая в Україні.

До 2015 року Угорська греко-католицька церква складалася з єпархії Гайдудорога, що входила до римо-католицької митрополії Естергом-Будапешт, і апостольського екзархату Мішкольца.

20 березня 2015 року Папа Римський Франциск підняв Угорську греко-католицьку церкву до рангу митрополичої. Гайдудорозька єпархія стала архієпархією (осідок в Дебрецені, Митрополит - Кир Фюліп Кочіш), Мішкольцький екзархат — єпархією (Єпарх - Кир Атансій Орос) і, крім того, створено ще одну єпархію в Ньїредьгазі (Єпарх - Кир Авель Сочка ЧСВВ), виокремивши її з території дотеперішньої Гайдудорозької єпархії.

 

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

13

14

15

16

17

18

19

20

20

22

23

24

25

26

27

28

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції