Smaller Default Larger

Святкування Дня Незалежності України в Провінції Св. Миколая

 

24 серпня 2021 р. Б., в 30-річницю відновлення Незалежності України, Ченці-Василіяни Провінції Св. Миколая зібралися в Імстичівському монастирі для спільного вшанування цієї урочистої дати.

Очолив святкову Божественну Літургію Протоігумен о. Франціск Онисько ЧСВВ у співслужінні з Провінційною Управою та Настоятелями монастирів, що прибули на це свято із своїми співбратами.

Також Ченцями була відслужена Панахида за усіх тих, хто протягом усієї історії віддав своє життя за волю і незалежність України.

 

В цей день ми не випадково зібралися тут, в Імстичівському монастирі, - підкреслив Протоігумен у проповіді. - Адже саме цей монастир був останнім в нашій Провінції, який ліквідував тоталітарний режим у 1950 році. Цей монастир був останнім пристановищем для наших отців і братів перед довгими десятиліттями, поневолення, підпілля, переслідування, каторг і мучеництва. І сьогодні, в 30-ту річницю відновлення Незалежності України, з якою теж тісно переплетене відновлення свободи віросповідання, легалізація нашої Церкви і відновлення життя наших монастирів, ми вшановуємо тут пам’ять тих наших співбратів, які звідси понесли і зберегли цю Незалежність і свободу крізь роки поневолення – зберегли найперше у своїх серцях, й у серцях тих вірних, яким вони служили у підпіллі і за яких несли мучеництво.

Відтак Проповідник на основі євангельського уривку, де Христос говорить про свободу і визволення (Ів. 8:31-42), наголосив, що основою, фундаментом і наріжним каменем сьогоднішнього свята, основою незалежності нашої України і нашого українського народу є Господь наш Ісус Христос!

Тому ми сьогодні молимося «не з нагоди», «не з приводу» дня нашої Незалежності. Ми тому переживаємо нашу Незалежність, бо це зроджується з нашої спільності з Господом. З Нього виринає це наше переживання свободи Божих синів і дочок українського народу.

Бо ж хіба може, до цілковитої посвяти – так, як наші герої, навіть ціною власного життя – любити свою Країну і свій народ той, хто це основує лише на власних силах і на собі самому?

Хіба ж може всім серцем переживати за Україну і за її Незалежність той, для кого ці цінності є лише в межах людського і земного виміру?

Чи можу я дійсно по-справжньому вболівати за свою Матір – за Україну, якщо вона для мене лише політична держава, серед багатьох інших, з якими її єднають, або роз’єднують різного роду політичні, економічні та інші інтереси?

Хіба я присвячу їй своє життя… хіба віддам за неї життя, якщо в основі моєї любові до неї, якщо в основі моєї свободи, не буде наш Господь?

Вкінці проповіді Протоігумен промовив наступну молитву:

Господи Ісусе, сьогодні кожен з нас стоїть перед Тобою як українець, як син і дочка дарованої нам Тобою Матері.

Але стоїмо ми сьогодні перед Тобою, як перед тим євангельським господарем, який довірив нам Її і доручив нам любити Її, даними нам Тобою талантами. Допоможи нам любити нашу Україну відповідально.

Нехай Твоє Відвічне Слово, яким є Ти сам, нехай твоя визволяюча Істина, надихають нас до діяльної любові, до помноження талантів для нашої Матері, а не до закопування себе, не до перекидання відповідальності на інших, не до оправдовування і втечі від Неї.

Нехай в основі нашої любові до України будеш Ти сам, бо лише так ми будемо по справжньому вільні і вільною, єдиною та незалежною буде Вона.

Бо ж її незалежність – це кожен з нас. Вона – це кожен з нас і Вона така, як кожен з нас.

Тому допоможи кожному з нас бути бездоганними в Тобі, аби Вона – наша Мати-Земля ясніла цією красою.

Нехай її прапор стане витканий з кожного із нас і нехай цей прапор буде справді вільний і зшитий нашою геройською любов’ю до Неї.

Нехай Вона буде справді для кожного з нас тим безцінним Талантом, який ми отримали з Твоїх рук, аби його плекати, помножувати і берегти як Святе, щоб потім, коли Ти повернешся як єдиний правдивий її Господар, ми з гордістю і вдячністю могли піднести її до Твоїх рук і отримати для Неї і для нас Твоє Вічне Благословення і Вічну нагороду і Вічну правдиву Свободу та Незалежність.

 

*******

 

 

*******

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції