Smaller Default Larger

Празник Успіння Пресвятої Богородиці та Завершення Ювілейного року у Провінції Св. Миколая в Україні

 

27-28 серпня 2021 р. Б., в Мукачівському монастирі відбулися відпустові святкування празника Успіння Пресвятої Богородиці, під час яких ченці-василіяни Провінції Св. Миколая в Україні урочисто завершили Ювілейний рік, присвячений 100-літтю від початку монашої реформи Василіянського Чину на Закарпатті.

 

  • Святкування розпочалися ввечері 27 серпня Великою Вечірнею з Литією, яку очолив Преосвященний Кир Іриней Білик ЧСВВ з Риму, Канонік Папської Базиліки SantaMariaMaggiore. Перед цим богослужінням, Владика Іриней вручив Протоігумену Провінції Св. Миколая о. Франціску Онисько ЧСВВ мощі їхнього Покровителя, які на його прохання були спеціально приготовані для місцевих Ченців як дар з м. Барі (Італія), де є головна святиня з мощами Св. Миколая. З Владикою Іринеєм та Протоігуменом о. Франціском Вечірню співслужили місцевий Настоятель та Провінційний Вікарій о. Даниїл Дербаль ЧСВВ та Ігумен Імстичівський і Провінційний Радник о. Полікарп Погоріляк ЧСВВ, під спів монашої братії з василіанських монастирів. Вкінці богослужіння Єпископ промовив для співбратів Провінції Св. Миколая вітальне слово і подарував Протоігумену Папський прапор разом з Апостольським благословенням із Вічного Міста для усіх місцевих ченців-василіян. Зі свого боку Протоігумен о. Франціск, подарував від імені Провінції Вл. Іринею Ікону Св. Миколая в подяку за дар мощів цього Святого Покровителя, які були подаровані в цей день для усієї Провінції.

Цього вечора була відслужена також Святкова Божественна Літургія з нагоди завершення Ювілейного року, присвяченого згаданій Василіянській реформі, яку очолив Протоігумен о. Франціск, у співслужінні з ієромонахами-василіянами: представниками Провінційної управи та настоятелями й співбратами, як також з численними деканами та ієреями Мукачівської єпархії.

Під час Літургії Протоігумен виголосив проповідь, присвячену празнику Успіння та завершенню Ювілейного року ченців-василіян.

 

 

«Цього року ми урочисто завершуємо 100-літній Ювілей реформи Василіянського Чину на Закарпатті, якраз у цей празник Успіння Пресвятої Богородиці, – наголосив у проповіді Протоігумен.

Для наших співбратів, які 100 років тому розпочали оновлення монашого життя за правилами Св. Василія Великого, Пресвята Богородиця була як для апостолів – найвищим взірцем любові до Христа.

Вдивляюсь у ті історичні події ми бачимо, що центром духовності того оновленого монашества була саме вона – Пресвята наша Мати.

Її ікона, яка чудесно збереглася до наших часів крізь роки переслідувань і тепер виставлена тут вже у новому нашому монастирі, була головною святинею їхнього монашого життя.

Саме в неї ми сьогодні з надією вдивляємося завершуючи цей ювілейний рік.

Вдивляємося в неї з надією, бо не маємо наміру завершувати його, а навпаки – прагнемо наново розпочинати з Нею ту дорогу Блаженств, яку плекали наші попередники.

Тому цей рік стає для нас новим початком, в якому є один Закон – Ісус, і єдиний зразок втілення цього Закону – Марія.

«Бог вселяє набожність до Своєї Матері лише тим, кого хоче спасти», - казав св. Йоан Дамаскин.

Нехай в цьому нашому марійському переживанні знайде свою участь кожен із вас: кожний монах і монахиня, кожний християнин і християнка.»

 

Свою проповідь Протоігумен традиційно завершив молитвою, цього разу до Покровительки Василіянської Провінції Св. Миколая:

«Маріє, найдорожча наша Мамо, така непомітна для світу і така найважливіша для Ісуса…

В людському розумінні, твоє життя – це погубити себе, але саме такого життя нам даруй, бо ми прагнемо якраз такого життя – Того, кого бачимо на твоїх руках як немовля і одночасно як Бога.

Сьогодні ми схиляємося в найщирішій подяці Тобі за те, що протягом цього року, саме завдяки Тобі, ми зрозуміли єдиний важливий закон монашого і християнського життя, який ліг в основу тодішнього оновлення і реформи – Закон, яким є Ісус Христос, який і сьогодні до нас промовляє своє життєдайне слово з Твоїх рук.

З Твоїх рук він промовляє до нас і як немовля в події Стрітення, і як дванадцятилітній у храмі, і як в укритті, так і серед численних оздоровлень… з Твоїх рук він промовляє до нас теж як розп’ятий і знятий з хреста та покладений у гробі… і як Воскреслий та Вознесений… і як той, що обіймає Тебе у твоєму Успінні…

У всьому невичерпному та незбагненному багатстві Ісусового божества, ти тримаєш Його для кожного з нас на своїх руках, завжди як Мати…

Нехай наше життя завжди буде нерозривне з Тобою і з Тим Життям, яке Ти пригортаєш до свого материнського серця.

Пригорни і нас до цього Твого Життя, яким є Ісус.

Нехай і ми станемо для Тебе поєднані в ньому. Нехай і ми удостоїмося тих обійм, якими Ти його огортаєш і так прямуємо до того оновлення, яким є сам Господь, задля якого все і для якого все і без якого немає нічого.»

 

  • 28 серпня Архієрейську Божественну Літургію очолив Кир Василій Тучапець ЧСВВ, Екзарх Харківський, який теж виголосив проповідь, присвячену головним темам цьогорічного святкування Отців Василіян Провінції Св. Миколая.

 

 

З Кир Василієм Літургію співслужили: Протоігумен о. Франціск Онисько ЧСВВ, Настоятель Мукачівського монастиря о. Даниїл Дербаль ЧСВВ, Ігумен Імстичівського монастиря о. Полікарп Погоріляк ЧСВВ, Настоятель Малоберезнянського монастиря о. Лука Буняк ЧСВВ, як також інші ієромонахи-василіяни і єпархіальні священики.

Єпископ висловив щирі привітання своїм співбратам з нагоди їхніх святкувань, долучивши до цього змістовні побажання й заохоти. Такі ж привітання були озвучені Владиці Василію й Настоятелями, найперше зі сторони Протоігумена, а від так від Настоятеля Мукачівського.

Вірні, учасники цього Відпусту, отримали для себе в ці дні святі тайни Покаяння, Євхаристії, участь у Божественній Літургії, Повний відпуст і Апостольське благословення з окропленням свяченою водою, мируванням, та благословенням мощами Св. Миколая.

 

Нехай буде вічна пам’ять

нашим співбратам-василіянам,

які розпочали справу Реформи Василіянського Чину на Закарпатті

і попри численні труднощі заклали тут міцну основу для його розвитку

й добра цілої Церкви Христової!

 

*******

 

 ВЕЛИКА ВЕЧІРНЯ З ЛИТІЄЮ

 

 

*******

 

СВЯТКОВА БОЖЕСТВЕННА ЛІТУРГІЯ

 

 

*******

 

АРХІЄРЕЙСЬКА БОЖЕСТВЕННА ЛІТУРГІЯ

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції