Smaller Default Larger

Звернення Протоархимандрита Василіянського Чину Св. Йосафата у зв’язку з війною Росії проти України

 

Високопреподобні Отці і Брати по Чину, Боголюбивий Український народе, в імені Чину Святого Василія Великого висловлюю нашу близькість до всіх вас. 

У цей тяжкий історичний момент військового нападу на Україну з боку сусідньої держави співпереживаємо й уболіваємо з усіма вами: духовенством, монашеством, вірними, владою і цілим українським народом, який потерпає внаслідок бойових дій, нав’язаних Україні проти її волі, і який був змушений взяти до рук зброю, щоб захистити перед зазіханням сусіда, який став ворогом, свою свободу, незалежність, суверенність своєї держави та суспільне благо. Постійно молимось за мир і за тих, які його захищають, як також за жертви бойових дій, ненависті, тероризму та гноблення, за тих, які мимоволі стали заручниками ситуації, і тих, які віддали своє життя задля цінностей свободи, справедливості, толерантності та демократії.

Разом з усіма людьми доброї волі звертаємось до авторів цього злочинного акту і до всіх, від кого залежить встановлення тривалого миру: насильство і війна ніколи не є правильним шляхом осягнення блага і миру! Вона є злочином, несе кривду, несправедливість, смерть і руїну! Зазирніть у глибину свого сумління і прислухайтеся до того слова, яке там говорить; вийдіть із своїх вузьких егоїстичних інтересів, подолайте байдужість і нечулість серця до страждань іншого, усуньте мирним шляхом причини, які спонукають сіяти смерть, і відкрийте себе до діалогу, узгодження дій, порозуміння; подивіться на біль сестри і брата, особливо на сльози малих і невинних дітей, і не примножуйте більше горя до того, що вже є, зупиніть підняту руку, відбудуйте зламану гармонію не зіткненням воєнних машин, а зустріччю і діалогом, відкличте війська з поля бою, з чужої країни, і поверніться в правове поле Божих і людських законів!

Сьогодні понад усе потрібно звернути наші очі до Христового хреста, в якому з певністю віднайдемо Божу відповідь: у мові й поставі Ісуса немає слів насильства, слів смерті, погроз і брязкоту зброї. Із хреста звучать Ісусові слова вірності, любові, прощення, діалогу, миру, а Його жертва, віддання свого життя у цілковитій посвяті Отцеві, – це найвища міра служіння ближнім для їхнього добра. Якщо багатьом сьогодні приходиться захищати життя людей, свободу, цінності, незалежність рідної країни із зброєю в руках, ризикуючи своїм життям – це також знак любові й жертви, це виконання свого людського і громадянського обов’язку, це захищання безборонних і слабших перед ворогом, який не шанує ні міжнародних законів, ані права народу на самовизначення, на вільне будування власної держави, на право бути вільним народом серед вільних народів.

Просимо в Господа дар миру, відновлення міжнародної справедливості та примирення, за посередництвом його Матері Марії, Захисниці українського народу й цілого людства.

 

Дано в Римі, у Сиропусну неділю, 27 лютого 2022 року Божого

О. Ґенезій Віомар, ЧСВВ Протоархимандит

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції