Smaller Default Larger

Пасхальне привітання Протоігумена Провінції Святого Миколая в Україні – 2024

paskha 2024

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 

Дорогі брати і сестри у Христі!

У Старому Завіті ізраїльтяни споживали Пасху на згадку виходу та звільнення їхнього народу з єгипетської неволі.

І саме у дні цього свята, Ісус зібрав своїх учнів і сказав їм: «Я сильно бажав спожити цю Пасху з вами перш, ніж мені страждати, бо кажу вам, я її більш не буду їсти, аж поки вона не звершиться в Божім Царстві.»

І, взявши хліб, віддав хвалу, поламав, дав їм і мовив: «Це − моє тіло, що за вас віддається. Чиніть це на мій спомин.» 

Так само чашу по вечері, кажучи: «Ця чаша − це Новий Завіт у моїй крові, що за вас проливається.» (Лк. 22:15-20)

 

Відтоді, сам Христос став нашою Пасхою. 

Відтоді, споживаючи пасхальний хліб, ми споминаємо самого Ісуса, який страждав за нас, дав поламати своє Тіло і пролити за нас свою Кров, був похований у гробі людини і Воскрес із мертвих. 

Відтоді сам Христос став нашим визволенням з найбільшої неволі, у якій була людина – з неволі, яка жахливіша і згубніша від тілесної.

 

«Чиніть це на мій спомин…» − сказав Христос. − «Я сильно бажав спожити цю Пасху з вами перш, ніж мені страждати…». Тому цей день – є насамперед днем на спомин самого Господа Ісуса, який звільнив нас не викупом, а своїм пресвятим Тілом.  Тож споживання кожного кусника пасхи, є нашою згадкою про кожну рану Христову, якою Він оживляв наші болізні і смерті.

Однак сьогодні ми досвідчуємо й інші провіщення Христові: «я її (цю Пасху) більш не буду їсти, аж поки вона не звершиться в Божім Царстві»Бо страждання Христові продовжуються в його учнях. Численні тіла, у Христі, продовжують ламатися і далі проливається кров, задля визволення, задля виходу з неволі, задля своїх друзів, рідних і найближчих. Боже Царство прийшло до нас в Ісусі Христі, але разом з ним воно ще продовжує прямувати до свого звершення. 

Цього року ми їмо нашу Пасху, спогадуючи Христа, але Він відтоді, від останньої Тайної Вечері з учнями, ще не їв «свою» Пасху, яку має їсти з кожним із нас і з усіма нами у своєму Царстві. Бо ще продовжується наша боротьба, бо ще триває наш хресний шлях, бо ще наново кровоточать рани нашого народу, рани чоловіків, жінок, дітей – рани самого Христа.

Але не зважаючи на це, сьогодні є день нашої перемоги у Христі. Він переміг найбільше зло, переміг основу будь якого зла. Тому і наша перемога, хоч ще попереду, але вона вже в наших серцях, бо Христос вже переміг те зло, яке сьогодні пробує нас поневолити. 

 

«Я − воскресіння і життя. (...) – сказав Христос. − Кожен, хто (...) в мене вірує, − не вмре повіки.» (Ів. 11:25-26). Це і є нашою Пасхою. Це і є нашим щоденним хлібом і основою нашої перемоги.

Нехай кожен пасхальний кошик, який принесений нами в цей день до храму на посвячення, у нашому споживанні його стане нашою молитвою і пам’яттю про кожне життя, яке забрала теперішня війна в нашій Україні. 

Нехай кожна пасха-хліб стане на нашому столі символом кожного захисника, який віддав своє тіло за цю нашу Пасху і пролив за неї свою кров. 

Нехай наша молитва сьогодні і кожне проспіване «Христос Воскрес!» огортає кожного українця, який став жертвою війни: жертвою зраненою, полоненою, що пропала безвісти, загиблою і яка віддала своє життя.

Нехай усіх нас, як одне тіло і душу, сьогодні об’єднає Воскреслий Христос, щоб наша молитовна пісня перемоги оживляла найперше тих, хто на своїх плечах несе тепер хрест України, обороняючи її своїми тілами. 

А наша молитва у храмах і при столах, нехай стане тією хустиною, якою Вероніка обтирала скривавлене обличчя Ісуса, що ніс свій хрест.

 

Тепер ще не час на святкування. Тепер час на співпереживання одні з одними, на підтримку одні одних, на єднання у боротьбі. Але вже незадовго та Пасха, яку ми споживатимемо з Христом як Пасху нашої остаточної Перемоги над ворогом і злом! 

Цього всім нам бажаємо і за це уклінно молимо Воскреслого Христа, Переможця Аду!

 

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

о. Франціск Онисько ЧСВВ

Протоігумен

 

31.03.2024

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

НОВИНИ ЦЕРКВИ

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції