Smaller Default Larger

Збірник матеріалів конференції про Почаївський василіянський монастир презентували у Львові

 

1

20 серпня 2024 року в Центрі Шептицького УКУ відбулася презентація збірника матеріалів міжнародної наукової конференції «Почаївський феномен: василіянський монастир Успіння Пресвятої Богородиці в історії та культурі України». Сама конференція пройшла ще 29–30 вересня 2023 року у відомому відпустовому місці – Марійському духовному центрі в селі Зарваниця Тернопільської області, і була приурочена 250-літтю коронації папськими коронами почаївської ікони Божої Матері з Ісусом. Її організаторами виступили Провінція Найсвятішого Спасителя Василіянського Чину в Україні, Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія УГКЦ та Інститут історії Церкви Українського католицького університету.

* * * * * *

Участь у презентації, організованій за підтримки Бібліотеки УКУ, взяли науковці, представники Тернопільсько-Зборівської архиєпархії на чолі з єпископом-помічником Теодором Мартинюком (також учасником конференції і автором статті у збірнику), о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Франциск Онисько, ЧСВВ, Протоігумен Провінції святого Миколая на Закарпатті, усі зацікавлені тематикою Почаївського монастиря.

Модератором презентації збірника був його науковий редактор Володимир Мороз – науковий співробітник Інституту Історії Церкви УКУ. Видання стало 16-им за чергою томом наукових «Записок Чину Святого Василія Великого» (Серія ІІ, Секція II), заснованих ще в першій половині 1920-х років. Попри ліквідацію УГКЦ комуністичним режимом у 1946 році, «Записки ЧСВВ» продовжили видавати в Римі і видають досі. Бібліографічна інформація про збірник, а також його зміст доступні онлайн.

У більшості розповідей учасників презентації, які брали слово, звучали думки про важливість виходу цього збірника з правдивою інформацією про славну василіянську обитель та її багатий спадок, потребу подальших наукових почаєвознавчих досліджень. Лунали також подяки організаторам конференції та редактору збірника за вдале залучення авторів з різних середовищ: академічних і ширших релігійних, причому не тільки греко-католицьких. Владика Теодор чітко наголосив, що спадщина Почаївської василіянської обителі, у тому числі глибоко вкорінений в українську культуру культ почаївської ікони Матері Божої, належить саме УГКЦ.

До слова, за участі церковних і державних інституцій Тернопільщини, музейних установ України організатори конференції «Почаївський феномен…» також видали «Каталог виставки почаївських старожитностей». Остання відбулася в рамках вищезгаданої конференції. Упорядником 44-сторінкового повноколірного каталогу також є Володимир Мороз. Це видання містить зображення сакральних речей Почаївського василіянського монастиря, гравюри зі стародруків тощо, які показують самобутність київської християнської традиції XVII-XVIII ст. Також увесь каталог доступний онлайн у цифровому форматі.

До речі, ознайомитися із програмою конференції можна за цим покликанням. Переглянути відеозаписи доповідей учасників конференції можна на спеціально для цього створеному каналі «Почаїв. Україна».

Інформаційний відділ отців Василіян

За матеріалами: Ihor Sklenar| Facebook

фото: osbm.in.ua

* * * * * *

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

НОВИНИ ЦЕРКВИ

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції