Smaller Default Larger

Владика Ніл (Лущак) взяв участь у Синоді Єпископів УГКЦ

П’ятдесят дев’ята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Львові-Брюховичах 25 лютого 2013 року Божого.

У Синоді брали участь 17 єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Уперше у синодальних засіданнях узяв участь Преосвященний Владика Ніл (Лущак), Мукачівський єпископ-помічник, єпископська хіротонія якого відбулася в ужгородському греко-католицькому Хрестовоздвиженському катедральному соборі 12 січня 2013 року.

Головною темою цієї Сесії Синоду було належне відзначення Року віри у Верховному Архиєпископстві. Головну доповідь виголосив Преосвященний Владика Ярослав (Приріз), а про Душпастирську інструкцію на Рік віри доповів отець д-р Мирон Бендик. Про організацію Всецерковної прощі до Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві 17-18 серпня 2013 року Божого доповів Преосвященний Владика Йосиф (Мілян). З огляду на те, що віра без діл мертва, про Рік дияконії, як третій рік підготовки до відзначення 1025-річчя Хрещення Русі-України, доповіли отець Андрій Нагірняк та пан Андрій Васькович, президент МБФ «Карітас України». З усіх цих питань Синод прийняв відповідні рішення.

Синод доопрацював у третьому читанні та затвердив такі документи: «Норми служіння Божественної Літургії», який представляв Преосвященний Владика Тарас (Сеньків) та «Інструкцію з діловодства в Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ», про яку доповідав отець д-р Олекса Петрів.

Синодальні отці на цій Сесії також розглянули питання про підготовку до відзначення 1025-ліття Хрещення Русі-України, яке доповів Преосвященний Владика Богдан (Дзюрах), член державного Оргкомітету з відзначення цього ювілею. Про участь УГКЦ у відзначенні 100-ліття Національного музею у Львові, створеного внаслідок дару Митрополита Андрея (Шептицького) українському народові, доповів отець Севастіян Дмитрух, студит.

Аналізуючи виконання постанов минулих сесій Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, було заслухано проміжні звіти результатів діяльності Комісії для вивчення поведінки духовенства на минулих виборах до Верховної Ради України [доповідав Митрополит Ігор (Возьняк)] та робочої групи з опрацювання Душпастирської інструкції «Добрий пастир», про яку доповів отець д-р Володимир Ждан.

У контексті державно-церковних відносин членів Синоду було поінформовано про правові акти Верховної Ради, Кабінету міністрів та Адміністрації Президента України, що стосуються релігійного життя. Зважаючи на вшанування цього року 70-х роковин Волинської трагедії, Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви прийняв відповідне звернення.

У розділі фінансового блоку питань було заслухано звіт про діяльність Патріаршого паломницького центру УГКЦ, який склав пан Дмитро Мироненко, його генеральний директор, та обговорено інші питання фінансово-господарського життя Церкви.

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства відзвітував отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій, та сестра Христофора Буштин, СНДМ, голова Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання.

Наступного дня члени Синоду взяли участь в Архиєрейській Божественній Літургії в архикатедральному соборі Святого Юра з нагоди 80-річчя з дня народження і 55-річчя священичого служіння Блаженнішого Любомира (Гузара), Архиєпископа-емерита УГКЦ.

Шістдесяту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в Марійському духовному центрі в Зарваниці в травні 2013 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів

Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

ugcc.org.ua

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції