Smaller Default Larger

Відпустові святкування празника Благовіщення Пресвятої Богородиці у Боронявському монастирі

Цьогорічні відпустові святкування Благовіщення Пресвятої Богородиці припали на третю неділю Великого Посту, що у нашому церковному календарі зветься також Хрестопоклінною.

6 квітня, у навечір’я празника Благовіщення Хресну дорогу, яка була присвячена Року віри, провадили оо. Василіяни з усіх монастирів Провінції Св. Миколая. У 14 зупинках хресного шляху отці роздумували над Символом віри.


Після Вечірні з литією та Божественної Літургії розпочалися нічні молодіжні чування у стилі Тезе, яку організувала молодь під проводом о. Мелетія Рішка, ЧСВВ.

7 квітня, день розпочався гарної погодою, незважаючи на те, що упродовж тижня падали дощі. Вже з самого ранку монастирське подвір’я зоповнювали паломники, які шикувались у чергу до св. Тайни Покаяння. Під час святкової Утрені було виставлено Чесний Хрест Господній, який вірні з побожністю цілували.

Урочисту Божественну Літургію очолив та проповідь виголосив Протоігумен Провінції св. Миколая о. Павло Райчинець, ЧСВВ у спів служінні Настоятеля Боронявського монастиря о. Тараса Іванини ЧСВВ. До св. Причастя приступило числення вірні. Прикрасив свято своїм величним співом молодіжний хор дівчат з Джублика.

У своїй проповіді отець Протоігумен Павло звернув увау, що „Як і кожне церковне свято, що пов’язане з життям Ісуса Христа і його Матері Марії, свято Благовіщення є не звичайною подією, а глибоким таїнством, в якому ми щороку, немов з невичерпного джерела, черпаємо духовну поживу і силу. Цього разу на свято Благовіщення, Церква зібрала нас також з особливою метою. Для кожного з нас, це свято сьогодні має особливе послання, що повинно зробити нас учасниками духовної події Благовіщення”.

„Ця подія історії нашого спасіння, яку ми сьогодні називаємо Благовіщенням, відбулася вже досить давно, але в духовному і ширшому значенні, ця подія продовжується і сьогодні, – підкреслив Протоігумен. – Бог і сьогодні діє. Бог і сьогодні чуває над нашим життям і цим світом. Але як тоді, так і тепер, для своєї дії в цьому світі, Бог бажає вільної співпраці людей – своїх сотворінь. Бог і сьогодні хоче бути присутнім і діяльним в житті кожного з нас, але для цього Він потребує нас самих. Подібно як Божий Син потребував людського тіла, для того щоб народитися на цій землі, щоб Втілитися, так само Бог потребує кожного з нас, щоб бути в нашому житті. Тому, хоч ми і близько не дорівнюємо Пречистій Діві Марії у її гідності і святості, однак ми дуже з нею спорідненні, тому що і через нас Бог хоче діяти у цьому світі.

Для народження свого Сина, Бог від віків вибрав Марію. І нас Бог вибрав від віків. Кожного з нас Бог вибрав від віків, щоб бути в нашому житті і діяти через нас і через нас робити цей світ кращим, і через нас доповнювати те, що приніс і звершив на цій землі Христос своїм Втіленням, Життям, Смертю і Воскресінням.

Тому кожного свята Благовіщення, Ангел Гавриїл приходить також до кожного з нас і приносить нам вістку Благовіщення. Подібно як Марія, кожен з нас від віків покликаний стати Храмом Божим, місцем життя і дії самого Бога. Через нас Бог хоче продовжувати звершувати свій план спасіння людини”.

Після закінчення Святої Літургії, зі словами подяки до духовенства і паломників звернувся Настоятель Боронявської обителі: „Боронявський монастир для нас усіх є місцем народження та плекання віри, криницею звідки ми черпаємо сили у щоденному християнському житті”. Також Настоятель звернувся зі словами вдячності до о. Протоігумена, Настоятелів монастирів, отців-сповідників, братів студентів.

Після многоліття з нагоди свята духовні отці помазували вірних освяченою олією. Піднесені Божим Словом та скріплені святими тайнами вдячні паломники поверталися до своїх домівок.

о. Лука Буняк ЧСВВ


ФОТОГРАФІЇ З ПОДІЇ:


НАВЕЧІР′Я ПРАЗНИКА БЛАГОВІЩЕННЯ

6 квітня 2013 р.




ПРАЗНИК БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕЧИСТОЇ ДІВИ МАРІЇ

7 квітня 2013 р.









 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції