Smaller Default Larger

Архієрейська Божественна Літургія в Крехівському монастирі з нагоди Прощі, присвяченої 400-літньому Ювілею Василіянського Чину Св. Йосафата

 

21 травня 2017 р., Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), очолив Архієрейську Божественну Літургію в Крехівському монастирі Святого Миколая, з нагоди Прощі, присвяченої 400-літньому Ювілею Василіянського Чину Св. Йосафата.

З Блаженнішим Святославом Літургію співслужили: Єпарх Бучацький – Преосвященний Владика Дмитро (Григорак) ЧСВВ, Екзарх Харківський – Преосвященний Владика Василій (Тучапець) ЧСВВ, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії – Преосвященний Владика Володимир (Груца) ЧНІ.

Василінський Чин Св. Йосафата представляли три Протоігумени разом з ченцями своїх Провінцій: о. Йоан Школик – Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Андрій Белеканич – Протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні, о. Миколай Козіцький – Протоігумен Провінції Покрови Пресвятої Богородиці в Польщі. Також в богослужіннях взяли участь ієромонахи Словацької Провінції Свв. Кирила і Методія.

Разом з Отцями Василіянами, Літургію співслужили священики Львівської Архиєпархії та інших єпархій Української Греко-Католицької Церкви, в тому числі й Мукачівської греко-католицької єпархії.

Численні священики уділяли прочанами Святу Тайну Покаяння.

У своїй проповіді з нагоди прощі до Крехівського монастиря (за матеріалами http://news.ugcc.ua), Блаженніший Святослав відзначив, що: Відродження Василіянського Чину 400 років тому було, безперечно, державотворчою, націєтворчою силою, яка завжди просвічувала дорогу нашим людям у, можливо, найглибшій темряві історичного буття.

 

 

«Ми зібралися тут, у цьому старовинному монастирі, передусім для того, аби споглядати і святкувати присутність між нами великого отця, великого святого Христової Церкви – святого Миколая, Мироликійського чудотворця».

За його словами, постать святого показує нам, що саме святі люди є ті, які творять історію. Саме святі люди є ті, які можуть бути справжніми провідниками свого народу і своєї Церкви. «Тому ми сьогодні славимо святого Миколая і просимо, аби нашій Церкві ніколи не забракло святих, які б творили сучасну історію нашої Церкви і нашого народу».

У цій прощі, сказав Глава Церкви, ми також хочемо відсвяткувати 400 років відродження старовинного монашества Київської Церкви у Василіянському Чині: «За цією глибокою історичною дією стоїть Йосиф Вельямин Рутський – мій великий попередник, який подарував нашій Церкві і відродив те монашество, яке від початків християнства було світлом для нашого народу, просвітило всі кінці Східної Європи світлом Христового Євангелія».

Ми сьогодні, наголосив архиєрей, дякуємо Господу Богу за те, що плодами цього відродження Київського монашества через діло Вельямина Рутського ця монаша спільнота засяяла світлом святості у такий щедрий спосіб. «Цього року ми згадуємо, – продовжив проповідник, – і будемо святкувати 150 років святого священномученика Йосафата Кунцевича, який сьогодні спочиває в базиліці Святого Петра в Римі. Також дякуємо за всіх знаних і незнаних мучеників нашої Церкви, які вийшли з цієї Василіанської спільноти. Ми дякуємо за добрих місіонерів, які на голос доброго пастиря праведного митрополита Андрея Шептицького поїхали в безкраї степи Західної Канади і Північної Америки, у безкраї ліси Бразилії та Аргентини. І завдяки їм, їхній святості наш народ, який силою історичних обставин був рознесений по всій вселеній, не загубився, не втратив своє коріння, тому що завжди мав світло життя».

«Хочу, аби і проща, і ювілейний рік Василіянського Чину для кожного з нас, для нашого монашества, для наших богопосвячених чоловічих і жіночих спільнот став Силоамською купіллю, де б усі ми могли вмитися і відродитися», – сказав Глава УГКЦ.

Проповідник також висловив намір молитися і за тих, які в силу людського вибору є провідниками українського народу. «Молитимуся, щоб вони не блукали в темряві і не завели нас у чергову яму, щоби Господь дав нам таких провідників, які є добрими християнами. І які б християнську віру ставили найвище і на перше місце в своєму житті», – побажав українцям Блаженніший Святослав.

На завершення Архієрейської Божественної Літургії, Глава Церкви уділив усім присутнім Повний відпуст і Благословення з нагоди Ювілею Василіянського Чину Св. Йосафата.

Також відбулися подячні промови, які виголосив Блаженніший Святослав та Протоігумен о. Йоан Школик ЧСВВ.

 

 

Після молитви за Україну, відбувся процесійний хід з відпустової площі до Монастиря, під час якого Блаженніший Святослав окороплював прочан свяченою водою уділяючи їм своє благословення.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.