Smaller Default Larger

Перепоховання останків «Народного Єпископа» Івана Маргітича

 

4 лютого 2017 р., в с. Боржавське (Виноградівський р-н., Закарпатська обл.), у храмі Покрови Пресвятої Богородиці, який можна окреслити «Собором єдності греко-католиків в Україні», відбулося перезахоронення останків «Народного Єпископа» Івана Маргітича, який збудував цей храм і будував також єдність між греко-католиками Мукачівської греко-католицької єпархії та Української греко-католицької церкви. Очолили цю подію: Єпарх Мукачівський Кир Мілан (Шашік) та Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), разом з єпископами МГКЄ і УГКЦ.

Як підкреслив у своїй промові Блаженніший Святослав: „Сьогодні є день «прослави» вірного слуги, Христового єпископа, владики Івана. Це правда, що ми сьогодні молимося за упокій його душі, але якось, у глибині душі відчуваю, що ми повинні його просити, щоб він за нас молився, бо ми відчуваємо, як сказав владика Мілан, що «від земного престолу, він представ перед Престіл Небесний»”. А слово, яким звертається сьогодні до нас Владика Іван, це «єдність», – наголосив Глава УГКЦ. – Найперше, це єдність з Богом. Потім, єдність з Намісником Апостола Петра. Але також, це єдність Христової Церкви в Україні, зокрема єдність між греко-католиками в Україні. І сьогодні, відповідаючи Владиці Івану на те слово «єдність», я хочу заявити, і Вам, Владико Мілане, і Вам, дорогі отці і брати у монашестві, і Вам, дорогі вірні, що Українська греко-католицька церква є з Вами!

Владико Іване, – промовив Блаженніший Святослав, – ми будемо єдині! Ми єднаємося з Господом Богом, із Святішим Отцем і з нашими братами і сестрами одної Церкви і одної віри в Україні. Владико Іване, ми знаємо, що ти є тут, між нами. Ми знаємо, що ти чуєш нас. Молися за своїх людей, за свою Церкву, перед Престолом Всевишнього! Амінь.

Промова Блаженнішого Святослава висвітлила характер даної події та всіх богослужінь, які відбулися цього дня у храмі с. Боржавське, на якому видніє напис: «Закарпаття вітає Патріарха УГКЦ Святослава! Бажаємо єдності греко-католиків України!»

З Владикою Міланом та Блаженнішим Святославом, Архієрейську Божественну Літургію цього дня співслужили сім єпискпопів: Архієпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Кир Ігор (Возняк), Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир (Війтишин), Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Кир Василій (Семенюк), Єпарх Коломийсько-Чернівецький УГКЦ Кир Василій (Івасюк), Екзарх Луцький УГКЦ Кир Йосафат (Говера), Єпископ-помічник Івано-Франківської Архиєпархії Кир Йосафат (Мощич), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії Кир Ніл (Лущак).

З єпископами співслужили понад 100 священиків, серед яких велика кількість вихованців Вл. Івана Маргітича та уродженців с. Боржавське.

З-поміж священнослужителів, понад двадцять з них були Отці Василіяни з двох українських Провінцій, одна з яких діє в межах Мукачівської греко-католицької єпархії – Провінція Св. Миколая, яку представляли Протоігумен та Настоятелі.

В богослужіннях взяли також участь представники інших чоловічих та жіночих чернечих Чинів і Згромаджень, що діють в Мукачівській греко-католицькій єпархії та Українській греко-католицькій церкві.

На перепоховання Вл. І. Маргітича прибули гості з різних районів Закарпаття та інших областей України, як також представники державної влади.

Літургійний спів провадили три церковні хори: Монаший хор Василіянського Інституту філософсько-богословських студій ім. Й. В. Рутського (Львів-Брюховичі), Семінарійний хор Ужгородської греко-католицької духовної академії ім. бл. Т. Ромжі та Хустський греко-католицький хор.

 

  • Під час Літургії, Владика Мілан виголосив проповідь, присвячену блаженної памʼяті Владиці Івану Маргітичу:

 

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/20170204borzhvlmilanprop.mp3{/s5_mp3}

 

  • Після Літургії, Блаженніший Святослав, промовив своє слово до Владик, духовенства і вірних Мукачівської греко-католицької єпархії:

 

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/20170204borzhblsvjatoslavpromova.mp3{/s5_mp3}

 

 

  • Опісля, промову теж сказав і Владика Мілан:

 

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/20170204borzhvlmilanpromova.mp3{/s5_mp3}

 

Після молитви за Україну та український народ, Архієреї та священнослужителі зійшли до підвальної церкви, де був похований Владика Іван. Тут, заздалегідь було встановлено новий саркофаг, у який вклали його останки. Владики освятили нове місце поховання «Народного Єпископа» та відслужили за нього поминальну панахиду і віддали йому шану.

 

 

 

«Владико Іване, ми будемо єдині! Ми єднаємося з Господом Богом, із Святішим Отцем і з нашими братами і сестрами одної Церкви і одної віри в Україні. Владико Іване, молися за своїх людей, за свою Церкву, перед Престолом Всевишнього! Амінь.»

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.