Smaller Default Larger

Святкування празника Св. Василія Великого в Київському монастирі Отців Василіян

 

«Сьогодні об’являється світові ім’я цієї Дитини», – Блаженніший Святослав

14 січня Церква відсвяткувала празник обрізання та найменування Господа нашого Ісуса Христа та вшанувала пам’ять святого Василія Великого. В цей день, вже традиційно, своє храмове свято відзначили отці-василіяни Храму Святого Василія Великого у м. Києві. Урочистість у святій обителі очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

В день пам’яті святого отця Василія Великого, до збудованого на його честь монастиря з’їхалися сотні вірних, представниці жіночих монаших згромаджень: сестер-василіянок, сестер служебниць Непорочної Діви Марії, сестер згромадження Пресвятої Родини, десятки священиків з різних куточків України та з-за кордону, серед яких і представники василіянської управи Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні на чолі з протоігуменом о. Йоаном Школиком ЧСВВ та о. Павло Райчинець ЧСВВ з Провінції Св. Миколая в Україні, і три архієреї – Блаженніший Святослав (Шевчук), Отець і Глава УГКЦ, владика Богдан (Дзюрах), єпископ-помічник Київської архиєпархії, та владика Димитрій (Григорак), єпископ Бучацький. Отці-василіяни на чолі з ігуменом монастиря Св. Василія Великого у Києві отцем Романом Шуп’яним ЧСВВ влаштували гостям найтепліший прийом.

Цього року храмове свято отців-василіян у Києві співпало зі знаменною датою для всього василіянського чину та для цілої Української Греко-Католицької Церкви – 400-літнім ювілеєм Чину Святого Василія Великого (сучасна офіційна назва – Василіянський чин святого Йосафата).

Синод єпископів Української Греко-Католицької Церкви під час останньої сесії, яка відбулася у Львові-Брюховичах 4-11 вересня 2016 року, поблагословив загальноцерковне відзначення в 2017 році потрійного Ювілею: 400-річчя реформування Василіянського Чину Святого Йосафата, 380-ї річниці з дня смерті митрополита Йосифа Велямина Рутського і 150 років канонізації св. Йосафата Кунцевича.

У своїй проповіді Блаженніший Святослав торкнувся кожного з вищезазначених елементів празника у храмі Святого Василія Великого. Найперше, Глава УГКЦ звернув увагу на вагу події обрізання та найменування Ісуса Христа в історії спасіння людства. Він наголосив на глибині змісту, яку приховує найменування, провівши аналогію з Аврамом, який після укладання союзу із Богом отримує від Нього нове ім’я – Авраам. Ім’я, яке наповнене таїнственним змістом оновленої Господом Богом природи цього чоловіка. Блаженніший підкреслив, що обрізання маленького Месії є прообразом таїнства Хрещення. Лише в Новому Завіті, довершеному Спасителем, на місце тілесного знаку обрізання приходить духовний знак, який Господь вкладає в серце кожного охрещеного. Спаситель приходить у таїнстві Хрещення, аби наповнити нас та наше життя оновленим змістом.

Далі Блаженніший торкнувся у своїй проповіді постаті святого Василія Великого. Глава УГКЦ зазначив, що своїм життям святий Василій переосмислив головний принцип грецької філософії – «пізнай самого себе» – та преобразив його у найглибшому християнському світлі. Він побажав усім вірним в цьому році втілити цей принцип у життя – спробувати хоч трошечки пізнати самих себе у світлі Божої любові та Божого благословення.

Після цього, Глава УГКЦ звернув своє слово до ченців-василіян. Він наголосив, що саме завдяки реформуванню монашого життя на українських теренах, реформуванню Чину Святого Василія Великого митрополитом Йосифом Велямином Рутським богопосвячене життя на землях нашої Батьківщини почало бити новим живоносним ключем.

Глава Церкви нагадав, що торік ми дякували Господу Богу за 420-річчя Берестейської унії – церковного єднання, яке знову привело Київську Церкву до джерела єдності Церкви Христової. Коли наші владики на чолі зі своїм митрополитом відновили єдність Київської Церкви з наслідником апостола Петра – Святішим Отцем Папою Римським сьогодні. «Неминуче, – зазначив архиєрей, – таке повернення до джерела мало вилитися в оживлення, оновлення святого життя в Київській Церкві. І через двадцять років Київський митрополит Йосиф Велямин Рутський розпочинає реформу руського монашества. Цю реформу ми сьогодні знаємо як початки нового історичного буття монашества в лоні Василіанського чину».

Блаженніший Святослав сердечно привітав ченців і сестер Чину святого Василія Великого. «Хочу побажати, аби в цьому році переживаючи, святкуючи цей рік, з одного боку, ви дотримувалися цього гасла і заповіту Василія Великого: «Пізнайте самих себе». Відкривайте щоразу глибше зміст богопосвяченого життя. Хочу побажати, аби цей рік став не просто роком повернення до джерел, а став роком оновлення нашого монашества, здобуттям нової духовної сили. Хай стане роком глибокого духовного оновлення всієї нашої Церкви», – побажав Глава УГКЦ.

Тому, вважає він, цей ювілей є не тільки ювілеєм Василіанського чину. «Це подія, яку повинні ми, як Київська Церква, глибоко пережити. Маємо зрозуміти Божий заклик у цьому році. Я так би хотів, аби в цьому році ми хоч трошки стали кращими християнами, аби ми відкрили в собі силу, яка здатна нас перемінити. Ми бачимо, що в нашому суспільно-державному бутті ми так потребуємо змін, ми так потребуємо оновлення. Ми відчуваємо, що по-старому жити вже не можливо», – закликав Глава УГКЦ і додав, що сьогодні ми просимо в Господа Бога дару оновлення, дару, який би став моментом нового імпульсу для глибокого святого життя, що походить від єдиного імені, в котрому є спасіння для людини, – імені Ісус.

Після урочистої Архієрейської Божественної Літургії до вірних також звернувся владика Димитрій (Григорак), який, як виходець з Василіянського чину, завітав на торжество. У своїй промові він наголосив, що Чин Святого Василія Великого є надійною опорою Української Греко-Католицької Церкви, а також, що Чин володіє надзвичайними можливостями та ще скаже своє слово для Церкви у майбутньому.

Також після Служби Божої слово взяв протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик ЧСВВ.

Наостанок до всіх присутніх звернувся ігумен монастиря Святого Василія Великого у Києві отець Роман Шуп’яний ЧСВВ. Він сердечно подякував Блаженнішому та владикам за те, що вони прийняли запрошення та приєдналися до радісного святкування такого знакового для всього василіянського чину празника, подякував усім присутнім священикам, сестрам, представникам парафіяльних спільнот (Віра і Світло, Лицарі Колумба, рух Матері в Молитві, Калео), чоловічому хорові парафії, який старанно відспівав Архієрейську Літургію та всім мирянам, які прийшли розділити радість торжества.

Заслуговують на увагу старання парафіяльної спільноти Лицарів Колумба, які організували зустріч Блаженнішого Святослава та протягом усієї Служби Божої чували над порядком у храмі. Лицарі парафії вчергове продемонстрували старанність та братерський дух чоловіків-католиків.

 

  • Джерела:

http://osbm-kyiv.com.ua/

http://news.ugcc.ua/

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.