Smaller Default Larger

Празник перенесення мощей Святого Миколая у Крехівському монастирі

alt

17-18 травня 2014 р., у Крехівському монастирі Отці Василіяни урочисто вшанували Святого Миколая з нагоди празника перенесення його мощей. Ця монаша обитель для Василіян є духовною колискою і щоразу «на літнього Миколая», у подиву гідній кількості збирає своїх дітей-ченців та усіх, хто з ними духовно споріднений, для молитви, призадуми і братнього спілкування.

Цього року, на крехівське свято прибули з Риму Вищі Настоятелі Василіянського Чину: Протоархимандрит о. Ґенезій Віомар ЧСВВ та Генеральний Вікарій о. Йоанікій Чвернечук ЧСВВ, а також Протоігумени Василіянських Провінцій: місцевий Провінційний Настоятель о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ (Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні), о. Павло Райчинець ЧСВВ (Протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні), о. Методій Біланчік ЧСВВ (Протоігумен Провінції Свв. Кирила і Методія у Словаччині).

Також у святкуванні та в його проведенні брали участь Настоятелі та ченці багатьох Василіянських монастирів, не лише з України, але й з-за кордону.

Розпочалося свято у суботу, 18 травня. В цей день, насамперед, відбувся похід до монастирського джерела де була освячена вода. Опісля, по Чернечій горі пройшла хресна хода – одне з найбільш вражаючих дійств крехівського празника, під час якого на чотирнадцятьох стаціях хресної дороги, священики виголошували для вірних духовні повчання.

Ввечері, ченці Василіяни з прочанами молилися Велику Вечірню, а вночі, Владика-номінант Василій Тучапець ЧСВВ відслужив Божественну Літургію, після якої відбувалися нічні чування.

В неділю, 19 травня, Архієрейську Божественну Літургію очолили Преосвященні Владики: Йосиф Мілян (єпископ-помічник Київської Архієпархії УГКЦ) та Кен Новаківський (єпарх Нью-Вестмінстерський УГКЦ в Канаді), у співслужінні з Настоятелями Василіянського Чину Св. Йосафата та іншими священнослужителями.

Протягом двох днів святкувань, по всій території монастиря були розміщені десятки сповідальниць, де паломники, які прибули до Крехівського монастиря з різних областей України, приступали до Св. Тайни Покаяння.

Святкова Божественна Літургія служилася цього року в Неділю Самарянки, тому саме євангельській розповіді про зустріч Ісуса з Самарянкою, та її значенню для нас, була присвячена проповідь Владики Йосифа, а сама Літургія для усіх, хто брав в ній повну участь, стала «джерелом води живої, що струмує у життя вічне» (пор. Ів. 4, 1-42).

Після закінчення Служби Божої, до присутніх звернувся Владика Кен, запевняючи, що «українці не самі», адже вся його єпархія, яка знаходиться в далекій Канаді, а також багато людей по цілому світі, моляться в цей нелегкий для України час за її народ. На слова Владики Кена, прочани відреагували гучними оплесками.

На завершення були також висловлені подяки від Владики Йосифа, Протоігумена о. Пантелеймона та Ігумена Крехівського Монастиря, о. Атанасія Євуша ЧСВВ.

Відтак, відбувся процесійний похід з чудотворною іконою Св. Миколая, від відпустової каплиці до монастиря, під час якого владики окроплювали прочан свяченою водою та уділяли їм своє архієрейське благословення.

 

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції