Smaller Default Larger

Архієрейська хіротонія владики Василія Тучапця ЧСВВ

alt

Одним з основних завдань Василіянського Чину Святого Йосафата є «надавати Христовій Церкві досвідчених і відданих служителів, на зразок Св. Василія Великого, Св. Йосафата, а також інших василіянських мучеників та ісповідників».

Цього року, Василіянський Чин надав Українській Греко-Католицькій Церкві, для єпископського служіння у новоутвореному Харківському екзархаті, о. Василія Тучапця ЧСВВ, який до цього часу виконував служіння Ігумена у Київському монастирі Отців Василіян.

21 травня 2014 р., в день Св. Івана Богослова, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві, відбулася архієрейська хіротонія владики Василія, головним святителем якого став Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, а співсвятителями – Владика Степан Меньок, Екзарх Донецький і Владика Василь Медвіт, Єпископ-емерит Донецько-Харківського екзархату.

Від Василіянського Чину в хіротонії взяли участь: Головний Настоятель Чину – Протоархимандрит о. Ґенезій Віомар, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, до якої був приналежний владика Василій – о. Пантелеймон Саламаха, Протоігумен Провініції Святого Миколая в Україні – о. Павло Райчинець, Протоігумен Провінції Святих Кирила і Методія в Словаччині – о. Методій Біланчік, а також велике число Отців і Братів Василіян з усього світу.

У своїй проповіді під час Божественної Літургії, Глава УГКЦ сказав, що: «Церква посилає сьогодні владику Василія на нашу славну Слобожанщину, до Харкова. І він повинен на взірець Івана Богослова пройти дорогу свого учителя аж до кінця. Бути з ним навіть тоді, коли всі розбіжаться. Бути свідком як страстей Христових, так і славним радісним проповідником Його воскресіння. Як той, хто перший повірить у воскреслого Христа, присутнього у новому Харківському екзархаті».

Сьогодні ми поручаємо владику Василя під особливий материнський покров Богородиці. «Нехай вона через свідчення твого синівського віддання їй буде знана серед твоїх людей як мати кожного віруючого християнського серця», – побажав Блаженніший Святослав владиці Василію.

З Главою УГКЦ, Божественну Літургію співслужили: нововисвячений владика Василій Тучапець ЧСВВ, Апостольський Нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон, єпископи УГКЦ, Правлячий єпископ Мукачівської Греко-Католицької Єпархії Владика Мілан Шашік, вищі настоятелі та отці Василіянського Чину Св. Йосафата, ієромонахи інших монаших чинів та священики УГКЦ.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

Фото: Бр. Роберт Ленів ЧСВВ

Використані матеріали: news.ugcc.org.ua

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції