Smaller Default Larger

Празник Святого Василія Великого у Києві

 

14 січня 2015 р., у храмі св. Василія Великого, Блаженніший Святослав (Шевчук) очолив Архиєрейську Літургію з нагоди храмового свята. До київського монастиря Чину Святого Василія Великого, який сьогодні святкує день свого покровителя, з’їхалися ченці з усієї України та з-за кордону. Спільно з Блаженнішим Святославом Літургію служив Архиєпископ Томан Едвард (Галліксон), Папський нунцій в Україні, а також Владика Богдан (Дзюрах), адміністратор Патріаршої Курії УГКЦ та секретар Синоду Єпископів.

У проповіді з нагоди свята Блаженніший Святослав, роздумуючи над постаттю святого Василія, привітав ченців з їхнім святом, а також вірних – з храмовим празником.

«Сьогодні ми відзначаємо пам’ять великого отця і учителя Христової Церкви – Василія Великого. У житті Церкви, напевно, немає такої ділянки, яка б не була позначена особою святого Василія, – підкреслив Блаженніший Святослав. – Святий є вчителем доброчинства та християнського милосердя. Можна сказати, що він був першим великим учителем соціального служіння Церкви, – мовив Блаженніший».

Підсумовуючи минулий рік, Глава УГКЦ подякував ченцям ЧСВВ за підтримку поранених на Майдані: «Свого часу у храмі св. Василія Великого була відкрита одна з найкращихпідпільних лікарень, де рятували життя багатьом пораненим». Будучи прикро враженим останніми трагічними подіями на сході України, Блаженніший Святослав рішуче засудив у своїй промові усіх причетних до теракту біля Волновахи, в результаті якого загинуло 14 мирних жителів.

На завершення проповіді Блаженніший побажав усім у новий рік, який за юліанським календарем святкуємо саме сьогодні, ступати з надією. «Нехай молитва і приклад святого Василія Великого стане дороговказом християнського життя у нашому часі», – побажав Глава Церкви вірним храму.

Перед Євхаристією сестри Василіянки відновили свої обіти. Отці та брати Василіяни також, як і щороку на свято Василія Великого, пообіцяли Богові вірно служити в Чині та дотримуватися трьох євангельських рад – убожества, чистоти та послуху.

Усіх присутніх по завершенні Літургії вітав Папський легат Архиєпископ Томас Едвард (Галліксон), котрий передав Папське благословення усім присутнім та побажав у новому році з відкритим серцем приймати усе, що принесе нам цей рік. «Бажаю вам у новому році поширювати радість Христа, що народився між нами. Христос рождається!» – привітав вірних та духовенство Архиєпископ.

Після Літургії отець ігумен Роман Шуп’яний подякував усім, хто прибув до нашого храму, щоб спільно відсвяткувати храмовий празник та день покровителя Чину Святого Василія Великого.

«Ми вітаємо в нашому храмі Архиєпископа Томаса Едварда, котрий вже з початку свого служіння в Києві відвідує нашу парафію, а отже є нашим парафіянином. Таким чином, сам Папа стає приналежним до парафії св. Василія Великого», – пожартував о. Роман.

Отець ігумен особисто подякував Блаженнішому Святославу, Архиєпископу томасу Едварду, а також Єпископу Богдану (Дзюраху) за присутність на святі. В окремий спосіб о. Роман подякував протоігумену Провінції св. Миколая – о. Павлу Райчинцеві, ЧСВВ, та о. Вінкентію Яніцькому, ЧСВВ, ігумену монастиря отців Василіян у Вільнюсі. Отець перечислив усіх присутніх гостей серед духовенства, що прибули привітати священиків київського монастиря та вірних храму з їхнім святом.

На завершення Архиєрейської Літургії Блаженніший Святослав (Шевчук) уділив усім присутнім Божого благословення, бажаючи многих і благих літ. Літургію увінчав духовний гімн «Боже, великий, єдиний…».

За матеріалами: osbm-kyiv.com.ua

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції