Smaller Default Larger

В Пряшеві відбулася міжнародна наукова конференція на тему «Історія Василіянського Чину Святого Йосафата»

 

15 березня 2017 р., в Пряшівському університеті (Словаччина), на Греко-католицькому теологічному факультеті, відбулася міжнародна наукова конференція на тему «Історія Василіянського Чину Святого Йосафата», в якій взяли участь ченці-василіяни, сестри василіянки та історики із Словаччини, Польщі, Угорщини та України.

На початку відбулася презентація учасників, після чого Декан греко-католицького теологічного факультету в Пряшеві, Проф. о. Петер Штурак, відкрив конференцію.

З привітальним словом виступили: Митрополит Пряшівський Архиєпископ Іван Баб’як ТІ та Протоігумен Словацької Провінції Отців Василіян о. Методій Біланчік ЧСВВ.

  • З-поміж доповідачів, на конференції виступили четверо Василіян: о. Павло Кречун з Провінції Святого Миколая в Україні, о. Полікарп Марцелюк з Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Василь Парасюк та о. Ігор Гарасим з Провінції Покрова Пресвятої Богородиці в Польщі.
  • Також участь у конференції взяли: Протоігумен Угорської Провінції Отців Василіян та Апостольський адміністратор Ніредьгазької єпархії Впр. о. Авель Сочка, Протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні о. Андрій Белеканич та Провінційний радник Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Сергій Крутовський.
  • Численну участь в конференції взяли теж Сестри-монахині Чину Святого Василія Великого у Словаччині.
  • Теж учасниками конференції були Василіяни Словацької Провінції: Провінційний вікарій о. Володимир Седлачек, Провінційний економ та секретар о. Маркіян Грешко, о. Петро Галько, о. Полікарп Яцош, о. Антоній Турчанік, о. Теодор Кость та бр. Филип Ґаші.
  • Від Провінції Св. Миколая в Україні: Провінційний радник о. Михайло Станко, Провінційний економ та секретар о. Франціск Онисько та о. Лука Буняк.

Згадані Василіянські Провінції на конференції представляли теж історики:

  • Володимир Мороз доповідав від Провінції Св. Миколая з темою «Сіль землі: унійна ідентичність і Чин Св. Василія Великого на Закарпатті».
  • Тердік Сильвестр доповідав від Провінції Св. Стефана в Угорщині з темою: «Архітектура Василіянських храмів».
  • Беата Лоренс, Ігор Галагіда та Станіслав Набиванєц доповідали від Польської Провінції Покрови Пресвятої Богородиці на теми: інтелектуальна формація василіян, василіяни в Перемишльській єпархії та варшавський монастир в роках Другої світової війни.

Від Мукачівської греко-католицької єпархії доповіді представили: Володимир Фенич і Віктор Кічера на теми: „Корятовічіяна” – як створений міф про походження Василіянського монастиря на Чернечій горі в Мукачеві та реалізація василіянами соціальної доктрини Церкви в Чехословаччині.

Інші доповідачі виступили від Пряшівського університету. З-поміж них, Декан теологічного факультету Петер Штурак представив доповідь про Блаженного священномученика Павла Гойдича ЧСВВ.

На завершення конференції, її провідник Проф. Ярослав Цораніч, показав фотоальбом про Блаж. свщмч. Павла, який супроводжувався аудіозаписом пастирського послання Блаженного.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції