Smaller Default Larger

Торжественне відзначення Ювілею Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Сербії

 

19 березня 2017 р., в Провінції Св. Йосифа Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Сербії, відбулося торжественне відзначення потрійного Ювілею: 125-ліття заснування Згромадження Сестер Служебниць НДМ, 70-ліття утворення Віце-Провінції Св. Йосифа в Сербії та 60-літнього ювілею богопосвяченого життя с. Вероніки Ґралюк, СНДМ.

Архієрейську Божественну Літургію з нагоди ювілейних святкувань очолили: Апостольський Екзарх в Сербії і Чорногорії Преосвященний Владика Юрій Джуджар, Єпарх Крижевецький Преосвященний Владика Нікола Кекіч, Апостольський екзарх в Македонії Преосвященний Владика Кіро Стоянов, за участю Апостольського Нунція в Сербії Архієпископа Лучіано Суріані та Секретаря Апостольської Нунціатури в Сербії Монсеньора Філіппо Колнаго.

Разом з Архієреями Літургію співслужили Отці Василіяни: Протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні о. Андрій Белеканич разом з Провінційним Вікарієм о. Павлом Кречуном та Провінційним Радником о. Михайлом Станком, як також Отці Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні: о. Пантелеймон Саламаха та о. Роберт Лисейко, який був провідником духовної віднови для Сестер Служебниць в рамках відзначення їхнього ювілею. Літургію співслужив теж о. Платон Салак ЧСВВ – Адміністратор парафії, яка діє при Василіянському Монастирі Св. Йосафата в Кулі (Сербія).

Також Літургію співслужили: Парох місцевої Парафії Св. Миколая о. Михайло та священики Екзархату.

У відзначенні Ювілею Сестер Служебниць НДМ взяли участь: Генеральна Мати с. Тереза Слота, СНДМ, Генеральна Дорадниця с. Юлія Бойчук, СНДМ, Провінційна Настоятелька Сестер Служебниць НДМ в Сербії с. Мартина Кмита та Сестри Служебниці і Сестри Василіянки разом з Настоятельками із різних країн: Хорватії, Словаччини, Німеччини та України. Зокрема: Провінційна Настоятелька с. Петра Сичакова, СНДМ разом з дорадницями Словацької Провінції Святого Духа, Віце-провінційна Настоятелька с. Февронія Рапленович, ЧСВВ разом із сестрами Хорватської Віце-Провінції Свв. Василія і Макрини, Провінційна Настоятелька с. Анастасія Пітка, ЧСВВ разом із сестрами Хорватської Провінції Св. Архангела Михаїла.

Присутні на святкуваннях були теж: Посол України в Сербії пан Олександр Олександрович з дружиною, родина ювілянтки с. Вероніки Ґралюк, СНДМ, добродії, гості та парафіяни.

Під час Літургії, Владика Юрій Джуджар виголосив святкову проповідь, під час якої привітав гостей та у світлі Євангелія відзначив важливу роль служіння Сестер Служебниць в Сербії.

Після Літургії, подячне слово виголосила Генеральна Настоятелька Сестер Служебниць с. Тереза Слота, після чого Апостольський Нунцій в Сербії Архієпископ Лучіано Суріані вручив грамоту с. Вероніці Ґралюк, СНДМ з нагоди її ювілею 60-ліття богопосвяченого життя та уділив усім Апостольське Благословення.

Опісля, учасники Ювілейних святкувань зустрілися за святковим обідом, під час якого були виголошені привітання та подяки Сестрам Служебницям Непорочної Діви Марії в Сербії.

В рамках святкувань, які розпочалися 16 березня, Сестри Служебниці відбули духовну науку під проводом о. Роберта Лисейка ЧСВВ, який приїхав для цього з Риму та відвідали місця, де жили і працювали перші Сестри Провінції, зокрема відбули прощу до Крижевців та відвідали місця поховання своїх попередниць. В цих днях відбулися теж різні спільні зустрічі, богослужіння та презентації: презентація молитовника «Молімося із Св. Йосифом та презентація монографії «Сто років Сестер Служебниць в Куцурі».

18 березня була відслужена Велика Вечірня в парафіяльній церкві у Куцурі, яку очолив о. Роберт Лисейко ЧСВВ. Разом з Сестрами Вечірню молилися: Апостольський екзарх в Македонії Преосвященний Владика Кіро Стоянов, Отці Василіяни з Провінції Св. Миколая, Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні та Монастиря в Кулі (Сербія).

о. Франціск Онисько ЧСВВ

  • ДОВІДКА: Провінція Святого Йосифа в Сербії

Українці прибули із Західної України до Боснії 1896 року. У 1906 році, на прохання Владики Юліяна Дрогобецького, Крижевецького Єпарха, чотири Сестри Служебниці прибули до Крижівців, щоб опікуватися інтернатом для хлопців та єпископською резиденцією. Згодом сестри розпочали місійну працю при парафії в Куцурі, Руському Керестурі та Дюрдєві. До 1945 року апостолят сестер ґрунтувався на парафіяльній праці і навчанні дітей. На свій власний прожиток сестри заробляли шиттям, вишивкою та працею на полях.

Після Другої світової війни в Югославії запанував комуністичний режим. Чернечі згромадження були обмежені в своїй діяльності, але не зліквідовані.

У 2001 році створено Провінцію Святого Йосифа в Сербії. На даний час Сестри Служебниці в Провінції Святого Йосифа активно продовжують місію серед свого народу. Катехизація, опіка хворими та інші парафіяльні праці залишилися важливими обов’язками сестер. Вони дивляться у минуле з вдячністю, а в майбутнє – з довір’ям.

Провінція Св. Йосифа має чотири монаші спільноти в Україні (Закарпатська обл.): Ужгороді, Мукачеві, Виноградові та Усть-Чорнцій.

 

Проповідь Вл. Юрія Джуджара:

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/20170319propdzhudzharserbia.mp3{/s5_mp3}

 

Подячні промови з нагоди ювілейних святкувань:

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/20170319serbiapodjaky.mp3{/s5_mp3}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ювілейні заходи в Куцурі - 18 березня 2017 р.

 

 

 

Ювілейні заходи в Руському Керестурі - 19 березня 2017 р.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції